Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 11. 1. 2010.

| Društvo

Blokada puta do daljeg

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti

 Oko hiljadu radnika Šumsko–industrijskog kombinata “Kopaonik” iz Kuršumlije, konfekcije „7.juli“ i drugi radnici propalih društvenih preduzeća, blokirali su u znak protesta magistralni put Niš –Priština.

Oni su razapeli šatore i kažu da neće odustati dok ih ne poseti premijer Cvetković ili ministar Mlađan Dinkić.

Radnici su nosili veliki transparent na kome je pisalo: “Cvetkoviću dođi da vidiš kako si nas privatizovao”. Predsednik Sindikata radnika “Kopaonika” Slavoljub Vasić kaže da su radnici doneli odluku da uzmu sudbinu u svoje ruke.

– Bili smo strpljivi i verovali obećanjima koja su nam davali predstavnici raznih ministarstava da će nam pomoći. Predstavnici Ministarstva ekonomije su nas nekoliko puta lagali i kupovali vreme, da će rešiti status naših firmi i pomoći da se pokrene proizvodnja. Sada nam je dosta svega, jer smo gladni - rekao je Vasić naglašavajući da radnici veruju da “Kopaonik” može da radi i opstane na tržištu.

On podseća da je propast „Kopaonika“, koji je nekada zapošljavao dve hiljade radnika, počeo nakon privatizacije 2004. godine i da je zato odgovorna Agencije za privatizaciju, čiji je tadašnji direktor bio sadašnji premijer Mirko Cvetković.

Predsednik Upravnog odbora “Kopaonika”, Borivoje Urošević optužio je Ministarstvo ekonomije da je obmanulo radnike.

– Nekoliko puta smo imali sastanke u Ministarstvu ekonomije sa državnim sekretarom Nebojšom Ćirićem kada nam je obećana novčana pomoć za obnavljanje proizvodnje. Međutim, od tada je prošlo više meseci a od pomoći ništa, iako smo im dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Više ne verujemo nikome iz ovog Ministarstva i zato zahtevamo da u Kuršumliju dođe lično premijer Cvetković, jer on kao tadašnji direktor Agencije za privatizaciju najbolje zna kako nas je privatizovao - kaže Urošević.

Urošević dodaje da „Kopaonik“, s obzirom ne neiscrpne količine drveta u okolini, koje je osnovna sirovina, može da radi, i podseća da je to bila jedna od najuspešnijih firmi stare Jugoslavije.

Radnici od Vlade Srbije traže hitno rešavanje njihovih problema, odnosno izmirenje ličnih dohodaka od aprila 2008. godine, povezivanje radnog staža i podršku države za obnavljanje proizvodnje.

Oni kažu da su doneli odluku da će svakodnevno blokirati put Niš-Priština, sve dok od Vlade Srbije ne dobiju čvrste garancije da će pomoći obnavljanje proizvodnje.

“Kopaonik” ne radi već godinu dana a radnici su posle višemesečnih protesta proterali iz firme bivšeg većinskog vlasnika i direktora Slavišu Ristića, koji je kasnije uhapšen.

Agencija za privatizaciju je 11. marta prošle godine raskinula ugovor o privatizaciju a radnici su u junu nakon višednevnih protesta i obećanja da će od Ministarstva za ekonomiju dobiti pomoć za obnavljanje proizvodnje, zamrzli štrajk.

Pored radnika „Kopaonika“,  protestu su se pridružili i radnici Modne konfekcije “7. Juli”, taksisti , radnici “Metalca”, “Žubora”, Trgovinskog preduzeća “Kosanica”, Zemljoradničke zadruge “Merćez”, ali i zaposleni u jedino uspešnoj privatizovanoj firmi ne samo u Kuršumliji već i u čitavom Topličkom kraju, “Planinka”.

Policija koja je bila u malom broj nije ni pokušala da spreči blokadu puta, već je samo upozorila radnike da ovim činom krše Zakon o bezbednosti saobraćaja i Zakon o okupljanju građana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: