Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:10, 25. 7. 2021.

| Društvo

Brnabić: Ukoliko kompanija "Geoks" ode iz Vranja, doći će novi investitor

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
premijerka
Premijerka obišla hotel u izgradnji u Vranjskoj Banji; foto: Vlada RS

Premijerka Srbije Ana Brnabić dvodnevnu posetu Pčinjskom okrugu završila je u Vranju, jedna o tema o kojima je govorila je i kompanija Geoks, u kojoj zaposleni već neko vreme strahuju da će ostati bez posla zbog odlaska te firme. Kao jedan od razloga mogućeg zatvaranja premijerka je navela to da su oni došli zbog jeftinije radne snage, a da je sada rastu plate. Ipak, poručila je da će dovesti novog investitora ako Geoks odluči da ode, te da radnici te firme ne treba da strahuju za radna mesta.

Današnju posetu Pčinskom okrugu Brnabićeva je počela u Vranjskoj Banji gde je obišla hotelski kompleks koji gradi beogradska firma Milenijum resort, sada već celokupni vlasnik banjskog jezgra. Zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović premijerka je u vranjskom selu Ćukovac obišla fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, a potom i zdravstveni centar Vranje i radove na drugoj fazi rekonstrukcije.

Pored tema o ekologiji i zdravstvu, Brnabić je govorila i o aktuelnoj situaciji u italijanskoj kompaniji Geoks, gde oko 1.000 radnika od nedavno strahuju da bi mogli da ostanu bez posla.

"Geoks" ima ogromne probleme, oni su čini mi se u velikoj meri prouzrukovani i čitavom krizom usled korona virusa, a drugi problem je taj što je "Geoks" jedna od onih invstitora koji su radno intenzivni i gde se veliki deo troška njihovog poslovanja svodi praktično na plate radnika - navela je Brnabić.

Dodala je da je ta kompanija u Srbiju došla jer se vodila kao destinacija sa jeftinom radnom snagom, te navela da će u budućnosti biti problema. geoks arhiva jv Premiejrka poručila da radnici neće ostati bez posla; foto: arhiva JV

I problem koji ćemo mi imati u budućnosti kako budu rasle prosečne plate i kako bude rasla minimalna zarada, a raste svake godine značajno, će biti taj što će radno intenzivne investicije koje računaju na destinacije, gde je jeftina radna snaga, će se polako seliti ka onim zemljama koje imaju niže plate i jeftinije radnike - rekla je.

Taj problem objašnjava kao dobar problem i ne sumnja da će toga biti i u daljem periodu, a za radnike italijanske kompanije kaže da neće ostati bez posla i ako se firma zatvori.

Ukoliko se odluči "Geoks" da odlazi, a imaju mnogo problema, da ćemo mi biti tu da pomognem oda se to odmah zameni novim investitorom i u ovom trenutku imamo najave proširenja nekih trenutnih investicija, tako da će svi ljudi koji su bili zaposleni bez brige nastaviti da rade možda u nekim drugim komapnija, ali neće ostajati bez posla - dodala je.


Premijerka kompleks "Milenijuma" ocenila kao ključni projekat za turizam

Beogradska firma Milenijum resort postala je vlasnik celokupnog banjskog jezgra, o čemu su novinari Južnih vesti istraživali, te je u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije pisalo da postoje indicije da se tokom privatizacije desilo organizovano krivično delo i unapred dogovorena kupovina ispod tržišne vrednosti.

Upravo je hotelski kopleks u izgradnji američke i beogradske firme u Vranjskoj Banji danas obišla premijerka, te navela da je projekat od strateškog značaja, ne samo za banjski, već turizam cele zemlje. img_154797 Prva faza biće završena za dve godine; foto: Vlada RS

Ovo je kompleks kakav ćemo po prvi put imati u Srbiji, mi nemamo ovakvu investiciju u sektoru turizma u Srbiji, on će nas staviti na evropsku mapu za turističe destinacije, on će nam otvoriti nova vrata, on će biti prekretnica za Srbiju kao turističku destinaciju. Dolaziće ovde drugi brendovi da vide sve ono što smo ovde napravili i onda će videti koliko nam je zemlja lepa, dolaziće i turisti - poručila je.

Čitav projekat košta 90 miliona evra, a prva faza biće završena, kako je rekao predsednik Opštine Dragan Sentić, za dve godine. Dodao je da će posao dobiti 350 ljudi.

Premijerka je najavila da će naredne nedelje obići i Jablanički okrug.

Podsetimo, Brnabić je juče posetila Bosilegrad gde je pohvalila vakcinaciju, dok je u Vladičinom Hanu najavila rešavanje problema sa vodom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • tony

    09:12 // 26. 7. 2021.

    ...doći će novi investitor?? To je odgovog ove kreature što misli da je premijer...doći će novi investitor...pa da mu opet plaćamo 10-15000 eura po svakom radnom mestu, pa da li ste vi normalni, a na kraju će i taj novi investitor da ode kad potroši subvencije i tako sve ukrug, pa jel vi mislite da se tako razvija industrija i diže BDP...

    • ult 350

      13:16 // 26. 7. 2021.

      Baš tako. Strašno šta oni rade....Država tone u naprednjački glib.

  • Dragan Petrovic

    08:46 // 26. 7. 2021.

    NazaDNO presipanje iz supljeg u prazno..."Decka" je opalila filozofsku mudrost u stilu 'ima ko hoce"...na trulom zapadu se gubi posao,tacno,ali primas i neku naknadu,a ovde 3 meseca neku sicu,a tamo nezaposlene zovu i nude posao,za razliku od ovih koji samo vode statistiku da se smanjuje broj nezaposlenih...

  • ne li ti reko

    08:19 // 26. 7. 2021.

    Mnogo nju boli briga za Geoks, došla da vidi kako napreduju poslovi vezani za Milenijum tim, za bratski i kumovski ortakluk

    • bata

      13:17 // 26. 7. 2021.

      I da preda raport "šefu", kad se vrne u Bejograd!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: