Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 22. 3. 2013.

Bliži se rok za diplomiranje "večitim studentima"

Ekonomski fakultet, studenti, Nis Studenti Ekonomskog fakulteta; foto: eknfak.ni.ac.rs/

Studenti koji studiraju po starom programu, prema Zakonu o visokom obrazovanju, fakultet moraju da završe do 30. septembra 2014. godine. U suprotnom izgubiće status studenta.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • ana

    18:03 // 22. 3. 2013.

    Ovo je sramota kritikuju nas po starom programu a ovi po bolonji svi na gradjevini arhitekturi filozofskom imaju prosek 9 SRAMOTA ko sve po bolonji zavrsava i sa kakvim prosekom.zavrsila sam pravni za osam godina i niko ne moze da mi nista kaze jer znam koliki je rad iza mene i kako se nekad ucilo.Ovi klinci su nepismeni,toliko o novom programu.

  • PMF

    23:08 // 22. 3. 2013.

    Od ovih 370 na Prirodno-matematickom fakultetu, 250 njih ima jedan ispit do kraja i to kod prof. Mile Pavlovic na Geografiji! Ja sam jedan od tih nesrecnika! ... Neka ispitaju to malo Juzne Vesti,ako je ikako moguce!

    • Nema svrhe

      14:30 // 23. 3. 2013.

      O Mili Pavlović pisali su Blic, Novosti, B92, bilo je o njoj na TV B92 i na RTS-u !
      Na RTSu je naš vrhovni prosvetni nadzornik (ili šta već) indirektno rekao da joj ne mogu ništa jer ne postoji zakon koji obuhvata kažnjavanje loših profesora...oni prosto mogu da rade šta hoće.
      Mila je ostala i meni, ali radim a nemam vremena niti mogućnosti da 2 godine života posvetim samo tom ispitu, pošto mora nešto da se jede ! A Mila traži godinu do dve žestokog bubačenja i još mnogo izlaženja.
      Sa druge strane, bolonjci kod nje imaju finu prolaznost.

  • Mateja

    14:24 // 22. 3. 2013.

    Mnogo jednostavnije bi bilo preispitati kriterijume i prolaznost na pravnom i ekonomskom fakultetu.
    Preispitati profesore i metodte koje koriste. Kakvi su to profesori kada uspeju da prenesu na samo 5% studenata dovoljno znanja da prodju ispit u prvom roku.
    I

  • Jelena Cvetkovic

    14:26 // 22. 3. 2013.

    Zabrinjavajuca statistika! Da li ste se zapitali zasto je prvo mesto tako "ubedljivo prvo"? Posten kadar, odlicni profesori, neisfrustrirani i neleceni u raznim institucijama stidece se svojih kolega kada vide ovu tabelu. Stidece se kolega kod kojih se polaze po vise od pet puta, meseci, godina... Zbog takvih pomenuti Fakultet gubi studente, manje se upisuju a sve vise odlaze ili se prebacuju na druge fakultete. Na vama je da pokrenete promene na svom Fakultetu, na Vasem poslu... I za takve ima leka, radna knjizica u ruke i dovidjenja!

  • Ivan Milovanovic

    14:23 // 22. 3. 2013.

    Zvanican ispis sa fakulteta mnogo kosta, valjda se placa po svakom polozenom ispitu nesto, plus za povracaj dokumenata (mozda gresim, tako sam ranije cuo). Ko je nasao posao i zaradjuje mnogo mu je lakse i jeftinije da zafrkne zgradu fakulteta.. Danas je bitno koga imas a ne sta si zavrsio. Moja drugarica nema vremena da zavrsava jer zaradjuje preko 100 hiljada u firmi kao srednjoskolka, ali imao ko da je ubaci i ona se pokazala dovoljno dobrom.. I dok nabubas 50 ekonomista, njihove ideje i nazive vaznijih dela, neko na privatnom polozi 3 konkretna ispita i praksu, pa ti vidi koju prednost imas nad njim kad budete konkurisali sutra.

  • Jovan

    17:21 // 22. 3. 2013.

    Ja sam apsolvent na Pravnom fakultetu u Nisu, ostalo mi je jos 6 (pre)teskih ispita do kraja. Tesko da za mene moze da se kaze da sam veciti student, ali me interesuje sta ce biti ako ne stignem da diplomiram do tada? Cuo sam da to za generaciju koja je upisala fakultet 2007. nece da vazi.
    Da li neko ima nekih informacija o tome jer smatram da ne bi bilo fer studente koji su u slicnom polozaju kao ja prebacivati na novi program.

  • Nik Vet

    17:13 // 25. 4. 2013.

    Ne znam za --niški univerzitet, ali znam konkretno kako se sprovodi bolonja na BG-univerzitetu. 2010. godine sam završio veterinarski fakultet naravno po starom programu..dranje od učenja. Otkad je stupila bolonja na snagu,dakle kasniji studenti, olakšano im je barem 50 posto. predmeti em što se polažu parcijalno, preko nekih testova na tipovanje kao u auto-školi, em što su i same predmete podelili i veštački od jednog napravili po dva ispita. za neke predmete gde je meni trebalo po 3 meseca učenja, gde nisam znao kad je noć a kad dan, sada ih polažu učeći po nedelju dana..užas! i ja sutra te mlade ljude trebam nazvati kolegama..a za visinu proseka bolje da ne pričam.

  • Dragoslav Stanisavljevic

    10:49 // 27. 3. 2013.

    Totalno unisteno obrazovanje, pocev od osnovne skole pa nadalje.Vise od dve trecine ne zasluzuje ni diplomu srednje skole pa ni osmogodisnje, a o studiranju da ne pricamo.Zalosno koliko se liferuje diplomiranih, sto dovodi do degradaciju one koji zaista zasluzuju diplomu.Slazem se sa Cokom, imao sam priliku da pogledam Zalbu na presudu jednog od mladjih advokata, pa to je strasno, ni forma, niti pak pravopisno napisano, nemam reci sem strasno, strasno,...Ja sam jedan od vecitih studenata, nisam ucio, nema polozenih ispita, nema diplome, budite samokriticni da " niste za tu gdiste ". Sramotno je mene u nekom drustvu, ne zato sto nemam diplomu, no sto je pojedini imaju a sto je zalosnije najgrlatiji su, a odvaljuju nebuloze samo tako. Pitam se precesto, stide li se profesori sto takvima daju prolazne ocene, a ocigledno da su zalutali ne na faks vec da su jos za predskolsku ustanovu. Ovaj moj kom. nece pogoditi one koji uce i znanjem dosli do diplome, vec one koji ce se prepoznati u istom

  • pero peric

    22:07 // 23. 3. 2013.

    Uciteljski 0 ? Tehnicki fakulteti na dnu ? Cudno.

    • Neupucen

      00:54 // 25. 3. 2013.

      Zar postoji učiteljski fakultet?
      U moje vreme se to zvalo "Ide maca oko tebe" u Aleksincu.

  • Nemanja Ilic

    22:51 // 23. 3. 2013.

    Ja uopste nisam ni hipik ni klosar i ne vozim se busom nego idem peske i ne klatim se! Ne pricaj ono sto ne znas! Drugo smetaju jer im se samo produzava i povladjuje a nama Bolonjcima je skoro sve ograniceno pa i vreme koje imamo da zavrsimo studije.

    • Coka

      20:53 // 24. 3. 2013.

      Vama bolonjcima je olakšano, pa nema više gde! Vi niste ni svesni koliko znači parcijalno polaganje ispita! Da studirate po starom programu, ne bi vas bilo ni 10% od onog broja koji je upisao! Pišem ovo kao neko ko je studirao po starom programu, završio u roku (jer sam život posvetila fakultetu), a sad učestvujem u nastavi za bolonjce i dobro znam koliko su spustili kriterijum! Slažem se da ovde bolonja ne izgleda onako kako bi trebalo, ali da je lakše nego što je bilo to JESTE! Ranije je bilo po troje sa prosekom iznad 9, a sad je troje sa prosekom ispod 9! Pa vi sad gledajte! Nismo mi bili glupi, a da ste sad vi mnogo pametni!

  • IlIc Popovic

    17:51 // 27. 3. 2013.

    Ja ucim ali ne mogu da shvatim toliku ogorcenost kod tebe. Ja sam 4 godina Prava a ti si licemeran i zavidan kad pricas tako o nekome ko ima diplomu a ti jos nisi dotle stigao!

  • Neverovatno

    15:10 // 22. 3. 2013.

    Kako neko jos uvek moze da zna ono sto je ucio pre 13 godina!!! Kakva glupost!

  • Nemanja Ilic

    07:27 // 25. 3. 2013.

    @Coka ajd molim te dodji na Prava pa vidi sta mi to parcijalno polazemo, kolko nas kolokvijumi i testovi oslobadjaju gradiva i kakva je prolaznost na ispitima!

    • Coka

      14:26 // 25. 3. 2013.

      Nema potrebe da dolazim, znam ljude koji studiraju prava i polažu ispite parcijalno... Što se tiče prolaznosti, to je mač sa dve oštrice, jer i kod mene se desi da polože 2-3 od 10, ali ne zato što sam ja veštica koja neće da ih pusti iako sve znaju, nego zato što ne znaju ni najosnovnije... Ja znam da vama vaš sistem studiranja izgleda kao najteži, ali veruj da je bilo teže, i kriterijum viši... I nisam rekla da ja vama super, nego da je lakše nego što je bilo... I umesto da vi (bolonjci) kukate kako vam je teško i da se uopređujete sa starim programom, bilo bi vam bolje da sednete i učite...

  • Trenutni Student

    17:10 // 25. 3. 2013.

    Na Pravnom fakultetu u Nisu i po Bolonji se veoma malo ispita polaze parcijalno. Rezultat katastrofalne primene Bolonje bice vidljiv za koju godinu-kada Bolinjicima isteke zakonom predvidjen rok za zavrsetak studija. Umesto sto prepiru sa starim studentima oko toga kome je teze studiranje, bilo bi bolje da se izbore za bolju primenu Bolonje i eventualno produzavanje roka studiranja.

  • Nemanja Ilic

    17:11 // 25. 3. 2013.

    A iz kog predmeta je moguce parcijalno polaganje ajd mi nabroji?

  • Nemanja Ilic

    13:40 // 23. 3. 2013.

    Ja sam upisao Prava 2008.godine i studiram po Bolonji, 4 sam godina, obnovio sam 2, i smatram da oni koji su upisali pre mene treba da vise zavrse, a ne da tamo sede i zezvece se narednih 50 godina.

    • Stevan

      16:46 // 23. 3. 2013.

      Ako je to tvoje ime i prezime, onda te znam. Ti si onaj hipik sto se klati napred-nazad dok hoda i sto sedi na ivicnjaku kao klosar dok ceka autobus?

    • O.M.

      17:07 // 23. 3. 2013.

      Koleda, zbog čega vama smetaju večiti studenti?

    • A.M. :D

      17:16 // 23. 3. 2013.

      Kolega, Nemanja, ako vam već toliko smetaju večiti studenti, vi požurite sa završetkom studija. Nemojte da ste toliko narcisoidni i nekolegijalni.

    • No Name

      17:55 // 23. 3. 2013.

      Ma sve je to lepo, svaka tebi cast. Ja sam apsolvent, upisao Pravni 2007. god, poslednja generacija po starom nastavnom planu, od 2008. se krenulo po Bolonji. Ostalo mi je jos 4 preteskih ispita od kraja, vrlo tesko cu ih poloziti do 30.9.2014.
      I sta sad, da ocekujem da me izbace sa fakulteta, a imam isti status sa studentima koji studiraju 15, 20 godina.
      Gde je tu logika...

  • ALO BRE

    15:03 // 24. 3. 2013.

    Zakon o visokom obrazovanju kaze: ,,Студенти уписани на основне студије и на студије на вишим школама до ступања на снагу овог закона могу завршити ове студије по започетом наставном плану и програму, условима и правилима студија, најдуже за две године по истеку редовног трајања студија."
    Tako da oni koji su upisali posle 2005 kada je zakon stupio na snagu ne bi trebali da imaju problema. Vidim ovaj Djokic prica to su studenti upisani na fakultet pre 2008 i 2009, gde to pise? Zakon je jasan a kaze odnosi se na studente upisane PRE stupanja na snagu ZAKONA!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: