Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 26. 11. 2019.

| Društvo

Borba za formiranje novog niškog LAF-a i protiv korupcije

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
centar za integritet foto A. S
Centar za integritet rešio da pokrene stvari sa mrtve tačke; foto: A. S.

U Nišu je zvanična borba protiv korupcije poslednjih godina zamrla, jer se već više od 2 godine čeka na usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma - LAF. Ovo su zaključci sa dijaloga koji je održan u Nišu u organizaciji Centra za integritet koji će u narednom periodu pokušati da formira LAF, kako zakon i nalaže.

Već više od 2 godine je na snazi obaveza svih lokalnih samouprava da usvoje LAP i formiraju LAF-ove, tela za borbu protiv korupcije na lokalu.

Međutim, kako kaže novinarka i bivša članica LAF Zorica Miladinović, sada u Centru za integritet, od 145 gradova i opština u Srbiji njih 113 je usvojilo planove, a svega 15 je formiralo LAF-ove.

Mi smo u junu 2017. godine počeli da radimo na novom LAP-u. Uvereni smo da smo dali značajan doprinos, međutim nismo naišli na adekvatan odgovor lokalne vlasti u tom radnom timu. Naši predlozi nisu prolazili, a pojedini članovi radnog tima su predlagali da se model Agencije za borbu protiv korupcije primeni selektivno - kaže Miladinovićeva.

Zbog toga je Centar za integritet, kako kaže Vesna Crnogorac, rešio da pokuša da čitav proces ponovo pokrene i formira zajedno sa Gradom novi LAF.

Drugi cilj se može nazvati promocijom stvari i informisanjem javnosti kroz publikaciju koja će sadržati sve što je radio LAF u prethodnom periodu i preporuke koje će biti jako bitne - rekla je Crnogorac.

centar za integritet2 LAF foto A. S Antikorupcijski dijalog; foto: A. S.Na prvom antikorupcijskom dijalogu zaključeno je da je Nišu neophodno telo koje bi se borilo protiv korupcije, ali da postoji bojazan da vlast nije spremna na saradnju i borbu protiv korupcije generalno.

Sociolog Đokica Jovanović ukazao je na korupciju kao kulturološki problem koji postoji u narodu i potrebu da se mladi edukuju kroz redovno obrazovanje o ovom problemu.

Istraživanja su pokazala da u zemljama u kojima je niži nivo korupcije, te zemlje su bogatije i mnogo je bolji i lični standard. U zemljama u kojima je korupcija izražena i društveni i lični standard su niski. Kada bi običan čovek znao da ukoliko bi se on sa drugim ljudima borio protiv korupcije da mu plata ne bi bila 150 evra koliko je realno najniža plata kod nas - rekao je Jovanović.

Bilo je i drugih predloga i ideja. Organizatori su hvatali beleške, a konstatovano je da i građani moraju biti podstaknuti da se bore protiv korupcije.

Novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov je rekao da sumnja da će Centar za integritet naići na podršku lokalne samouprave za ponovno formiranje LAF-a, pa je dao drugačiji predlog ako to ne uspe.

Bojim se da bi trebalo da se razmišlja o formiranju nekog alterativnog LAF-a koji bi se bavio poslom koji treba da radi pravi LAF. O tome bi izveštavali mediji koji smeju i žele da pišu o tome, pa bi se tako informisali i građani i ohrabrivali da prijavljuju korupciju u našem gradu - rekao je Stankov.

Organizatori su rekli da će u narednom periodu biti održana još 2 antikorupcijska dijaloga na koje će biti pozvani i predstavnici vlasti i inicijatori ove ideje iz organizacije BIRODI.

Podsetimo, LAF je u Nišu formiran još jula 2011. ali je zbog brojnih komplikacija i odluka bivšeg gradonačelnika Miloša Simonovića, prestao sa radom već polovinom 2012. godine.

Oktobra 2013. godine je ponovo formiran, a Gradsko veće je verifikovalo njegov rad krajem iste godine.

Inicijator osnivanja bio je Biro za društvena istraživanja, a formiranje je podržala i Agencija za borbu protiv korupcije koja je pre 2 godine i preporučila usvajanje LAP-ova i formiranje LAF-ova na lokalu. Ali pošto ih je, kako su rekli, vlast ignorisala, tadašnji predstavnici LAF-a su podneli ostavke.

O dosadašnjim aktivnostima LAF-a možete se informisati u tekstovima Južnih vesti - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AV "Za jaku Srbiju"

    13:05 // 27. 11. 2019.

    Dok usvoje plan korupcija ce da nas pojede, a tad ce biti vrlo malo korupcije na minimumu kao u zemljama koje su trenutno sa malom stopom korupcije. Prezivece samo oni imuni i jaki za jaku Srbiju.

  • M Jay

    16:14 // 26. 11. 2019.

    Dve su mogućnosti. 1. SNS nakrca svoje ljude, uhlebi ih, i oni ćute i puše.
    2. tu dođu pošteni ljudi, i niko ih ne ferma 2% .
    Sve u svemu: čemu?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: