Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 19. 11. 2015.

| Društvo

Bolja međunarodna saradnja za bolju kontrolu migrantskih ruta

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
isis
Borci ISS-a sve češće sa izbeglicama dolaze do Evrope; foto: wikipedia.org

Nakon što je saopšteno da je jedan od napadača u Parizu početkom oktobra regristrovan u Preševu kao izbeglica iz Sirije, dugogodišnji novinar Asošijeted presa i lista “Stars and stripes” na Bliskom istoku Slobodan Lekić, kaže da obaveštajne službe moraju bolje da sarađuju kako bi se takve stvari predupredile.

Lekić, koji je bio ratni izveštač iz Avganistana, Iraka, Libije i ostalih bliskoistočnih zemalja nekoliko decenija, a globalnim terorizmom se bavi čitavu karijeru, kaže da je Islamska država (ID) pre nekoliko meseci potvrdila da migrantske rute koristi za infiltraciju terorista u Evropu, ali da je njih teško indentifikovati.

Verovatno najbolji izvor tih informacija je Asadov (Bašar el Asad prim. aut.) režim u Siriji, ali Zapad tu odbija da sarađuje zbog političkih razloga. Sa Rusima je takođe bezbednosna saradnja upitna, ali izgleda da se nešto radi na njenom poboljšanju. Jača i efikasnija kontrola nad izbeglicama neće biti moguća bez tešnje međunarodne saradnje, jer naše balkanske obaveštajne službe ipak nemaju takve kapacitete - kaže Lekić.

sloba Lekić ukazuje na neophodnost saradnje međunarodnih službi; foto: MCNOn kaže da međunarodne službe prate one koji odlaze i vraćaju se sa ratišta u Siriji i da njih nije teško identifikovati, ali naglašava “da te informacije moraju biti objedinjene i stavljene na raspolaganje i balkanskim policijskim snagama”.

Podsetimo, sudeći prema sirijskom pasošu koji je pronađen na jednom od mesta gde se desio teroristički napad u Parizu, jedan od napdača je navodno i A. A. koji je u Preševu registrovan 7. oktobra kao izbeglica iz Sirije.

Navodno je pre nekoliko dana, kako je pisao britanski “Gardijan”, u Preševu uhapšen jedan Sirijac koji je u pasošu imao identične podatke kao i A. A. ali je premijer Srbije Aleksandar Vučić to demantovao.


Balkan nije interesantan

isis Borbe na Bliskom istoku sa ISIS-om u punom jeku; foto: flickr.comSlobodan Lekić, koji tenutno piše za list američke vojske “Stars and stripes”, kaže da Balkan nije intersentan borcima Islamske države i da tu ne treba očekivati terorističke napade i pored toga što se dese sporadični incidenti kao sinoćni u Sarajevu.

Opasnost od terorizma je vrlo mala u Srbiji, kao i u Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Sloveniji. To su samo tranzitne zemlje koje nisu interesantne kao meta za ekstremiste - kaže Lekić.

Naglašava da aktuelno rusko bombardovanje položaja ID u Siriji neće imati puno uspeha ukoliko se na kopnu ne uključe snage Asadovog režima, isto kao što ni američko bombardovanje nije dalo rezultate dok se nisu uključile kurdske snage.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: