Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 28. 1. 2010.

| Društvo

Boje i lakovi za grejanje

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Osnovna škola "Miloje Zakić"

 Osnovna škola "Miloje Zakić" u Kuršumliji ponovo je dobila grejanje, posle nekoliko dana prekida.

U ovoj školi predhodnih dana časovi su skraćeni na pola sata jer su zbog kvara gorionika na jednom kotlu radijatori bili hladni.

Škola ima sopstveni sistem za grejanje a lokalna vlast optužuje direktora Životu Vuksanovića kao jedinog krivca za nastali problem. Oni tvrde da u školi već nekoliko dana nema grejanje jer je u gorionike umesto lož ulja ubačena mešavina razrađivača i lakova.

Dok škola za propuste optužuje firmu Mlin-produkt iz Gadžinog Hana, koja je navodno bila dobavljač neispravnog goriva, opština Kuršumlija je Privrednom kriminalu podnela prijavu protiv direktora škole i zatražila da se preispita kako je škola trošila novac iz opštinskog budžeta namenjen za kupovinu lož ulja.

U prijavi se navodi da je škola istovremeno dobila finansijska sredstva za nabavku loz ulja i od opštine i od Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Direktor škole Života Vuksanović demantuje sve tvrdnje da se radi o malverzaciji, kao i priču da u školi već nekoliko dana nema grejanja.

– Predhodna dva dana smo imali smanjeno grejanje, jer se jedan od dva gorionika pokvario. Tokom jučerašnjeg dana taj problem je rešen i kvar je otklonjen, navodno su mi majstori rekli da je bila zapušila dizna, tako da će od danas sve biti u redu sa grejanjem i nastava će se nesmetano odvijati kao što je bio slučaj i do sada – kaže diorektor Vuksanović, negirajući da je nastava bila obustavljena zbog grejanja.

On podseća da su u školi „Miloje Zakić“ izmeštene i tri podujevske škole sa ukupno 350 učenika i da je izvesnu količinu lož ulja doniralo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju toj školi.

– Izmeštene podujevske škole su uz pomoć donacije obezbedile 8 tona lož ulja za grejanje. Gorivo nam je dovezla firma Mlin-produkt iz Gadžinog Hana, međutim kada su naši ložači počeli da koriste to gorivo, osetili su jako neprijatan miris. Posle dva do tri dana korišćenja, čim su radnici ustanovili da miris dolazi korišćenjem goriva, odmah sam obavešten i sa direktorima podujevskih škola pozvali smo vlasnika firme koja je dovezla gorivo, da dođe i to istoči, što je ovaj i uradio. Nakon nekoliko dana, od opštine smo dobili 5 tona lož ulja za grejanje, ali se u petak u međuvremenu pokvario jedan gorionik, pa smo imali slabije grejanje. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim dali je to slučajno ili je kvar prouzrokovalo neispravno gorivo, jer su nam gorionici stari preko 30 godina – dodaje direktor Vuksanović.

Komentarišući optužbe od strane lokalne vlasti da je on kriv za problem sa grejanjem, Vuksanović kaže da se radi o prebacivanju krivice na drugog od strane onih koji su stvarno odgovorni.

– Ja kao direktor nemam nikakve veze sa neispravnim gorivom, niti sam ugovarao posao sa bilo kim. Škola u toku grejne sezone potroši oko 40 tona lož ulja, a lokalna vlast je sa ovih 5, do sada nabavila tek 18 tona. Svoju nesposobnost da obezbede gorivo i normalno funkcionisanje škola, što je inače i njihova obaveza, svaljuju na mene i školu – ističe direktor.

Dejan Milošević zamenik predsednika opštine kaže da je za nastali kvar isključivi krivac direktor škole Vuksanovića i da se tu najverovatnije radi o nekakvim mutnim radnjama, te da po njegovoj proceni nedostaje bar 30 tona lož ulja.

– Podneli smo zahtev inspekciji za privredni kriminal da proveri kako se koristi gorivo koje stiže za grejanje u ovoj školi. Po našoj proceni, jedna količina goriva nedostaje i tražimo da se to ispita. Lokalna samouprava, redovno ispunjava svoje obaveze što se tiče nabavke energenata za grejanje u školama, i oni se dopremaju sukcesivno. Sigurno je da će mo to i u buduće raditi, ali želimo da znamo kako se ono koristi – naglašava Milošević.

Inače, OŠ “ Miloje Zakić” u Kuršumliji pohađa 695 učenika a u njenoj zgradi se nalaze i tri škole koje su izmeštene iz Podujeva sa ukupno 350 učenika.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: