Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 16. 3. 2021.

| Društvo

Blačka škola tokom pandemije odvela đake na Kopaonik, učenica povređena tokom škole skijanja

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
skijanje
Nadležni ne vide problem što se deca vode na izlete u vreme pandemije i velikog broja novoobolelih od korone; foto: flickr/Nicki Dugan Pogue

Učenica Osnovne škole "Stojan Novaković" u Blacu zadobila je povrede u blizini oka tokom škole skijanja na Kopaoniku, zbog kojih je morala na pregled u niški Klinički centar. Direktorka škole nije želela da pojasni kako je došlo do povrede, uz savet da mediji time ne treba da se bave.

Dragan Gejo, načelnik Školska uprave u Nišu koja je nadležna i za školu u Blacu prvobitno je rekao da Školska uprava nema informacije o pomenutim aktivnostima i da ukoliko je tako, mora neko da odgovara. Naknadno je, po dobijanju izveštaja iz škole, pozvao novinara Južnih vesti i rekao da je sve urađeno po zakonu, da je Škola ove aktivnosti usvojila u svom nastavnom planu i programu i da se realizuju unazad nekoliko godina uz pomoć lokalne samouprave.

Škola u Blacu aktivnosti na Kopaoniku ima planirane u svom godišnjem planu i programu, a škola skijanja je besplatna za učenike. Oni imaju saglasnost roditelja i Školskog odbora i, prema informacijama koje smo dobili iz škole, incident kada je povređena devojčica dogodio se kod skijaške rampe nakon čega je odmah pregledana u ambulanti na Kopaoniku, a kako je povreda u blizini oka, upućena je na dalje preglede u Prokuplju ili Nišu - rekao je Gejo.

Pojašnjava da se aktivnosti planirane u godišnjem planu rada škole ne moraju prijavljivati Školskoj upravi, da zato nisu bili obavešteni i, kako kaže, ne vidi problem što decu vode na izlete u vreme pandemije i velikog broja novoobolelih od korone.

Radi se o jednodnevnim izletima gde su deca u prirodi, na snegu i gde su šanse da se zaraze svedene na minimum. To što su u grupi ne predstavlja problem, jer su do prošle nedelje ta deca pohađala nastavu i bila zajedno i u učionici. Kako su na snazi nove mere, ne verujem da će nadalje realizovati ovakve izlete - ističe Gejo.

Hoće li i dalje biti organizovana izleta nismo uspeli da saznamo od direktorke škole Marije Ćurčić koja je kratko prokomentarisala da mediji ne bi trebalo time da se bave, a da je devojčica pregledana u Nišu jer URL služba ne postoji u blačkom Domu zdravlja.

Mi nemamo te specijalističke službe, zato je tamo pregledana. Ali zašto je to važno za medije. Zašto se vi time bavite, to je stvar škole. Nemam šta da kažem na tu temu – kratko je rekla direktorka pre nego što je prekinula vezu.

Roditelj jednog od deteta koje je sa grupom od desetak svojih vršnjaka bilo prošlog petka na Kopaoniku, kaže da su nakon povrede devojčice pratioci iz škole pozvali roditelje, koji su privatnim prevozom otišli po nju i odvezli je u UKC Niš na pregled, a da su ostali učenici nastavili da skijaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bajko

    18:39 // 17. 3. 2021.

    A gde su vam 10 komentara?
    Ima ih 8

  • Caca

    18:28 // 17. 3. 2021.

    Kao prvo dete je operisano. Primljeno u Nis kao hitan slucaj. Skola se nije potrudila da dete preveze do roditelja, nego su gubili vreme cekajuci da roditelji stignu. Saglasnost potpisali roditelji da dete ide na skijanje, ali nigde roditeljima nije naglaseno da deci treba da se obezbedi kaciga i da ce skijati bez iste. Da li je normalno da jedan nastavnik fizickog bude sa 11 deteta. Organizator 0

  • Uciteljica

    16:29 // 16. 3. 2021.

    Direktorka je toliko pametna, nasla kad da ih organizuje na izlet. Van pameti i ona i uprava koja ovo podrzava. Da li gdja prati malo vesti iz Srbije, ili je neobavestena???? Kakve direktore imamo, svaka nam cast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: