Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 18. 7. 2016.

| Društvo

Brdo pitanja i zahteva niških stanara novoj vlasti

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-djokica-megafon
Hoće li novi vlastodršci odgovoriti na zahteve i pitanja; foto: arhiva JV

Prestanak partijskog zapošljavanja, provera imovine svih političara i direktora javnih preduzeća, ali i da članovi bivše vlasti vrate u budžet novac koji su nezakonito potrošili, samo su neki od brojnih zahteva koje su niški stanari uputili novim gradskim vlastima.

U dopisu koji je upućen i Kabinetu gradonačelnika, Gradskom veću i Skupštini, Udruženje predsednika skupština stanara zahteva da dobije praznu stolicu u svim javnim preduzećima, gradskim i opštinskim većima i skupštinama, ali i da se momentalno prestane sa partijskim zapošljavanjem, nepotizmom i kronizmom.

Zahtevamo i sveobuhvatnu reviziju odnosno evidenciju takvog zapošljavanja. Zahtevamo i da se raspišu konkursi za sva radna mesta koja su, arbitrarno i voluntaristički, popunjavale partije - kažu stanari.

Od novih vlasti i nadležnih zahtevaju da se proveri i preispita imovina svih političara, direktora, članova upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i drugih funkcionera, ali i da predstavnici bivših vlasti budu naterani “da u potpunosti obeštete gradski budžet koji je na mnogo načina zloupotrebljavan i nenamenski korišćen".

Takođe, zahteva se da svi koji su kršili zakon, za svoj rad odgovaraju pred nadležnim organima.

Još jedan od zahteva odnosi se na transparentno raspolaganje novcem građana i polaganje računa kako se on troši.

Tražimo potpunu informaciju o svim kreditnim zaduženjima gradske vlasti i javnog sektora. Tražimo odgovor na pitanje kolikom sumom novca su, po ovom osnovu, zadužene sve Nišlijke i Nišlije. Takođe, sve ugovore koji imaju javni karakter, koje su sklopili i koje sklapaju predstavnički ili javni sektor, odmah u potpunosti objaviti - zahtevaju stanari.

Oni zahtevaju i obnovu niških medija, štampanog dnevnika, Radio Niša i televizije, kao i da u Nišu budu locirani Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Razvojna agencija Srbije.


Hoće li novi "gradski oci" odgovoriti na pitanja?

900x0-Protest-7 Ako se vlasti ogluše o zahteve, stanari ponovo na ulice; foto: arhiva JVKako planiraju da stimulišu zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i razvoj zadrugarstva, da li će partije izaći iz javnih preduzeća, kako će sprečiti dalje zapošljavanje po partijskoj liniji, deo su niza pitanja koje je Udruženje uputilo nadležnima.

Gde će se zaposliti oni koji završe studije na niškom univerzitetu? Da li u Nišu ili će biti prinuđeni da odu iz grada, zato što su njihova radna mesta zauzeli nosioci partijskih knjižica? - pitaju stanari.

Oni zahtevaju i da znaju da  li će i kako nova vlast podržati samoorganizovanje građana i da li će se boriti za slobodu kritike onih odluka koje donosi javni sektor, a koji se tiču svih nas.


“Nova vlast odlučuje da li će u nama imati prijatelje ili neprijatelje”

Niški stanari kažu da je vlast uništila nekada vrlo razvijenu nišku privredu, pa je od industrije sada ostala samo ona na najnižem tehnološkom nivou i ponižavajuće niskim platama.

Vlast je, kažu, pored toga zavela i medijski muk gašenjem ili privatizacijom javnih medija, ali i “nepotizmom, korupcijom i kronizmom" srozala politički i javni sektor i obrazovni sistem…

Prema tome, političari drže vlast i koriste je kao partijski i lični plen. Mi, građani, samo smo resurs za ostvarenje njihovih htenja i ambicija. Na građane se gleda kao na bazu pogodnu za razne načine uzimanja harača. Mi imamo još malo naših para i moramo da ih čuvamo, na organizovan način, pred gramzivim naletima javnog i komunalnog sektora - kažu stanari.

Stoga napominju da će nova vlast sama odlučiti da li će u ovom udruženju i svim Nišlijama imati prijatelje ili neprijatelje.

Kriterijume prijateljstva i neprijateljstva ćemo uspostaviti m, jer mi izdržavamo predstavnike vlasti našim radom, a ne oni nas. I to zato da zastupaju isključivo naše interese - navode iz Udruženja. 

Celo pismo Udruženja predsednika skupština stanara možete pročitati u prilogu ispod teksta. 

Dokumenti za preuzimanje

  1. Dopis Udruženja predsednika skupština stanara gradskim vlastima (preuzmi) - 66.50 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    09:13 // 20. 7. 2016.

    @Upravo tako
    I to je u blizoj istoriji pokusano. Zvalo se komunizam i imalo je katastrofalne posledice, koje se jos uvek osecaju gde god je taj eksperiment sprovodjen. Kako to da ossvih evropskih naroda samo Srbi nisu naucili da nema precica! Moraju da se zasuku rukavi i gradi drustvo, institucije, pa i stranke kao NUZAN deo drustva.

  • Upravo tako

    22:10 // 19. 7. 2016.

    Ne vredi glasati i menjati stranke jer se njihovo clanstvo preliva i prelece. Sve su stranke iste, nemoralne, korumpirane i zastupaju samo interes stranke i licni.
    Treba pocistiti sve stranke i unistiti sistem baziran na korupciji i partokratiji.
    Kazniti sve politicare koji su krivi direktno i indirektno i zabraniti im dozivotno rad u javnom sektoru.
    Dati im rok do nove godine da napuste stranke.

  • Dexter

    15:04 // 19. 7. 2016.

    @bidza
    Naravno da se svi prave ludi na pitanja nekakvog Udruzenja stanara. Svaka vlast se boji jedino opozicije, dakle konkurencije za osvajanje vlasti. Jedino Srbi u Evropi jos nisu shvatili tu cinjenicu. U tom Udruzenju kolo vode neki koji ruse kapitalizam i sve stranke, dakle sistem. Ako ga rusis ne mozes da ga popravljas. To rade samo stranke!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: