Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 14. 4. 2011.

| Društvo

Bojni otrovi u Ei i dalje nezaštićeni

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Hemijski otpad u Elektronskoj industriji i dalje pretstavlja “ekološku bombu” u Nišu jer do danas ništa nije urađeno na uklanjanju opasnih materija iz kruga fabrike.

Javnost je za ovaj opasan otpad saznala pre dve godine, a posebna opasnost postoji jer su ove materije potpuno neobezbeđene. U slučaju požara i kontakta vatre sa ovim hemikalijama, prirodna katastrofa bila bi neizmeriva.

Generalni direktor Ei Miodrag Stamenković, pak kaže za "Blic" da bi ovaj otpad konačno trebalo da se bezbedno iznese iz Niša za mesec dana.

Inspektori Ministarstva životne sredine Republike Srbije na poziv rukovodstva Ei napravili su detaljan spisak hemikalija koje stoje na osam lokacija u Ei na preko 400 kvadrata prostora. Oni su pronašli oko pet tona opasnog hemijskog otpada i 14 kubnih žitke mase u bazenima za neutralizaciju. Pronađeno je i 35 kubnih metara otpadne kontaminirane ambalaže, 30 velikih boca pod pritiskom od 80 litara i manja količina hemijskog otpada nepoznatog sastava.

Diplomirani hemičar Radiša Spasić, član odbora za rešavanje socijalnih pitanja radnika Ei, kaže da je najopasnije što se pod trošnom nadstrešnicom nalaze boce sa gasom pod pritiskom koje sadrže bojne otrove fozgen, silan i druge radioaktivne materije. On navodi da u krugu Ei postoji i 14 ćelija sa rastvorom opasnog kalijum-hidroksida, paladijumska prašina, radioaktivne kutije za punjenje radio aparata, desetak radioaktivnih gromobrana čija je upotreba zakonom zabranjena.

- Posle dve godine, taj otpad se nalazi u katastrofalnom stanju. U fabrici “Čegar” postoji 50 tona galvanskog mulja u džakovima koji se raspadaju tako da se razlivaju po podrumu ove fabrike. Dovoljno je da neko pored paladijumske prašine zapali cigaretu i da sve eksplodira, a izvesna količina tih opasnih hemikalija stoji na otvorenom. Novi vlasnici privatizovanih firmi izneli su iz fabričkog kruga i bacili na za sada nepoznato mesto otpad iz Ei koji godinama zagađuje zemljište, a kroz isparenja i oticanje verovatno zagađuje i obližnje izvorište Medijana, koje vodom snabdeva Niš. Ugroženi su kako preostali zaposleni u Ei, tako i potencijalni investitori, građani Niša i vredan arheološki lokalitet, nadomak fabrike - kaže Spasić.

Miodrag Stamenković u "Blicu" uverava građane da će otpad za mesec dana odneti iz grada neka od licenciranih firmi za taj posao.

- Mi smo dobili 20 miliona dinara od Fonda Ministarstva za zaštitu sredine, ali moram da priznam, napravili smo neke proceduralne greške tako da smo novac morali da vratimo. Sada smo se ponovo obratili fondu tako da očekujem da za mesec dana izaberemo firmu koja će to bezbedno obaviti. Većina tog materijala stoji u zatvorenom prostoru. Ono što smo mogli da učinimo je da svaku od lokacija “pokrijemo” video kamerama - kaže Stamenković. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ei - neimari

    21:25 // 14. 4. 2011.

    Pre tri meseca je Marko Dimitrijevic, inace kadar DS, podneo ostavku na mesto predsednika UO Ei. Strasna ponizenja je doziveo ovaj nekadasnji gigant: da ga vode nesposobni, da su hale sablasno puste i da se od nekadasnjeg izvora zivota Grada Nisa pretvori u zivotnu opasnost istog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: