Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 19. 4. 2023.

| Društvo

Britanski “najbolji bend uživo” nastupiće na “Nišvilu”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
ASD Foundation, NIšvil
Mešavina žanrova, dab-bas linije, tvđi gitarski zvuk, kroz militantni rep karkteriše zvuk "Asian Dub Foundation"; foto: Nišville Jazz Festival, promo

Britanski sastav Asian Dub Foundation, poznat po kombinaciji muzičkih žanrova, dab-bas linijama i tvrdim gitarskim zvukom nastupiće na predstojećem Nišvilu u subotu, 12. avgusta. Organizatori navode da je u pitanju bend koji je izvođenjem militantnog repa uz jak uticaj južnoazijskih korena, postao jedan od najboljih bendova koji nastupa uživo.

Gradeći reputaciju benda koji je cenjen zbog svojih nastupa uživo, organizatori kažu da su postali važan faktor na svetskoj sceni kao jedni od začetnika forme “live film re-score”-a u kojoj se nova muzika izvodi uz stare filmove.

Asian Dub Foundation su na jesen 2020. godina, posle petogodišnje diskografske pauze, objavili, po mišljenju kritike i publike još jedno remek-delo, studijski album Access Denied – beskompromisnu muzičku, ali tekstualnu refleksiju na Bregzit i sve negativne posledice koje je izlazak Velike britanije iz EU, među kojima je i ponovno bujanje rasizma, vidjivo i u istupima političara. - kažu organizatori.

ASD Foundation, NIšvil (1) Početkom 2000-ih godina postaju jedni od začetinika "live film re-score"-a, koju karakteriše sviranje nove muzike uz stare filmove; foto: Nišville Jazz Festival, promo Kako je njihov zvuk postajao sve popularni, tako rasla i njihova društvena angažovanost, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, kao i spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education, kao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa.

Tokom svoje duge karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama poput Rage Against The Machine, Beastie Bois i Primal Scream, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Sinead O’ Connor, Iggyi Pop, kao i mnogi drugi




Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jana

    11:30 // 20. 4. 2023.

    Bravo!

  • Peki

    17:17 // 19. 4. 2023.

    Ma bravo Nišville, tako je, pun pogodak... samo napred... idemo dalje...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: