Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 6. 1. 2021.

| Društvo

Bračni par iz Vranja osmislio igračku koja podstiče motoriku, a pogodna je za rad sa slabovidom decom

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Lazareva kockica
Kocka je korisna i u terapijama sa slepom i slabovidom decom; foto: Fejsbuk stranica "Lazareva kockica"

Unikatnu kocku od drveta koja podstiče razvoj motorike kod dece uzrasta od jedne do tri godine, napravili su Dušica i Bojan Ristić iz Vranja za svog dvogodišnjeg sina Lazara i nazvali je “Lazareva kockica”, a po mišljenju lekara koji rade sa slepom i slabovidom decom kocka je korisna i u terapijama koje oni primenjuju.

Na svakoj strani kocke zakačena je druga igračka, priča Bojan Ristić, koja zahteva drugačije pokrete i drugačiju radnju, tako da je zgodna da dete vežba pokrete i pogodna za razvijanje šake i prstiju.

Dušica i Bojan Ristić - Vranje Tražili drugačiju igračku za svog sina od onoga što se nudi na tržištu; foto: Privatna arhiva A na ideju su došli spontano, tražeći drugačiju igračku za svog sina od onoga što se kod nas prodaje.

Supruga je došla na ideju, tražili smo nešto drugačije i korisno za sina, jer su igračke kod nas uglavnom plastične. Ona je tražila po internetu, videla u Rusiji nešto slično, za drugačije potrebe deteta, a mi smo rešili da napravimo za naše. Eksperimentisanje je trajalo nekoliko dana , napravili smo za početak nekoliko kockica i krenuli da radimo sa onim što kod nas možemo da nađemo od materijala. Onda je povela sina u park i tamo su deca i roditelji zainteresovali pa smo došli na ideju da izbacimo na Fejsbuku i tako je krenulo - kaže Bojan.

Najveće iznenađenje na koje su posebno ponosni su, kako kaže, pohvale koje su dobili od lekara koji rade sa slepom i slabovidom decom koji su prepoznali značaj njihove kocke u terapijama.

Naručila je jedna žena koja ima slepu ćerkicu i ispalo je da joj baš odgovara. Zatim je odnela igračku doktoru kod koga vodi dete na terapije, pa smo se čuli i sa njim i ljudima iz njihovog Saveza u Beogradu, čuli smo se nekoliko tifologa, a javili su se i defektolozi, i od njih dobili pozitivne komentare. Kažu da je odlična, da im olakšava posao, da deci olakšava jer je mala i ne opterećuje ih fizički, več mogu da se skoncentrišu na to što treba. Njima smo slali posebno po narudžbini, a sarađivali smo i sa nekim vaspitačima. Inače nam se ljudi javljaju preko Fejsbuka i Instagrama - priča Bojan.

Lazareva kockica Imaju ideje za nove igračke; foto: Fejsbuk stranica "Lazareva kockica" Do sada su, kaže, ne računajući poklone napravili preko 150 kocki, a za jednu kocku, od obrade drveta do pakovanja, im treba oko dva sata.

Na naše tržište se sve uvozi, ovako znamo od čega pravimo za našu decu, a tu smo i za sve popravke. Radimo sa materijalima i farbama koje mogu da se provere i imaju sertifikate za bezbednu upotrebu kod dece. Od šale je ispala ozbiljna priča i mnogo više od onoga što smo mi zamišljali - kaže Bojan.

U planu im je izrada još nekih igračaka za koje imaju ideje, ali čekaju da se situacija sa epidemijom stabilizuje, a za Božićne praznike onima koji naruče kocku spremaju još jednu poklon igračku uz nju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: