Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 22. 3. 2013.

| Društvo

Bliži se rok za diplomiranje "večitim studentima"

Autor:S.JanačkovićIzvor:Južne vesti
Ekonomski fakultet, studenti, Nis
Studenti Ekonomskog fakulteta; foto: eknfak.ni.ac.rs/

Studenti koji studiraju po starom programu, prema Zakonu o visokom obrazovanju, fakultet moraju da završe do 30. septembra 2014. godine. U suprotnom izgubiće status studenta.

Na Univerzitetu u Nišu, takvih je 5.428 studenata. Najviše ih je na Pravnom fakultetu, čak 1.742 od čega je 1.437 apsolvenata.

- To su studenti koji su fakultete upisali pre 2008. ili 2009. godine kada pristižu prve generacije "po Bolonji", a od 2010. godine, kada je završen prvi krug akreditacija, svi studenti se upisuju prema novim pravilima - kaže mr Dragoslav Đokić, generalni sekretar Univerziteta u Nišu.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Goran Maksimović kaže da je među 69 studenata koji na tom fakultetu po starom programu još nisu stigli do diplome, većina njih fakultet upisala 1999. godine, kada je to bilo moguće bez polaganja prijemnog ispita.

- Neki su krenuli drugim životnim putevima, treba ih podsetiti da treba da se vrate studiranju ili da sami procene kakve su im mogućnosti. Oni ne plaćaju obnovu godine, već samo prijavu ispita 1.500 dinara - kaže dekan Maksimović.

On smatra da je većina studenata u poziciji da završi, samo ako se aktiviraju, kao i da studenti oduže školovanje posle isteka apsolventskog staža jer se tada odvoje od generacije, opuste i izgube motivaciju. Kaže da ih treba podstaći da naprave plan i završe fakultet, ali da neće biti oštećeni i ako se to ne desi do kraja septembra 2014. Univerzitet u Nišu Zgrada Univerziteta u Nišu 

- Ako bude mnogo onih koji ne stignu da završe, naše Nastavno-naučno veće poslaće zahtev Senatu, a Senat Ministarstvu, da se njima studiranje produži na još godinu dana. Nije nam u interesu da takve studente prebacujemo na novi sistem jer bi to značilo da bi verovatno dobili još desetak novih ispita, što ne bi bilo pošteno - dodaje Maksimović.

Najmanje "večitih studenata", samo njih 18, je na Fakultetu umetnosti koji postoji od 2002. godine, dok su svi koji su Učiteljski fakultet u Vranju upisali po starom programu već diplomirali.

FakultetBroj “starih” studenata
Pravni fakultet1.742
Ekonomski fakultet1.197
Mašinski fakultet552
Prirodno-matematički370
Građevinsko-arhitektonski296
Medicinski fakultet275
Fakultet sporta273
Elektronski fakultet257
Fakultet zaštite na radu232
Tehnološki fakultet147
Filozofski fakultet69
Fakultet umetnosti18
Učiteljski fakultet0

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nik Vet

    17:13 // 25. 4. 2013.

    Ne znam za --niški univerzitet, ali znam konkretno kako se sprovodi bolonja na BG-univerzitetu. 2010. godine sam završio veterinarski fakultet naravno po starom programu..dranje od učenja. Otkad je stupila bolonja na snagu,dakle kasniji studenti, olakšano im je barem 50 posto. predmeti em što se polažu parcijalno, preko nekih testova na tipovanje kao u auto-školi, em što su i same predmete podelili i veštački od jednog napravili po dva ispita. za neke predmete gde je meni trebalo po 3 meseca učenja, gde nisam znao kad je noć a kad dan, sada ih polažu učeći po nedelju dana..užas! i ja sutra te mlade ljude trebam nazvati kolegama..a za visinu proseka bolje da ne pričam.

  • IlIc Popovic

    17:51 // 27. 3. 2013.

    Ja ucim ali ne mogu da shvatim toliku ogorcenost kod tebe. Ja sam 4 godina Prava a ti si licemeran i zavidan kad pricas tako o nekome ko ima diplomu a ti jos nisi dotle stigao!

  • Dragoslav Stanisavljevic

    10:49 // 27. 3. 2013.

    Totalno unisteno obrazovanje, pocev od osnovne skole pa nadalje.Vise od dve trecine ne zasluzuje ni diplomu srednje skole pa ni osmogodisnje, a o studiranju da ne pricamo.Zalosno koliko se liferuje diplomiranih, sto dovodi do degradaciju one koji zaista zasluzuju diplomu.Slazem se sa Cokom, imao sam priliku da pogledam Zalbu na presudu jednog od mladjih advokata, pa to je strasno, ni forma, niti pak pravopisno napisano, nemam reci sem strasno, strasno,...Ja sam jedan od vecitih studenata, nisam ucio, nema polozenih ispita, nema diplome, budite samokriticni da " niste za tu gdiste ". Sramotno je mene u nekom drustvu, ne zato sto nemam diplomu, no sto je pojedini imaju a sto je zalosnije najgrlatiji su, a odvaljuju nebuloze samo tako. Pitam se precesto, stide li se profesori sto takvima daju prolazne ocene, a ocigledno da su zalutali ne na faks vec da su jos za predskolsku ustanovu. Ovaj moj kom. nece pogoditi one koji uce i znanjem dosli do diplome, vec one koji ce se prepoznati u istom

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: