Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:19, 17. 2. 2016.

| Društvo

Botanička bašta možda uskoro u Niškoj tvrđavi

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
tvrdjava
Deo Tvrđave, ukoliko se ideja dovede do realizacije, biće carstvo biljaka; foto: V. K.

Da se na prostoru oko upravne zgrade JKP “Gorica” u Niškoj tvrđavi stvori nešto poput botaničke bašte i mini zoo-vrta ideja je Javno komunalnog preduzeća “Mediana” na kojoj će se, kako kažu, intenzivno raditi.    

Direktor JKP “Mediana” Bratislav Vučković objašnjava da je ovo inicijativa i da tek slede konsultacije sa svim nadležnim institucijama.

Rodila se ideja da jedan deo Tvrđave, tačnije onaj potez oko upravne zgrade “Gorice” bude pretvoren u botaničku baštu. To bi bila uslovno rečeno botanička bašta, više bi to bila izložba raznih biljaka u bašti. Ne možemo baš da očekujemo mnogo vrsta biljaka, ali makar da taj prostor oplemenimo - kaže Vučković.

On objašnjava da je neophodno da se prvo vide zakonske mogućnosti, pa će ovih dana kontaktirati Zavod za zaštitu spomenika i Zavod za zaštitu prirode za mišljenje i saglasnost. botanicka U niškoj gimnaziji od 80-ih godina postoji botanička bašta; foto: www.gsm-nis.edu.rs

Šteta je da onaj prostor koji je među najlepšim u gradu bude zatvoren i neiskorišćen. Ovako bismo otvorili kapije i jedan prostor oplemenjen biljkama bio bi dostupan građanima od jutra do večeri - objašnjava direktor JKP “Mediana”.

Vučković kaže da su kontaktirali i niško Udruženje “Zoo planet” kako bi im ustupili neku od atraktivnih životinja na čuvanje u tom prostoru, a odgovor očekuju u narednim danima.

Inače, u Nišu postoji botanička bašta u dvorištu Gimnazije “Svetozar Marković”. Na oko 1.700 kvadratnih metara prostiru se retke biljke poput sekvoje, japanske trešnje, bambusove trske...

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stole

    18:11 // 18. 2. 2016.

    bolje bi bilo da oterate onog zagadjivaca Expres-a,i njegove parkirane autobuse na travnatim povrsinama ili im naplacujte parking kao sto putnici placaju ulaz na autibusku stanicu. eto para za botanicku bastu i cistu tvrdjavu.

  • Gargamel

    08:05 // 18. 2. 2016.

    Kakva basta, covek 4 godine spava u starom groblju, sinoc od Bulevara do Trosarine 5 razlicitih ljudi rije po kontejnerima, zbrinite gladne i nevoljne, dokle cete da obmanjujete ovaj narod? Od kojih para cete to da radite kad je racun u bunaru? Jedini pozitivan dogadjaj u gradu je formiranje organizacije PREDSEDNIKA SKUPSTINE STANARA. To je lek za politikante.

  • Alex McMike

    19:57 // 17. 2. 2016.

    Akterima ovdašnje političke scene (bez izuzetka) izazov bi predstavljao i uzgajanje korova!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: