Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 11. 4. 2018.

| Društvo

Blagotić traži smenu direktora policije i predsednika Žalbene komisije

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
blagotic-foto-A.-S.-JV
Blagotić i dalje isteruje pravdu, iako je sud rekao da je ona na njegovoj strani; foto: A. S.

Pošto je, kako tvrdi, nezakonito penzionisan, a direktor policije Vladimir Rebić ga, i pored presude Upravnog suda, ne vraća na posao, dok Žalbena komisija Vlade Srbije odbija njegove žalbe, niški inspektor Nebojša Blagotić traži Rebićevu i smenu direktora Žalbene komisije Veselina Lekića.

Da je pravda, možda ipak nedostižna, pokazuje slučaj penzionisanog inspektora niške Kriminalističke policije Nebojše Blagotića, koji je nepravdu koja mu je načinjena prevremenim penzionisanjem dokazao na sudu, ali nadležni ne reaguju i ne sprovode presude.

Osnov za penzionisanje i prvi put, u oktobru 2015. godine, ali i drugi put u decembru 2017. godine, bio je famozni član 139. Zakona o policiji, koji propisuje mogućnost ranijeg odlaska u penziju policijskih službenika, ali samo na njihov zahtev.

Blagotić to potvrđuje i dokumentom koji predstavlja tumačenje ovog člana od strane Ustavnog suda, ali naglašava da je direktor policije Rebić, u obrazloženju njegovog penzionisanja, izneo neistinito tumačenje.

On navodi da prestanak radnog odnosa po članu 139. nije protivustavan, ali Rebić nije naveo ono što je sud konstatovao, a to je da taj član Zakona predstavlja mogućnost odlaska u penziju, a ne i obavezu. Na taj način direktor policije i svi ostali iz Sektora za ljudske resurse na neistinit način predstavljaju mišljenje Ustavnog suda što predstavlja i krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti - kaže Blagotić.

tumacenje-Ustavnog Tumačenje Ustavnog sudaPenzionisani inspektor kaže da bi zbog ovakve povrede Zakona direktor policije trebalo da podnese ostavku “ako ima i malo časti”, u suprotnom poziva nadležne da ga smene.

Kada ovako lažno predstavlja mišljenje Ustavnog suda on treba da bude smenjen i krivično procesuiran zajedno sa odgovornima iz Sektora za ljudske resurse - kaže Blagotić.

Na ovo ponovljeno rešenje o penzionisanju Blagotić se žalio Žalbenoj komisiji Vlade Srbije, ali je posle mnogo čekanja i od njih stigao negativan odgovor. Prema njegovim rečima, to je treći put da ova Komisija menja mišljenje o njegovom slučaju.

Kada sam prvi put penzionisan 2015. godine oni su odbili moju žalbu. Zatim su je krajem 2017. godine, nakon presude Upravnog suda u moju korist, uvažili, a sada su žalbu koja se odnosi na istu situaciju, ponovo odbili - jada se Blagotić.

Pošto je sva tri rešenja Žalbene komisije potpisao isti čovek, aktuelni predsednik ovog tela Veselin Lekić, Blagotić je od Vlade Srbije zatražio i njegovu smenu.

I ne tražim samo da ga razreše, već i da pokrenu disciplinski postupak i da u tom postupku utvrde prestanak radne obaveze. I on, kao i Rebić, lažno prikazuje tumačenje Ustavnog suda - kaže Blagotić.

O ovim zahtevima za smenu, novinari Južnih vesti su zatražili komentar i Vlade Srbije, ali na pitanja koja su poslata pre skoro mesec dana, još nema odgovora.


Teška finansijska situacija

Pored toga što je borba za pravdu Nebojše Blagotića, koja traje već više od 2 godine, psihički iscrpljujuća, ona ima i svoje finansijske posledice.

Sudski troškovi i sve što u novčanom smislu prati jedan sudski proces, uz smanjenu penziju zbog prevremenog penzionisanja, dodatno opterećuju, kako kaže Blagotić, i onako tanak kućni budžet.

Imam troje maloletne dece i nezaposlenu suprugu. Penzija mi je zbog ove nepravde koja mi je učinjena znatno smanjena. O teškoj finansijskoj situaciji sam pisao i direktoru policije i ministru Nebojši Stefanoviću, ali oni to ni u jednoj svojoj odluci nisu uzeli u obzir, što dovoljno pokazuje o kakvim ljudima se radi - kaže Blagotić.

Podsetimo, Blagotić je bio inspektor Kriminalističke policije u sektoru Privrednog kriminala, a bez svog zahteva i znanja dobio je rešenje o prevremenom penzionisanju 7. oktobra 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću, referisao o slučaju na kojem je radio. Svojevremeno je, gostujući u emisiji “15 minuta” rekao da je direktoru u zloupotrebama, koje je istraživao kao inspektor, pomagao i jedan od aktuelnih većnika Grada Niša koji je član Srpske napredne stranke.

Nakon dve godine to rešenje poništio je Upravni sud, a tu presudu je prihvatila i Žalbena komisija Vlade Srbije.

Međutim, ne obazirući se na presudu Upravnog suda i odluku Žalbene komisije, direktor policije je Blagotića ponovo penzionisao u decembru prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojan Vucetic Liger

    23:45 // 21. 4. 2018.

    bravo Blagotić Nebojša. Imaš moju podršku i podršku za smenu kontraverznog direktora Rebića i kontraverznog predsednika žalbene komisije vlade, mudraca Lekić Veselina

  • Aca

    17:15 // 20. 4. 2018.

    Citaocima treba pojasniti da se ovde ne radi o prevremenom penzionisanju vec je u skladu sa clanom 43a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u pitanju redovna starosna penzija. Kod prevremene starosne penzije se placaju takozvani penali sto se u ovom slucaju ne desava.

  • Aca

    16:37 // 20. 4. 2018.

    Clan 139 ranije vazeceg Zakona o policiji daje mogucnost direktoru policije da donese resenje kojim policijskom sluzbeniku po potrebi sluzbe prestaje radni odnos sa pravom na starosnu penziju bez obzira da li je prethodno podnet zahtev. Prvobitno resenje je ponisteno iskljucivo iz procesnih razloga jer je lose obrazlozeno sto je sada najverovatnije ispravljeno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: