Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 9. 4. 2015.

| Društvo

Bolnička epidemija malih boginja u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
decija klinika
Oboleli radnici i pacijenti Dečije klinike

Od morbila, odnosno malih boginja, obolelo je 11 osoba na dečijim klinikama u Nišu, od kojih je troje dece i osam zdravstvenih radnika, pa je tamo proglašena bolnička epidemija. U Nišavskom i Topličkom okrugu prijavljena 44 obolela.

Prema rečima v. d. direktora niškog Instituta za javno zdravlje Branislava Tiodorovića, niko od njih nema tešku kliničku sliku i svi se, sem dva deteta koja moraju da borave u klinici, oporavljaju u svojim kućama.

Od zdravstvenih radnika obolele su četiri doktorke, od toga je jedna zaposlena u niškoj Klinici za dečije interne bolesti, a njih tri su na specijalizaciji. Pored toga, obolela je jedna laborantkinja sa Dečije interne i dve sestre sa Klinike za dečiju hirurgiju - kaže Tiodorović.

On napominje da je samo jedna doktorka bila vakcinisana, ali u vreme kada je to rađeno jednom dozom. Objašnjava da je 1971. godine uvedena vakcinacija protiv malih boginja sa jednom dozom, dok je druga doza uvedena 1991. godine. Prvu dozu dete prima u drugoj godini života, a drugu pred polazak u školu.

Sve ovo govori da obim obuhvata vakcinacije u Srbiji, koji je poslednjih godina od 50 do 80 odsto populacije, nedovoljan. Jedino 95 odsto obuhvata daje sigurniji kolektivni imunitet - kaže Tiodorović.

Kaže i da će broj obolelih od morbila još rasti i podseća da je sve počelo u Republici Srpskoj, gde deca nisu vakcinisana zbog rata, a da se proširilo na našu zemlju. Trenutno u Srbiji ima 320 prijavljenih slučajeva.

Kaže da je među obolelima najviše onih starosti od 20 do 40 godina i objašnjava da su komplikacije učestalije kod odraslih. Neke od komplikacija koje male boginje mogu da izazovu jesu pad imuniteta, pneumonija i upala mozga.

Tiodorović kaže da su prvi simtomi povišena temperatura, a da se nakon toga pojavljuju ospe. Boginje se prvo javljaju iza ušiju, a zatim zahvataju lice, trup i ekstremitete. On savetuje da se osobe koje imaju ovakve simptome odmah jave Infektivnoj klinici ili infektivnim odeljenima u gradu gde žive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    16:50 // 11. 4. 2015.

    Eto neznanje opet na delu. Da bi cela populacija bila zaštićena neophodno je vakcisinati preko 90% stanovništva. Iz tog razloga se dešavaju ove stvari jer nijedna vakcina ne daje 100% zaštitu.

  • AntiPA

    09:51 // 11. 4. 2015.

    Gde su sada oni sto su protestovali protiv vakcina?

    • Sljakarac

      11:59 // 11. 4. 2015.

      Oni su zdravi, necete njih naci na klinikama.

    • nn lice

      06:04 // 12. 4. 2015.

      Bila je ovakva izjava doticnog na Blicu. Obolelo 46 osoba. Od toga su 4 doktorke. 6 deteta su na klinici a 2 deteta nisu vakcinisana. Sta sa ostalih 44. Koliko je od njih vakcinisano pa ponovo obolelo

  • Zabrinut

    02:04 // 11. 4. 2015.

    Znaci doktori nisu vakcinisani, a ljudima sole pamet kako je vakcinacija dobra?! Pa sto onda prvo sebe ne vakcinisu pa onda pricaju kako je vakcinacija bezopasna i korisna? BRUKA!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: