Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 7. 1. 2022.

| Društvo

Božić - hrišćanski praznik koji se smatra najradosnijim i najtradicionalnijim

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
bozic
Paljenje badnjaka uoči Božića; foto: Vanja Keser

Pravoslavni vernici 7. januara proslavljaju Božić - rođenje Isusa Hrista, dan koji se u pravoslavlju smatra danom blagoćešća i blagorodnosti i najradosnijim praznikom. Prate ga brojni običaji po kojima počinje liturgijom, proslavlja se u krugu porodice i uz svečani pozdrav "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi".

Četrdesetodnevni post i praznici Materice, Detinjci i Oci su, kako kaže protojerej Ivan Cvetković, pripremne sednice za Božić - najveći i najradosniji hrišćanski praznik.

Za ovaj praznik se priprema svečanija trpeza, jer je ceo dan posvećen slavlju zbog rođenja Isusa Hrista.

Božić je jedan od najtradicionalnijih, makar po predanju, praznika gde je porodica istaknuta na pijedestal nečega što je centralna tema ovog praznika. Na taj dan nema podsmejavanja, neslanih šala, taj dan je dan blagočešća i blagorodnosti, kada je sve u duhu rođenja Hristovog i onoga što sam Gospod donosi, a to je jedno permanentno uzrastanje u vrlini i u ljubavi božijoj - kaže protojerej Cvetković.

Proslavljanje Božića počinje od Badnjeg dana kada se badnjak unosi u kuću, a na ovaj dan je najvažnije, navodi Cvetković, da vernici posete crkvu.

Poenta je da se taj dan dođe u crkvu. Odazak na svetu liturgiju je centralni deo, a onda sve odatle, kao sa nekog izvora, teče cela priča. Kao jedna voda, kao jedan tok, kroz niz običaja i svečanija trpeza i položajnik i česnica koja se u nekim domovima lomi i na Božić - ističe protojerej.

Položajnik je onaj koji prvi ulazi u dom, a po običajnom delu, kako kaže protojerej, valjalo bi da to bude čista duša, karakterno dobar čovek, dobrog srca, naravi i želja.

Objašnjava da je Božić ustanovljen na temelju ranijih mnogobožačkih praznika Nepobedivog Sunca i Zimskog solticija.

Od tih dana su već duži dani nego što su noći, odnosno duže je dnevno sunce, opada onaj period kada imamo više tame i to Nepobedivo Sunce je sam Gospod Isus Hristos. Takođe, i u samom Troparu, odnosno u jednoj molitvenoj pesmi koju mi pevamo za praznik Božića, mi samoga Gospoda nazivamo Suncem pravde - navodi protojerej.

Poruka Božića je, kaže, da je pravi život tih, pun blagočesti i vrlina, da služimo drugima i da sve bude večno i neprolazno, a ne truležno.

I to je smisao dolaska Isusa Hrista, on je došao na ovaj svet, rodio se, postao čovek i jedan od nas, da bi naše grehe uzeo na sebe i da bi služio nama. Moramo i mi da biramo takav kalup života - zaključuje Cvetković.

Inače, osim u Srbiji, 7. januara se Božić slavi još i u Jerusalimu, na Svetoj Gori, Rusiji, Makedoniji i Gruziji. Katolici i jedan deo pravoslavaca ga proslavljaju 25. decembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    15:36 // 7. 1. 2022.

    ... ponekad nije lose odmoriti se od komentara i moram priznati da bas godi,
    Mir Bozji, Hristos se rodi!

    • Smuk

      20:21 // 7. 1. 2022.

      @Filozof : Vaistinu se rodi !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: