Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 25. 10. 2022.

| Društvo

Blački osnovci uče o arheologiji

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
predavanja
Predavanja o arheologiji za blačke osnovce; Foto: N. P.

Upoznavanje sa arheologijom i obradom arheološkog materijala, izrada mozaika nalik rimskim mozaicima koji su pronađeni u Toplici, kao i izložba svih radova koje će izraditi tokom petodnevne radionice, samo su neke od aktivnosti sa kojima će se upoznati 30 učenika od petog do osmog razreda Osnovne škole “Stojan Novaković” u Blacu kroz pojekat “Rimsko lice Toplice”, koji realizuje Fondacija “Neozoik” koja se bavi promocijom arheologije i kulturnog nasleđa.

Prema rečima Nemanje Pavlovića, koordinatora projekta koji realizuje ova Fondacija, cilj je da se deca osnovne škole upoznaju sa arheologijom i sa kulturnim spomenicima, pre svega u svom okruženju. arheološki predmeti Osnovci se upoznaju sa arheološkim predmetima; Foto: N. P.

Kako arheolozi rade, zašto iskopavaju, kako je izgledao život u topličkom okrugu za vreme Rimljana, da li je teško napraviti mozaik, kako sačuvati i predstaviti kulturno nasleđe, samo su neka od pitanja na koje će osnovci, uz pomoć tima Fondacije Neozoik, pokušati da daju odgovore. Nizom radionica i izletom do obližnjeg antičkog lokaliteta u Bacu, učenici će, u ulozi malih arheologa, prikupljati podatke i materijal na osnovu kog će, u prostorijama škole, napraviti izložbu i predstaviti bogato nasleđe blačkog kraja - kaže Nemanja Pavlović, koordinator projekta.

Pojašnjava da je najbliži muzej u Prokuplju i da blačkoj deci arheologija nije dostupna, pa je cilj da se deci približi ta nauka, a samim tim i podigne svest o značaju kulturnih spomenika, da nauče kako da štite postojeće i detektuju nova arheološka nalazišta.

Projekat “Rimsko lice Toplice” realizuje se uz pomoć Centra za promociju nauke i Opštine Blace, a krajnji rezultat svih aktivnosti biće stalna postavka u blačkoj školi u vidu mini muzeja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: