Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:32, 10. 8. 2020.

| Društvo

Brnabić o PCR testiranju privatno: Većina laboratorija u zgradama, ja ne bih živela tamo gde se uzimaju brisevi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Brnabić kaže da nema privatnih laboratorija koje su kao državne; foto: Vanja Keser

Dok privatne laboratorije u Nišu još čekaju odobrenje za PCR testiranja na koronu, za šta kažu da imaju uslove i da bi to ubrzalo proces, premijerka Ana Brnabić navodi da je većina njih u stambenim zgradama i da ne zna nijednu koja ima uslove kao državne laboratorije. Da li će, kada i koje ipak dobiti dozvolu Ministarstva zdravlja - nije precizirala, ali tvrdi da država sa tim ne odugovlači.

U Nišu ponovo kažu da se više nedelja čeka za PCR test na koronu koji je pojedinima neophodan zbog poslovnih putovanja u inostranstvo. Ovu proceduru mogle bi da ubrzaju privatne laboratorije.

korona Tvrdi i da država ne odugovlači sa davanjem dozvola za PCR testiranja; foto: Vanja Keser Ali dok građani čekaju na testiranje, privatne laboratorije koje su odgovorile na pitanja Južnih vesti objašnjavaju da imaju uslove za ovu dijagnostičku metodu, ali ne i odobrenje.

Premijerka Ana Brnabić tvrdi da država ne odugovlači sa davanjem dozvole, ali da to ne sme da se učini po svaku cenu.

Sve laboratorije koje imamo u ovom trenutku moraju da imaju zgradu samo za to, posebne uslove za preuzimanje briseva i njihovo čuvanje - objasnila je premijerka.

Laboratorije su ipak najčešće smeštene u privatnim zgradama, kaže premijerka, a uz to je postavila i pitanje koliko bi stanari voleli da žive u zgradi gde se PCR metodom obrađuju uzorci. Brnabić Brnabić kaže da ne bi volela da živi u zgradi gde se uzimaju brisevi za testiranje na koronu; foto: Vanja Keser

Na svoje pitanje je i sama odgovorila - kaže da ona ne bi volela da živi u takvoj zgradi.

U ovom trenutku ne znam nijednu laboratoriju koja ima uslove kao državne laboratorije. Da privatne laboratorije u stambenim zgradama obrađuju uzorke testova na kovid PCR metodama, ne bih volela da živim u toj zgradi - istakla je Brnabić.

Ipak, dodala je i da bi najviše voleli da sve privatne laboratorije rade ovakvu vrstu testiranja, ali da će, ako virus izađe iz njih, za to biti krivi pre svega Krizni štab, Vlada i Ministrastvo zdravlja.

Iako privatne laboratorije, neke od njih i u Nišu, rade brzo serološko testiranje, Brnabić objašnjava da je PCR test opasno i osetljivo pitanje i da mora da se vodi računa o zaštiti građana i ljudi koji će obrađivati testove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • djura

    08:14 // 11. 8. 2020.

    mozda pola laboratorije po stanovima a gde je laboratorija kovid u leskovcu? u garazi

  • ds

    10:05 // 10. 8. 2020.

    sve te laboratorije su legalne sto znaci da im je zdravstvena inspekcija odobrila rad,osoba brnabic nema kompetencije da ocenjuje rad i lokaciju istih

    • Alex

      11:07 // 10. 8. 2020.

      To što imaju dozvolu ne znači da je ispravno da budu na tom mestu, nego da su propisi loši.A ko zna, kod nas se sve može da zaobiđe za određenu svotu ili da se zažmuri na neki propis.

    • Nikola

      11:08 // 10. 8. 2020.

      jesu, ali sad zele da rade sa infektivnim materijalom sto nije bas isto... prostor za mahinacije ogroman. Negativan test ce imati svako ko treba da putuje, samo nece lepo da uzorkuju i to je to

  • Losmi

    09:53 // 10. 8. 2020.

    A ko Im je dozvolio da budu smesteni u stambenim zgradama?Zasto nema zakona koji to sprecava?
    Ahhh da,DJILAS,Jankovic,Solak....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: