Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 11. 4. 2023.

| Društvo

Brnabić u blačkom selu Svarče: Do kraja 2025. internet u 99% srpskih sela

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
svarče
Brnabić u poseti selu Svarče kod Blaca; Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Meštani sela Gornje Svarče kod Blaca dobili su izgradnjom optičke telekomunikacione infrastrukture pristup brzom internetu protoka preko 100Mb/s, a seoskoj školi “Stojan Novaković” donirani su računari i projektor. Ovo mesto je tokom dana posetila Ana Brnabić, predsednica Vlade i najavila digitalizaciju sela širom zemlje do 2025. godine.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je sa Telekomom Srbija opremilo računarima i projektorom školu, a tokom obilaska sela premijerka Brnabić je rekla da je to treće mesto u kome su se uverili kako napreduje jedan od najbitnijih projekata digitalizacije u Srbiji. ministar jovanović Ministar Jovanović u selu Svarče na otvaranju telekomunikacione infrastrukture; Foto: MIT

Do sada je brzim internetom pokriveno 75 odsto teritorije Republike Srbije, dok se realizacijom ovog projekta očekuje da do kraja 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobije brzi internet - rekla je Brnabić.

Istaknuto je da se radi o projektu izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije, te da je ovo najvažnije za najmlađe sugrađane, kako bi im se omogućili svi uslovi za život i rad u mestima gde su i rođeni. brnabić Brnabić razgovarala sa meštanima sela; Foto: MIT

Uvođenje interneta u selima je bitno zbog dostupnosti usluga elektronske uprave, digitalizacije sistema prosvete i omogućavanja digitalne nastave i digitalnih sadržaja i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji. Takođe, doprineće pokretanju biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta. Meštanima će biti dostupan i multimedijalni sadržaj, više stotina televizijskih kanala, zabavni, sportski, filmski i naučni programi, kao i fiksna i mobilna telefonija - dodao je Mihajlo Jovanović ministar informisanja i telekomunikacija.

Rečeno je i da je Svetska banka po indeksu digitalne transformacije svrstala Srbiju na 4. mesto u Evropi, dok su Ujedinjene nacije ocenile da je Srbija jedna od 10 zemalja u svetu koja ima najveći rast u razvoju elektronske uprave.

Pored predsednice Vlade i ministra Jovanovića, događaju su prisustvovali i Ivan Burgić, predsednik Opštine Blace, direktor Telekoma Vladimir Lučić, načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, kao i Darko Laketić, narodni poslanik.


Plan digitalizacije sela do 2025. godine

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je napravilo plan da se do kraja 2025. godine brzi internet uvede u više od 700 sela, da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 kilometara optičkih trasa i da se poveže više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata.

Obezbeđeno je finansiranje ovog projekta sa 120 miliona evra od strane države, dok priključivanje domaćinstava vrše telekomunikacioni operatori.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    10:49 // 12. 4. 2023.

    Nemaju oni hrabrosti da uvedu internet u sela jer će onda ljudi da budu bolje informisani.

    • Blesavko

      14:15 // 12. 4. 2023.

      Jel internet stize sa ove brze pruge Srbije?

  • Vuk

    09:37 // 12. 4. 2023.

    U mom selu, Tmava, kod Kuršumlije,jedva ima malo signala i samo mts mreza. Kakav crni internet mi signal za telefon nemamo!!! Brzo to da se popravi.

    • Var tehnolog

      20:50 // 12. 4. 2023.

      Ako nisi clan, moras da se uclanis ! Tvoje pretnje su " pas laje, vetar nosi" .

  • Neko Drugi

    04:57 // 12. 4. 2023.

    GPT-3.5:
    "Bitni faktori za razvoj života na selu su infrastruktura,obrazovanje,kultura,
    zdravstvena zaštita,ekonomski razvoj,pristup tržištu i društveni razvoj.Brz
    internet je samo jedan od faktora.On sam po sebi neće
    rešiti sve probleme sa kojima se suočavaju ruralna područja."
    Ja:
    "I svakoj ovci po staticku IP adresu,pa kom opanci kom Huawei!"
    Tatko:
    "A ko će sirenje pravi,Ti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: