Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 12. 1. 2023.

| Društvo

Borac sa Košara bolestan, bez struje i sa 10 hiljada mesečno - Nišlije pokrenule akciju pomoći

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Bojan Jovančić
Nišlije pokrenule akciju da se borcu sa Košara pomogne finansijski; foto: privatna arhiva

Građani Niša pokrenuli su humanitarnu akciju da se pomogne borcu sa Košara Bojanu Jovančiću kome je granata 2001. godine na ratištu oštetila pluća, a zbog lečenja koje naziva pogrešnim dobio je trombofiliju, te danas sa preko 70 posto telesnog oštećenja i 10.000 dinara mesečno živi sa bolesnom majkom. Od 2018. godine je bez struje.

Nišlije su pokrenule inicijativu da Bojanu Jovančiću i njegovoj majci koja boluje od raka pomognu uplaćivanjem novca na dinarski račun, kako bi što pre mogli da krenu sa lečenjem, ali i imali za najosnovnije potrebe.

Zbog povrede koju je doživeo na ratištu i koja nije sanirana na vreme, stvorila mu se trombofilija, koja izaziva stalno zgrušavanje krvi, te je zbog toga 2008. godine bio u komi.

2008. godine u centralnoj veni u stomaku sudarila su se dva tromba, tada mi je skoro sva krv iscurela, rekli su mi da sam imao samo 1% šanse da preživim. Bol u stomaku najgora bol koju čovek može da doživi, međutim, najgori osećaj koji sam proživljavao jeste “smrt od žeđi” jer preko dva meseca nisam smeo kap tečnosti da popijem - rekao je Bojan.


"Ništa nisam osetio od naleta adrenalina"

Granata koja je eksplodirala odbacila je veliki kamen koji ga je pogodio u predelu lopatica na leđima, a od udarca koji je dobio, Bojan kaže da se stvorio tromb i da mu je trebalo 7 godina da izazove sve probleme.

Ja sam ranjen na Prokletijama na tromeđi kod makedonske granice, o kojoj retko ko govori, a tamo je mnogo mladih momaka stradalo. Ni danas ne znam odakle je granata pukla, nismo je čuli, počelo je da leti kamenje, a jedan veliki me je pogodio. Ništa nisam osetio od naleta adrenalina već sam počeo da trčim i da dozivam ljude da krenu ka jednom magacinu. Tek nakon pola sata počeo sam da osećam bol. Dobio sam udarac u predelu lopatica na leđima i imao sam dva naprsla rebra, takav sam ostao do kraja rata. Pljuneš krv i nastaviš dalje - rekao je niški borac.


Zbog neuknjiženog stana ostao je bez struje

Kako Bojan tvrdi poslednjih 10 godina desna noga mu je ispunjena trombotičnim masama, a poslednjih 5 godina u stanu u kojem živi nema struje.

Kada su menjali strujomer, rečeno nam je da će za nekoliko sati biti postavljen novi, međutim, mi od tada nemamo struju, a rekli su da je to zbog toga što stan nije legalizovan. Kada sam predao dokumenta za uknjiženje stana, rečeno mi je da je moj zahtev poslat za Beograd zato što je Niš bio u štrajku. Iz Beograda su mi rekli da ne mogu da prihvate moj zahtev jer to ne spada u njihov domen rada i da to moraju u Nišu da reše - rekao je Jovančić.

To, kaže, nije još rešeno.

Iako smatra da živi zaboravljen u "srednjovekovnim uslovima", da može da vrati vreme Bojan kaže da bi ponovo obukao uniformu.

Na ratištu sam proveo 120 dana i da mogu da vratim vreme, opet bih obukao uniformu. Moji su dedovi svi bili nagrađivani oficiri, moj deda ima 4 ordena za hrabrost. Mi smo se svi borili za našu istoriju - zaključio je Bojan.

Novac za niškog borca Bojana Jovančića moguće je uplatiti na dinarski račun 200 124455049 97 ili post netom na broj telefona 0621755236.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavica

    01:32 // 14. 1. 2023.

    Da, Sve će to narod pozlatiti ", ali zašto da borac uopšte , dođe u ovakvu situaciju??!!!!! Zašto da se oseća ovako poniženo, damu neko nešto daje, da nekome duguje zahvalnost?! Ne, ovaj narod duguje njemu zahvalnost, on se odazvao na poziv"Otadžbina zove?" Gde je sad otadžbina kad je među potrebna pomoć??Kakva legalizacija, kakvi papiri?! Odmah im priključiti struju, toliko mu dugujemo , sramota!

  • Zalosno je ovo

    00:31 // 14. 1. 2023.

    Ovome čoveku treba se pomogne po svaku cenu ali nažalost mi imamo takvu drzavu da ona samo gleda puteve a ova žena sto pominje romi to je stvarno glupo država nije nikad pomogla romima ali su romi pozitivni snalažjivi i sposobni da radu i zaradu za svoje porodice ovaj slucaj ne znaci sad da gledamo nacionalnost kome se pomogne ili ne treba da se pomogne svakome ko nema narocito za ovih junaka sa k

  • Zemljak

    13:19 // 13. 1. 2023.

    У оваквим случајевима,држава и народ стављају се на пробу.
    Морамо се одужити овом племенитом човеку!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: