Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 13. 5. 2013.

| Društvo

Borba za gimnazijska odeljenja

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Protest.JPG
Protest radnika u gimnazijama ispred Školske uprave

Nezadovoljni odlukom Ministarstva prosvete da se u tri niške gimnazije ukine po jedno odeljenje, direktori i profesori svih niških i aleksinačke gimnazije organizovali su protest ispred Školske uprave u Nišu.

Protiv odluke o smanjenju broja slobodnih mesta u gimnazijama protestovali su predstavnici gimnazija "9. maj", "Stevan Sremac", "Bora Stanković" i Gimnazije u Aleksincu, a podržale su ih i kolege iz Gimnazije "Svetozar Marković", iako je to jedina gimnazija u Nišu kojoj je broj slobodnih mesta za upis đaka ostao nepromenjen.

Dok načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović kao jedini razlog za ukidanje odeljenja navodi činjenicu da je u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okkrugu 685 osmaka manje nego prošle godine, predstavnici niških gimnazija tvrde da to ne može biti dovoljan razlog jer, kažu, i u Beogradu ima manje đaka, a odeljenja nisu ukidana.

- Analizirajući ovogodišnji i prošlogodišnji konkurs za upis u srednju školu, zaključio sam da beogradskim gimnazijama nisu ukidana odeljenja, čak su dve dobile po odeljenje više - kaže Vladimir Zlatanović, predstavnik zaposlenih u Gimnaziji "9. maj".

Gimnazije Vladimir Zlatanović iz Gimnazije "9. maj"

Zlatanović dodaje da on i njegove kolege "samo zahtevaju da se i na jugu Srbije poštuju ista pravila koja važe za Beograd". Prema njegovom mišljenju, ovakva odluka je suprotna Strategiji o obrazovanju koja predviđa da do 2020. godine skoro 40 odsto srednjoškolaca čine upravo gimnazijalci. Sa smanjenim brojem odeljenja, u Nišu će ih biti manje od 20 odsto.

Marina Dašić iz aleksinačke gimnazije ističe da je u toj školi ukinuto 30 mesta iako u Aleksincu ima više osmaka nego slobodnih mesta u tri srednje škole.

- Prošle godine smo u gimnaziju upisali 120 đaka, a ove nam dozvoljavaju samo 90, odnosno 3 odeljenja, što je donji prag opstanka škole. Pitamo se hoće li naša škola stara 150 ostati otvorena, a uz to nemamo problema sa manjkom đaka. Od naših gradova prave kasabe - nezadovoljna je Dašić.

gimnazije Sastanak sa načelnikom Jovanovićem

Načelnik Jovanović primio je posle protesta predstavnike gimnazija na sastanak na kom su mu oni predali peticiju protiv ukidanja odeljenja sa potpisima zaposlenih i 2.000 roditelja đaka. Ona će biti prosleđena Ministarstvu prosvete.

- Procedura za vraćanje odeljenja započeta je i pre ovog protesta kome bih i sam prisustvovao da sam bio pozvan - rekao je Jovanović posle sastanka. 

Zahtevi direktora sa obrazloženjima direktora tri niške i aleksinačke gimnazije biće razmotreni u Ministarstvu prosvete, a konačnu odluku o tome hoće li zahtevi biti prihvaćeni donosi ministar, objašnjava Jovanović. On očekuje da će dopuna konkursa biti završena i objavljena za oko nedelju dana.

Po jedno odeljenje izgubile su i gimnazije u Pirotu i Blacu, kao i 22 srednje stručne škole u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    11:21 // 18. 5. 2013.

    Razlika u procentu gimnazijalaca ovde i severnije potiče od toga što ovde veliki procenat romske populacije čini osnovce koji po pravilu ne upisuju gimnazije.
    U mnogim opštinama se broj romske i ostale dece skoro izjednacio,a to što gimnazijski kao i ostali profesori od svojih uskih i plitkih interesa ne vide dalje od Kalče to je posebno pitanje.

  • Drakce

    14:25 // 14. 5. 2013.

    Niko da izadje i javno kaze mucnu i bolnu istinu - da ova nacija galopirajuci nestaje...

  • Fantom

    23:49 // 13. 5. 2013.

    Pa kad ste izabrali učitelja Žitomira da Vam vodi ministarstvo dobro je i da ostalo niste izgubili. "žaretu" ne trbaju niški gimnazijalci jer ne upisuju njegov megatrend.
    Čudim se samo da se nije oglasio NIŠKI UNIVERZITET koji će naravno biti pogođen ovakvom politikom stručne ekipe Niške uprave. Ili su i tamo neke poltrončine prodale buduće studente raznim drugim "megatrendovima".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: