Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 7. 1. 2021.

| Društvo

Božić - najveći i najradosniji hrišćanski praznik

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Božić
Važno je da svaka kuća i porodica dožive prisustvo Božje među sobom, kroz ljubav, mir i radost praznika, ba bi u istom duhu disala čitave godine i zauvek, foto: Vanja Keser

Pravoslavni vernici 7. januara proslavljaju Božić - rođenje Isusa Hrista, praznik koji se smatra jednim od najradosnijih i najvećih hrišćanskih praznika. Proslavljanje Božića počinje od Badnjeg dana kada se badnjak unosi u kuću, a karakteristični običaji na ovaj dan, poput slame, Božićne česnice, pečenice, položajnika i svečanog pozdrava “Hristos se rodi - Vaistinu se rodi” su vezani isključivo za ljudsko pouzdanje u Boga.

Nakon četrdesetodnevnog posta, za Božić se priprema bogata trpeza, danas malo svedenija nego nekad, i ceo dan je posvećen slavlju zbog rođenja Isusa Hrista.

Ceo dan je posvećen porodici i slavlju, a jedini gost na današnji dan je položajnik koji se daruje simboličnim poklonima jer je došao u kuću da održi zdravicu.

Običaji vezani za ovaj dan su nastajali generacijama, kaže Protojerej Zoran Filipović, neki su stariji od Božića, neki mlađi, ali su ukorenjeni duboko u pravoslavnom hrišćanstvu.

Za hrišćanina je najvažnije da na Božić bude sa svojom Crkvom na Svetoj liturgiji, da se pričesti Telom i Krvlju Hristovom, te da u sjedinjenju sa Bogom i bližnjima proslavi radost ljubavi Božje prema čoveku. Sve drugo je stvar uslova i mogućnosti. Božić se slavi kod kuće. Naša kuća postaje vitlejemska pećina, u koju ulazi Hristos, prvo badnjakom, a onda našim pričešćem i tako postajemo domaća crkva, crkva u malom. Važno je da svaka kuća i porodica dožive prisustvo Božje među sobom, kroz ljubav, mir i radost praznika, ba bi u istom duhu disala čitave godine i zauvek. Zato ovu tajnu obnavljamo svakog Božića, a njeno ostvarenje pokazuje se svakodnevno, naročito na dan Krsne Slave - kaže Protojerej Filipović.

Božićni običaji su veoma slični u svim krajevima gde Srbi žive, kaže Filipović, a svaka razlika može biti lokalnog karaktera.

Urbanizacijom su pojedini običaji svedeni i pojednostavljeni, a sa pojačanjem uticaja medija, došlo je do značajne homogenizacije. Pored crkvenih službi, posta i pričešća, među Srbima se Božić najavljuje sa više porodičnih praznika - Detinjci, Materice, Varvarice, Oci, zatim su tu i akcije vezane za Tucidan, kada se porodično priprema hrana. Badnji dan sa badnjakom i njegovom simbolikom, Božićna Česnica, Pečenica, položajnik, sve šaroliko i raznoliko, danas malo svedenije nego nekad, ali i dalje vezano isključivo za naše pouzdanje u Boga koji se iz ljubavi prema čoveku rađa kao čovek - kaže Protojerej Filipović.

Prema njegovim rečima Božić je ustanovljen na temelju ranijeg praznika Moćnog Sunca, proslavljanog među paganima posle najkraćeg dana u godini, kada sunce počinje da napreduje i to kao proslavu novog oživljavanja prirode koje se nazire već tada i koje se očekuje.

Hrišćanska vera uputila je vaseljenu na istinsko Sunce Pravde, Gospoda Isusa Hrista, kojim je sunce stvoreno i na taj način preusmerila obožavanje sa tvari na njenog Tvorca. Izmena proslavljanja nije bio čin rušenja jedne kultue i tradicije, već čin koji je ovaj praznik postavio na istinite temelje, osvećujući i upućujući trud onih koji praznuju prema jednom ispravnom cilju - kaže Filipović.

Postoje i brojna verovanja o tome šta se sme, a šta ne sme na ovaj praznik, kao što postoje i mnogi narodni običaji koji u osnovi nemaju ničeg zajedničkog za hrišćanstvom, ali mu opet daju draž i ne oduzimaju ništa od hrišćanske lepote.

Inače, osim u Srbiji, 7. januara se Božić slavi još i u Jerusalimu, na Svetoj Gori, Rusiji, Makedoniji i Gruziji. Katolici i jedan deo pravoslavaca ga proslavljaju 25. decembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Verujem u Jednoga Boga...

    09:46 // 8. 1. 2021.

    Jedna ispravka. Svi slavimo Bozic 25.decembra, samo su kalendari razliciti.
    Hristos se rodi, draga braco i sestre.

  • pi#da

    23:35 // 7. 1. 2021.

    Jos da se zatvori slobodna zona,pa da vaskrsnu i ljudi.

  • Mara

    13:34 // 7. 1. 2021.

    Mir Božji, Hristos se rodi.SVE NEJBOLJE PUNO ZDRAVLJA OA SVEGA OSTALOG ŽELIM Juznim Vestima I svim komentatorima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: