Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 8. 3. 2019.

| Društvo

“Borba za ravnopravnost polova i dalje traje”

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
ruke
Borba za ravnopravnost - proces koji i danas traje, Ilustracija, foto: B. A.

Iako su žene danas u znatno povoljnijem položaju i sa više prava nego pre 50 godina, kaže predsednica Gradskog odbora za rodnu ravnopravnost u Leskovcu Ljiljana Božuta, borba za jednakost polova je proces koji traje i danas. Dodaje i da 8. mart ne treba proći samo u kupovini poklona i čestitanju praznika, već i u podsećanju na hrabre žene i promene koje su se dešavale svih ovih godina.

Pravo glasa, pravo na posedovanje imovine i pravo da samostalno odlučuju samo su neka od izvojevanih pobeda “lepšeg pola”, kaže Božuta, a da se dosta stvari promenilo na bolje govori činjenica da je danas mnogo više žena na odlučujućim funkcijama.

Sve je to proces, ništa se ne dešava preko noći. Naša borba i dalje traje, a to pokazuju i istraživanja prema kojima žena mora da radi čak 58 dana više na godišnjem nivou kako bi imala istu zaradu kao osoba muškog pola - kaže Božuta.

Borbi za ženska prava umnogome su pomogli mediji, u kojima se, napominje Božuta, mnogo više govori o ovim temama. Međunarodni dan žena, dodaje, treba poštovati zbog svih žena koje su još pre više od jednog veka počele “našu borbu”. cveće Svrha 8. marta nisu pokloni i cveće, Ilustracija, foto: B. Antić

Osmi mart je primer da svako od nas može pokrenuti svoju revoluciju, da svako od nas može da se izbori za svoja prava. Poštujući 8. mart mi poštujemo sve one žene koje su se izborile za prava i slobode koje mi danas uživamo - kaže Božuta.

Zato, napominje, na Međunarodni dan žena treba da se podsetimo hrabrih devojaka koje su pokrenule borbu za ženska prava.

Inače, 8. mart obeležava se od 1911. godine, a Ujedinjene nacije su tek 1975. godine ovaj datum zvanično postavile za Međunarodni dan žena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Perica

    21:57 // 17. 3. 2019.

    Zene treba postovati, uvazavati, cuvati i paziti svakoga dana. Bez njih nama nema zivota i uopste opstanka. A sto se tice ravnopravnosti, mislim da nikada nismo i necemo biti ravnopravni. Neprirodno je, barem u tim stvarima koje besomucno forsirate. Dok se raspravlja o glupostima mi nestajemo! Za 10 do 20 godina Srba biti nece, a i ostalim narodima sledi isto, Jer se mi borimo za "ravnopravnost"!

  • Mara

    15:04 // 8. 3. 2019.

    Ne traje.I ako sam zena.Vidim da muškarce retko ko sta pita.Žene su sada glavne.

  • BENETON

    11:38 // 8. 3. 2019.

    Ja bi ženama dao totalitarnu vlast!!! Pa kom obojci tom opanci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: