Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 23. 8. 2012.

| Društvo

Blace: statua i fontana u čast šljive

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
IMG-4052.JPG

Prvog dana blačke manifestacije "Dani šljive" zvanično je postavljena bronzana statua šljive i fontana u čast ove voćke. One su postavljene u centru Blaca kraj hotela "Park" i predstavljaju trajni spomenik, kroz koji se ističe značaj šljive. 

Statuu, vrednu 200.000 dinara uradio je poznati prokupački vajar Dragan Drobnjak, a postolje, koje je od mermera je poklon blačke Kamenorezačke radnje "Lukini".

Tokom prvog dana manifestacije održana su i naučno-stručna predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede.

Ovogodišnja Šljivijada, deseta po redu trajaće od 23. do 26. avgusta. Tokom manifestacije biće prezentovani proizvodi od blačke šljive na štandovima u centru grada, održaće se i veliki broj koncerata, takmičenje za najbolji šljivik i još mnogo drugih pratećih događaja. Blačani očekuju veliku posećenost manifestacije.

- Blace se za ovu manifestaciju priprema tokom cele godine. Za naš kraj šljiva je izuzetno važna, jer gotovo 80 odsto domaćinstva ima zasade pod ovom voćkom. Uz to, tokom manifestacije Blace poseti izuzetan broj kako domaćih, tako i stranih gostiju. Uloženo je mnogo truda da sve organizujemo kako treba - rekao je Radivoje Krstović, predsednik organizacionog odbora i blačke opštine.

dani sljive

U lokalnoj samoupravi kažu da će cela manifestacija koštati oko 50. 000 evra, ali napominju da je samo deo novca izdvojen iz budžeta opštine, a da su mnogo više para obezbedili sponzori.

 - Samo iz Blaca imamo 110 sponzora manifestacije. Finansijski su nam pomogli i Evropska unija i Vlada Švajcarske posredstvom programa Evropskog partnerstva sa opštinama, Danski program za podršku razvoju voćarstva u južnoj Srbiji "Fruits & Berries", Prokredit banka, a bratska opština Hmeljnik iz Republike Poljske daruje muzički bend koji izvodi balkansku etno muziku - ističe predsednik opštine i naglašava da je pomoć stranih investitora značajna jer pokazuje koliko je manifestacija popularna.

U obeležavanju najveće manifestacije u Blacu tokom godine, uključeni su i mladi.

- U okviru projekta koji sprovodi Omladinska inicijativa uz podršku resurs centra Leskovac i Ministrarstva omladine i sporta, mladi umetnici su na trgu u gradu slikali grafite i slike na različite teme - rekao je Miloš Čolić, koordinator Kancelarije za mlade Opštine Blace

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    02:22 // 24. 8. 2012.

    Dobro drugovi, neka bude onda Ramiz.
    Pinki Nevenka, Pinki!!! :)

  • sleepwalker

    00:31 // 24. 8. 2012.

    http://www.hoteljezero.co.rs/

  • Blacanin

    16:21 // 23. 8. 2012.

    Aman gospodine N.M. nije hotel PARK nego JEZERO!!!!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: