Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 17. 6. 2018.

| Društvo

Blato i mulj u aleksinačkim selima nakon poplave, meštani traže pomoć

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
poplave aleksinac
Apeluju na nadležne da im pomognu, jer je voda napravila veliku štetu; foto: čitalac

Voda koja je prethodnih dana poplavila aleksinačka sela polako odlazi, ali je za sobom ostavila blato i mulj koji su prekrili dvorišta, a u nekim domaćinstvima su podovi puni peska. Meštani Vrćenovice su zbog toga jutros blokirali put i tako "pozvali" nadležne da im pomognu da očiste dvorišta, jer su "zatrpani i odsečeni od sveta".

Od kako je pre 3 dana proglašena vanredna situacija u 11 aleksinačkih sela zbog poplave, kaže Dejan iz Vrćenovice, očišćen je samo put u ovom selu, ali ne i dvorišta koja su bila puna blata i vode. Zato su jutros blokirali put, kako kaže, da bi “opomenuli” nadležne da im je potrebna pomoć. Aleksinacka-sela-poplava8,-jun-2018;-foto:-citalac Blato i mulj zbog poplava, voda napravila veliku štetu u aleksinačkim selima; foto: čitalac

To je sad rešeno samim tim što smo to uradili, jer je treći dan od kako nas je zadesila ova nepogoda, a niko do danas nije hteo ništa da uradi. Oni su sad pustili mašine. Znači sad su mogli da puste mašine da očiste dvorište i da nam pomognu da možemo da funkcionišemo i da se borimo, a do sad nisu mogli - priča Dejan.

Vodu ne smeju da piju, jer je neispravna, dodaje, te se snalaze kako da odu do prodavnice i kupe balone sa pijaćom vodom, jer su “odsečeni od sveta” zbog vode i blata. Tako je i kod njegovih suseda u okolnim selima koja su zbog izlivanja Turije bila pod vodom koja je napravila veliku štetu na usevima, ali i u dvorištima i kućama.

Zato apeluje na nadležne da pomognu meštanima aleksinačkih sela koja su poplavljena. Aleksinacka-sela-poplava9,-jun-2018;-foto:-citalac Blato i mulj zbog poplava, voda napravila veliku štetu u aleksinačkim selima; foto: čitalac

Situacija je katastrofalna, hranu, vodu, niko ništa ne doprema. Ne možemo od blata da hodamo, struju imamo, ali vodu to što su nam ostavili je malo, ko može da se izvuče da ode on kupi. Meni su kola zablokirana. Tako je sve od Koprivnice, deo Loćike, Vrćenovica, Čukurovac, Porodina, sve do Ljuptena - priča meštanin Vrćenovice.

U sektoru za vanredne situacije u Aleksincu novinarima Južnih vesti danas nisu hteli da daju nikakve informacije o stanju na terenu u ovim selima, iako su juče rekli da vatrogasci izvlače vodu u selima i da je stanje stabilno. Aleksinacka-sela-poplava1,-jun-2018;-foto:-citalac.jpg Blato i mulj zbog poplava, voda napravila veliku štetu u aleksinačkim selima; foto: čitalac

Mi nemamo nikakvih informacija, obratite se policiji. Ja ne smem da dajem nikakve informacije, nisam ovlašćen i nemamo ovde nikog ko je ovlašćen. Pozovite Niš pa će da vam daju informacije, možda tamo ima neko ko je ovlašćen - naveli su u Sektoru za vanredne situacije.

Novinari su kontaktirali i niški sektor, ali su tamo samo kratko rekli da niko iz Niša nije na terenu u aleksinačkim selima i da ne znaju kakva je situacija u poplavljenim područjima.

Podsetimo, vanredna situacija u 11 aleksinačkih sela traje od petka, kada se zbog kiše izlila reka Turija i potoci sa Malog Jastrepca i poplavili puteve, njive i dvorišta.

Voda nosila sve pred sobom

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Non Toxic

    22:52 // 17. 6. 2018.

    Prvo što prave kuće po potocima i vododerinama, a drugo neka osiguravaju imovinu, kuće,poljo mašine, useve itd.treće da ne zatrpavaju reke, potoke i odvodne kanale šutom i otpadom što komunalnim što poljoprivrednim da ne bi opet bilo državo pomaži neka prvo pitaju da li je uredu ono što su uradili pa onda neka cvile

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: