Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 3. 1. 2017.

| Društvo

Blizanci sa Olimpijade iz astronomije u Indiji doneli u Niš dve medalje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Uspeli su da sakupe novac i osvoje medalje; foto: B. S.
Uspeli su da sakupe novac i osvoje medalje; foto: B. S.

Iako je bilo neizvesno da li će zbog nedostatka para uopšte otići na takmičenje, mladi niški srednjoškolci, blizanci Bogdan i Novak Stanojević su se sa Olimpijade iz astronomije i astrofizike vratili sa sjajnim rezultatima. Među 250 takmičara pokazali su izvanredno znanje, pa su tako iz Indije u Niš doneli srebrnu i bronzanu medalju.

Prvi niški đaci koji su se plasirali na ovakvo svetsko takmičenje, boravili su u gradu Bubanešvaru desetak dana, zajedno sa ostalim članovima srpskog tima i učenicima iz 40 zemalja. Pripreme su, kažu, bile duge i naporne, ali im nije bilo teško jer je motiv za uspehom bio jači od svega.

Pripremali smo se sami kod kuće, od jula kada smo saznali da smo prošli na Olimpijadu. Radili smo po nekoliko sati svakog dana - navode blizanci. U Niš se vratili sa medaljama; foto: B. S. U Niš se vratili sa medaljama; foto: B. S.

Budući fizičari objašnjavaju da se takmičenje iz astronomije i astrofizike sastojalo iz 3 dela, gde je jedan deo činilo posmatranje, zatim teorijski deo, što je podrazumevalo rešavanje zadataka i jedan deo je bio posvećen obradi posmatranja.

Posmatranje donosi 25% ukupnih poena i ono se sastoji od runde u planetarijumu, rada na papiru i rada na teleskopu, a traje ukupno sat i po vremena. Teorijski deo donosi 50% ukupnih poena i sami zadaci se rade 5 sati. Poslednji deo, obrada posmatranja, donosi poslednjih 25% poena i radi se 4 sata. Ovde se rade zadaci na papiru, ali se razlikuju od klasične teorije, jer je potrebno obrađivanje podataka snimljenih sa svemirskih objekata, poput spektra zračenja neke zvezde - dodaju blizanci.

Bogdan i Novak su izuzetno zadovoljni uspehom, naročito zato što su se na takmičenje plasirali kada su bili tek 2. razred specijalnog odeljenja fizike u Gimnaziji “Svetozar Marković”. U trenutku kada su obezbedili mesto na Olimpijadi, nisu imali astronomiju kao predmet. Takmičenje u Indiji trajalo desetak dana; foto: B. S. Takmičenje u Indiji trajalo desetak dana; foto: B. S.

Sada smo 3. razred Gimnazije. Definitivno planiramo da se i dalje bavimo fizikom, a trenutno nas mnogo više zanima astrofizika od astronomije - dodaju.

Olimpijada na kojoj su Nišlije osvojile 2 medalje održana je od 9. do 19. decembra, a pored njih ekipu Srbije činilo je još 8 učenika, uglavnom Matematičke gimnazije u Beogradu. Srpski tim osvojio je 2 srebrne i 6 bronzanih medalja, kao i jednu pohvalu, a takmičari su bili uglavnom srednjoškolci 2. i 3. razreda.

Novac koji im je nedostajao da odu na takmičenje su, kako kažu blizanci, obezbedile opštine Medijana, Pantelej, Crveni krst i Palilula, kao i Uprava za obrazovanje i podsticaj talentovanih učenika i studenata.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je Bogdanu i Novaku zbog para bio neizvestan odlazak na neko svetsko takmičenje, a da se nakon pomoći vrate sa medaljama. Oni su se pre dve godine sa Juniorske naučne olimpijade u Argentini vratili kući sa srebrnom i bronzanom medaljom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: