Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 10. 2. 2023.

| Društvo

Brnabić u Lebanu: Prosečna plata u javnom sektoru prvi put preko 700 evra, razvoj juga mora biti nastavljen

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
20230210_134849
Premijerka govorila o platama, ali ne i o činjenici da su one najniže na jugu; foto: M. M.

Rezultate 100 dana Vlade Srbije premijerka Ana Brnabić, u prisustvu ministara, predstavila je u Lebanu, a iako su plate u Jablaničkom okrugu jedne od najniižih u Srbiji, njoj to nije smetalo da istakne podatak da je prosečna plata u javnom sektoru trenutno između 710 i 720 evra. Zašto je baš Lebane izabrano kao mesto gde će biti predstavljeni rezultati, Brnabić je rekla da Vlada želi da pokaže da nijedan deo Srbije pa ni jug nije zapostavljen, te da će završetak puta preko Radan planine doprineti razvoju Jablaničkog i Topličkog okruga.

Brojne posete ministara opštinama u Jablaničkom okrugu bili samo uvod u ono što je od formiranja Vlade, krajem oktobra prošle godine, urađeno do danas. Jedini govornik bila je premijerka Ana Brnabić koja je, između ostalog, pričala i o tome da je prosečna plata u javnom sektoru porasla u poslednjoj deceniji za čak 115%, kao i da je ona konačno, tvrdi, prešla cifru od 700 evra.

Međutim, govoreći o povećanju plata, ali i penzija, predsednica Vlade se nije osvrnula na činjenicu da se nalazi u okrugu sa najnižim primanjima u Srbiji, gde prosečna plata prelazi jedva 400 evra. 20230210_131722 O radu Vlade u proteklih 100 dana govorila samo premijerka; foto: M. M.

Još nemamo tačnu informaciju, ali smo godinu završili sa prosečnim platama u javnom sektoru između 710 i 720 evra. Te prosečne plate su 115% porasle u odnosu na period od pre 10 godina i neverovatno je da je prosčna plata u Srbiji prešla 700 evra. Od 1. januara plate u javnom sektoru povećane su 12,5%, dok je povećanje za vojna lica 25%. Prosečna penzija tokom 2023. godine biće 320 evra, ali to svakako nije dovoljno pa je cilj svih nas, kao i predsednika Vučića da sada penzije rastu brže nego plate - rekla je Brnabić.

Premijerka je, osim o platama, govorila i o energestkoj krizi za koju je rekla da se u Srbiji nije osetila, o vladavini prava, ali o tome šta se tokom proteklih 100 dana dešavalo na Kosovu i Metohiji.


Premijerka ističe da razvoj Jablaničkog i Topličkog okruga mora biti nastavljen

Predsednica Vlade osvrnula se i na to zašto je baš Lebane izabrano kao mesto gde će predstaviti šta je to sve urađeno u prethodnih 100 dana, a kao glavni razlog za to ona je istakla započete projekte u Jablaničkom i Topličkom okrugu koji moraju biti nastavljeni, dok se već planiraju i novi. 100 dana Vlade Lebane Premijerka kaže da će razvoj juga biti nastavljen; foto: M. M.

Moram da skrenem pažnju na sve one projekte koji su započeti ili koji će tek krenuti. Sigurna sam da su građani Jablaničkog i Topličkog okruga to već prepoznali. Neophodno je da svi radimo zajedno. Završili smo letnju pozornicu na brdu Hisar u Prokuplju, krenuli smo u fazu 1 Turističkog parka Čukljenik na Radan planini, gradimo Caričin grad i da ogradimo arheološko nlazište koje postoji od 1912. godine. To je veliki potencijal Lebana, radimo na uređenju centra Bojnika i druge projekte kao što je rekonstrukcija Kulturnog centra Sijarinska Banja, distributivni centar za voće i povrće u Leskovcu, Hitnu pomoć u okviru Doma zdravlja u Kuršumliji i još mnogo toga - najavljuje Brnabić.

Ona je podsetila da se trenutno radi na izgradnji puta preko Radan planine, kao i da će upravo on doprineti u povezivanjuu Caričinog grada, Sijarinske Banje, Prolom Banje, Đavolje Varoši, Kuršumlijske i Lukovske Baneu, kao i arheološko nalazište Pločnik, te da će se to direktno odraziti na veliki razvoj ta dva okruga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Monti Pajton

    12:48 // 12. 2. 2023.

    Ne dajte Vesiću da južnije od Bg-a i Kragujevca razvija svoje napreDNO poznavanje politikantstva!

  • Dragan

    05:46 // 12. 2. 2023.

    Da li neko moze da slusa ovaj fikus,i ne vidi pustos oko sebe...pa ljudi,ako je ne gadjate jajima,ili trulim vocem,zvizdite,ili recite makar 'UA"mozda okrenite ledja,ali vi sa juga u Lebanu ste daleko od ljudi izgleda nazalost...onda uzivajte sa tih lebdecih 700e kao mis u gvozdjari...masite clanskim kartama,pasce nesto sa neba-helicopter money...

  • Sipu racku

    00:36 // 12. 2. 2023.

    I vi i vasi proseci. Prosekli vam mozak.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: