Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 31. 5. 2023.

Boj na Čegru - dan herojskog podviga vojvode Sinđelića i žrtvovanja za otadžbinu

sindjelic Vojvoda Stevan Sinđelić na Čegru; foto: upload.wikimedia.org

Na današnji dan, pre 214 godina, na brdu Čegar odigrala se jedna od najznačajnijih bitaka vođenih u Prvom srpskom protiv Turaka. Svojom hrabrošću i junaštvom istakao se vojvoda Stevan Sinđelić koji je zajedno sa srpskim vojnicima dao život za oslobođenje otadžibine.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Smuk II

    17:56 // 31. 5. 2023.

    Da je samo znao za koga gine i daje glavu ...

  • Saki

    19:07 // 31. 5. 2023.

    Ako su svi oko njega poginuli kada je Sinđelić opalo u barutanu ko je ostao živ da svedoči da je zaista tako bilo? Da bi neko video taj Sinđelićev potez morao je da bude u njegovoj relativnoj blizini. Kako je taj preživeo da ispriča šta se i kako desilo? Ili je Vojvoda unapred obavestio nekog šta namerava da učini. Ne čini se verovatno.Ima li neko logično objašnjenje ili je to samo još jedan mit?

    • Qgo

      21:24 // 31. 5. 2023.

      U istoriji mnogo toga nije bas jasno. Nije sigurno da je bas Sindjelic pucao (mogao je to da uradi bilo koji nas vojnik) ali je Turcima svakako odgovarala takva prica. Zamisli koliko bi se srozao moral njihovih vojnika kada bi znali da je svaki nas borac spreman na tako nesto.

    • Aca

      07:12 // 1. 6. 2023.

      Mozda su Turci prepricavali

    • Hepek

      11:10 // 1. 6. 2023.

      To sam se i ja pitao . Kasnije sam čuo da je čovek koji je bio zadužen za njegovog konja preživeo . U stvari Sindjelić mu je spasio glavu jer je želeo da njegov konj preživi . Resavci su znali pre pucnja da će to učiniti jer su videli da su ostavljeni na cedilu . Imaš čak i tu priču u seriji ' Vuk Karadžić ' mislim da tog konjušara glumi Manda . Davno bilo zaboravio možda sam se i prebacio

  • Raspućin

    19:58 // 31. 5. 2023.

    Hvala na podsećanju.Da ne zaboravimo.

  • Dragan Petrovic

    20:32 // 31. 5. 2023.

    E vojvodo Sindjelicu,srpski sine od Resave ravne,tvoji potomci letuju u Turskoj...a mogao bi sa kuburom da prosetas kroz skupstinu...TEBI i tvom junastvu naklon do zemlje...

  • Ne damo Beli Vrh

    21:01 // 31. 5. 2023.

    Sindjelic se pre boja pricestio u manastiru Sv.Jovan. Do manastira desnom stranom ide stazica pored potoka. Tom stazicom vekovima su ljudi, monasi, izletnici kao i Sindjelic prolazili do manastira. Sada se ta stazica kao i celi Beli Vrh daje u zakup nekom privatniku. Gde ce sada ljudi i monasi da prolaze kada privatnik ogradi svoj buduci posed. Zato se matevcani bune, pored ostalog.

  • Miki

    21:16 // 31. 5. 2023.

    Sindjelić Stevo sa trista druga gleda iz šanca pa im se ruga.Gledajte braćo srbi gde se dušmanska sila roji.Večna im slava i hvala.

  • Гага

    21:25 // 31. 5. 2023.

    Обавезно позвати некога од живих потомака војводе Синђелића из села Војска,код Свилајнца!?!

  • Miloš

    00:28 // 1. 6. 2023.

    Da se ne zaboravi; večna im slava!

  • Триста Друга

    08:11 // 1. 6. 2023.

    Пуцао је из очајања јер су га остале војводе издале и оставиле на цедилу.Интересантна је песма -Синђелић Стево са ТРИСТА друга,а у Ћеле Кули уграђене осамстотинашездесет глава.Силни неки ресавци,све троглави.

    • Mirko

      13:21 // 1. 6. 2023.

      Ucestvovali su i Bugari koje niko ne spominje ali glave su tu.

  • Aleksandar

    13:09 // 1. 6. 2023.

    Sinđelića su izdali kum Vujica i p. Nenadović. Došli sa vojskom, videli da je Sinđelić ušao u Niš, naljutili se jer će im malo ostati ratnog plena ipovukli vojsku. Pominje se da je p. Nenadović tako ostavio i braću Nedić, Čokešina 1804.,Ravnje 1813, prodaja Turcima Zmaja od Noćaja... Istorija Srba puna je izdaja. Ti izdajnici, posle su postali deo vlasti i krojili kapu Srbiji. Znam te, znaš me!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: