Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 27. 2. 2010.

| Društvo

Bovansko jezero i dalje kritično

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Veliki prelivni levak

Nivo vode na Bovanskom jezeru kod Aleksinca i dalje je u porastu.

Specijalni prelivni levak koji služi da veštačku branu "rastereti" u slučaju visokog vodostaja preplavljen je prvi put posle 30 godina, tvrde meštani.

Voda je i dalje nekoliko metara ispod nivoa brane, a nadležni tvrde da je brana stabilna.

Svi čamci, splavovi i ostali plovni objekti izvađeni su iz vode, a na samom jezeru dežura nekoliko interventnih ekipa sa čamcima, pripremljenih da reaguju ukoliko voda nanese neki veći predmet blizu levka.

Reka Moravica, u koju se odvodi voda iz levka počela je da nadolazi što se tokom dana videli i u samom Aleksincu.

- Informacije nam stižu iz sata u sat. Nažalost, izveštaji koje dobijamo nisu dobri. Voda koja izlazi iz jezera počinje da plavi sve na putu ka Aleksincu i očekujemo da taj poplavni talas u večernjim satima i tokom noći stigne do grada - kaže Ivan Dimić, predsednik opštine Aleksinac.

U ovu opštinu JP "Srbija vode" uputilo je dodatnu mehanizaciju kako bi se naseljeni deo što bolje pripremio za poplavni talas.

- Džakovi sa peskom se postavljaju svuda gde je to moguće. Nažalost, ima mesta gde smo nemoćni i gde se niko ne usuđuje ni da prognozira šta će biti - kaže Dimić.

Na prilazu Bovanskom jezeru iz pravca Aleksinca, vide se samo krovovi letnjikovaca koji se u normalnim okolnostima nalaze daleko od vode.

Voda je poplavila i većinu puteva oko samog jezera.

Zloupotrebe

U Ribarskom gazdinstvu "Južna Morava 2" saznajemo da je na pijaci u Aleksincu već zabeleženo nekoliko slučajeva prodaje ribe sakupljene sa područja sa kojih se voda povukla.

- Molimo ribolovce, ali i sve ostale, da ne zloupotrebljavaju situaciju jer će naša služba da bude rigorozna. Kazne su drakonske i protiv svih koje budemo zatekli da tu ribu prodaju biće podnete i prekršajne prijave - kaže Nikola Kumanović, direktor gazdinstva.

Bovansko jezero, brana, prelivni levak i poplavljena područja u selu Bovan

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: