Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:49, 7. 12. 2021.

| Društvo

Brnabić u Nišu obećala od 1. januara olakšice za mlade koji se prvi put zapošljavaju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
DIJALOG MLADIH SA PREMIJERKOM
Treći Dijalog mladih sa premijerkom održan je u Nišu; foto: T. T.

Dodatne poreske olakšice za mlade koji se zapošljavaju po prvi put od 1. januara, ubrzavanje procesa izrade i dopune Nacrta Zakona o mladima, kao i podužavanje roka za dostavljanje komentara za izradu predloga Nacionalne strategije za mlade, samo su neka od obećanja koja je premijerka Srbije Ana Brnabić dala mladima tokom današnjeg Dijaloga.

Na trećem po redu Dijalogu mladih sa premijerkom, mladi iz cele Srbije, kao i predstavnici Krovne organizacije mladih razgovarali su sa predsednicom Vlade Republike Srbije o dopunama Zakona o mladima, Nacionalnoj strategiji za mlade i Zakonu o radnim praksama i volontiranju.

Po rečima premijerke, najviše primedbi mladih bilo je na temu izmena i dopuna Zakona o mladima, gde se razgovaralo o prepoznavanju omladinskih radnika, postojanju lokalnih saveta za mlade i drugih mehanizama za učešće mladih u procesu donošenja odluka. dijalog mladih T T Mladi su govorili o svojim potrebama i položaju: T. T.

Mislim da je to posebno važno, sada mladi u Srbiji obučavaju gradonačelnike, predsednike Opština, načelnike opštinskih odnosno gradskih uprava o tome šta sve treba da urade za mlade - kaže Brnabić.

Takođe, dijalog se vodio i oko prepoznavanja neformalnih grupa u okviru Zakona, povećavanja sredstava koja se izdvajaju za mlade, kao i uvođenja omladinskog odgovornog budžetiranja, a premijerka je obećala da će se proces izmena i dopuna Zakona ubrzati.

Mladi žele da se taj posao ubrza, to potpuno mogu da razumem, moje obećanje stoji da ćemo to ubrzati i da ćemo pored Ministarstva omladine i sporta tu uključiti i resorno ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zato što se tiče i prosektorskih stvari, koje nekoliko resora mora da radi zajedno - rekla je premijerka.

Što se tiče nove Nacionalne strategije za mlade, neki od prioriteta mladih bili su da se poveća vidiljivost osetljivih grupa, da se uvede participativno budžetiranje kako bi mogli da biraju na šta će se trošiti novac koji je njima namenjen, kao i da budu prisutni u telima kao što je Savet Regulatornog tela za elektronske medije.

Kako bi se ovo postiglo, na zahtev mladih, produžen je rok za dostavljanje komentara radne grupe za izradu predloga Nacionalne strategije za mlade.

Deo Dijaloga ticao se i zakona o radnim praksama i zakona o volontiranju, gde je po rečima predstavnika KOMS-a, neophodno da postoji zakonodavni okvir za regulisanje radnih praksi, kako bi se izbegla mogućnost zloupotrebe.

Pored predsednice Vlade, sastanku su danas prisustvovali i ministarka za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević i državni sekretar ministarstva omladine i sporta Milan Savić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srecko Sojic

    14:37 // 8. 12. 2021.

    Trideset godina se u NISu obecava dace grad biti savremena metropola iz 21veka i savremene fabrike a od toga smo dobili
    zatvaranje Ei.MiN.jastrepca.gradjevinara i ostalih preduzeca koje su zaposljavalje skoro 100hiljada gradjana sa juga dobili smo jos korejske robovlasnicke motalice kablova rupe u asvaltu novu veliku pijacu autobusku kod tvrdjave prugu u centru grada novi stari stadion itd.

  • Tajanstveni Alan

    06:07 // 8. 12. 2021.

    Uclanjenje , vodanje po sns skupovima, nosenje zejtina i lepljenje plakata, glavni su preduslovi za posao !

  • Ivan

    23:02 // 7. 12. 2021.

    Ana i dijalog?
    Pa ona sama kad daje izjave,baguje,ne može da se restartuje,pada joj sistem....kakav crni dijalog?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: