Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 11. 2. 2012.

| Društvo

Bolji nadzor nad javnim finansijama

Autor:Ana JovanovićIzvor:Južne vesti
proaktiv juzne vesti

20 predstavnika niških medija i nevladinog sektora dobilo je sertifikate o završetku obuke za kontrolu kreiranja i trošenja gradskog budžeta, koju je organizovala OCD Proaktiv.

O tome u kojoj meri je proces usvajanja budžeta Niša zatvoren za javnost veoma dobro ilustruje slučaj Miroslave Jovanović iz Udruženja samohranih majki, koja je mesec dana pokušavala da sazna samo kada će biti održana javna rasprava o budžetu za 2012. godinu.

- Ja sam bila uporna. Zvala sam telefonom, išla tamo, čak preko svekrve jednog od zaposlenih u gradske Upravi za finansije pokušala da saznam kada će biti održana javna rasprava. Na kraju je ispalo da je, po prvi put do sada, nije ni bilo - kaže Miroslava.

U gradskoj Upravi za finansije kažu je javne rasprave bilo, ali pojašnjavaju da je sprovedena "putem oglasa u Narodnim novinama".

Ivan Topalović, aktivista OCD Proaktiv, koja je inicirala i organizovala seminar "Proaktivni budžet", kaže da je bio veoma neprijatno iznenađen zbog toga.

- Kakva je to "rasprava" koja se sprovodi kroz novine? Gde je tu rasprava? Mi smo pripremili predloge izmene budžeta, koje smo predali Upravi. Na kraju smo saznali da nisu usvojene, ali i to tek kad je budžet stigao pred odbornike Skupštine grada - kaže Topalović.

Topalović kaže da mora da postoji obostrana odgovornost. Sa jedne strane odgovornost lokalne samouprave da prihvati građane kao partnere u kreiranju budžeta, kao strateški najvažnijeg dokumenta, ali i obgovornost građana da svojim aktivizmom pokažu da su zainteresovani za ovaj proces.

- Nakon projekta "Proaktivni budžet" imamo početak partnerstva između organizacija civilnog društva i medija u kontroli rada lokalne samouprave, koji mora biti javan - kaže Topalović.

U Proaktivu pojašnjavaju da lokalna samouprava predstavlja servis građana i da tako mora i da se ponaša, a da građani moraju da vrše kontinuirani pritisak da im sve informacije budu na raspolaganju u bilo kom trenutku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ;-)))

    13:26 // 13. 2. 2012.

    Kontinuirani pritisak?! Kazniću sve vladajuće stranke u Nišu na prvim narednim izborima tako što ću glasati protiv njih!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: