Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 17. 1. 2017.

| Društvo

Brat izbodenog tinejdžera traži oštrije kazne za maloletnike

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Sud u Nišu
Poziva na protest ispred Suda; Foto: Arhiva JV

Krajem nedelje održava se pretres u slučaju 15-godišnjaka koji je nožem ranio godinu dana starijeg dečaka ispred škole “Učitelj Tasa”. Rođeni brat oštećenog traži pravdu i oštrije kazne za maloletne počinioce krivičnih dela.

Zato će, u subotu 21. januara u podne, Petar Jovanović organizovati protest ispred Osnovnog suda i poziva Nišlije da ga podrže.

Već je, kaže, svoju inicijativu preneo nekim studentskim organizacijama i Savetu za mlade Grada Niša, a glavna poruka protesta biće - “želimo da naša deca bezbedno šetaju gradom i tražimo zakon za maloletne ubice”.

Jednostavno sam ogorčen i želim da se izmeni Zakon i da maloletnici odgovaraju za svoja dela. Kazna za pokušaj ubistva za mlađeg maloletnika je od 6 meseci do 4 godine zatvora. Sudije retko kada izriču najstrože kazne, a pored žalbe i uz dobro vladanje će dečko koji je izbo mog brata odležati najviše godinu dana – objašnjava 21-godišnji Petar Jovanović.

On smatra da je takva kazna velika povreda ljudskih prava jer njegov brat ima ozbiljne posledice sa kojima će, dodaje, morati da živi.

Moj 16-godišnji brat je 45 dana ležao u bolnici, preživeo je sepsu, odstranili su mu bubreg i slezinu, ima ožiljak na licu, a posledice toga imaće ceo život - dodaje Jovanović.

Dalje korake u borbi za izmenu zakona će, dodaje, dogovoriti sa gradkim Savetom za mlade. Kako kaže, obratiće se i narodnim poslanicima iz Niša za pomoć.

Podsetimo da je 15-godišnjak 12. novembra nekoliko puta izbo tinejdžera u parku ispred "Tasine" škole, posle čega je pobegao. Dečaka su pronašli prolaznici ozbiljno povređenog, a kako su tada kazali u Višem sudu u Nišu, maloletniku preti više od 10 godina zatvora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    19:34 // 17. 1. 2017.

    Petre,bravo,dolazim da ti dam podrsku!

  • tugomir

    18:25 // 17. 1. 2017.

    Ostre kazne bez obzira na godine i nemoze niko da bude osudjen na manje od 20 godina za bilo koje ubistvo, ili minimum dvadeset ili nista odnosno oslobadjanje ako je u pitanju nuzna odbrana ili nehat. samo drakonske kazne su adekvatne za zlodela.

  • xyz

    16:23 // 17. 1. 2017.

    Sto bi rekli, imas i ti ruke..
    Mir svima..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: