Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 6. 10. 2022.

| Društvo

"Blokiraj mržnju, podeli ljubav" – najvažnija lekcija koju su osnovci u Pirotu naučili

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
škola
Đaci pirotske škole na radionici; foto: Savet Evrope

Đaci iz Osnovne škole "8. septembar" u Pirotu imali su priliku da bolje razumeju značaj suprotstavljanja govoru mržnje, rasizmu i diskriminaciji na radionici organizovanoj u okviru zajedničke kampanje Evropske Unije i Saveta Evrope - "Blokiraj mržnju. Podeli ljubav".

Kampanja ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji, posebno na ugrožene i manjinske grupe. Kako je rečeno na radionici, govor mržnje najčešće pogađa ranjive grupe kao što su žene, manjine i osobe sa invaliditetom.

Internet omogućava slobodno izražavanje mišljenja, ali stvara lažan utisak da komentari ne ostavljaju tragove, dok naprotiv, oni ostaju zauvek. U onlajn svetu svako može postati žrtva govora mržnje, bez obzira na društveni status, godine i rod - rečeno je na događaju.

"Blokiraj mržnju. Podeli ljubav" se odvija onlajn, putem stranica na društvenim mrežama, kao i kroz javne događaje.

Direktorka pirotske škole Olgica Najdanović istakla je da škola dugi niz godina nastoji da svakom detetu pruži jednake šanse da se razvije u zdravu, slobodnu, srećnu i kreativnu ličnost.

Učešćem u projektu Kvalitetno obrazovanje za sve, već tri godine razvijamo kompetencije za razvoj demokratske kulture. Kroz brojne zajedničke aktivnosti, radili smo na prihvatanju i poštovanju različitosti, na saradnji, interkulturalnom dijalogu, pozitivnim pogledima i cenjenju drugih, odgovornosti prema sopstvenom delovanju - rekla je Najdanovićeva.

Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, rekao je da se kampanja fokusira na mlade ljude koji dosta vremena provode onlajn.

Ovo je, ujedno, i ključna poruka rada Saveta Evrope u oblasti ravnopravnosti i različitosti u Srbiji. Biti svestan i delovati za ljudska prava svih je ključni element kompetencija za demokratsku kulturu, kako ovde u Pirotu, tako u Srbiji i celoj Evropi - rekao je Flesenkemper.

Kampanja se sprovodi u saradnji sa projektom "Kvalitetno obrazovanje za sve", pa je Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, rekla da je pirotska škola primer kako se razvijaju kompetencije dece i nastavnog osoblja u ovoj oblasti.

U aktivnosti su uključene istaknute javne ličnosti, institucije i aktivistkinje/aktivisti, koji će kroz lična iskustva, svedočenja i razmenu dobrih praksi, promovisati različitost i ravnopravnost u Srbiji i regionu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: