Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 14. 10. 2022.

| Društvo

Brojne niške ulice u mraku, ali Gradu nagrada za štedljivu javnu rasvetu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Ekoopština Sotirovski
Sotirovski nagradu primila u Beogradu; foto: Facebook / Dragana Sotirovski Zvanična stranica

Dok se stanovnici nekih delova grada žale da već dugo žive u mraku i da nemaju nikakvo ulično osvetljenje, Niš je od Ambasade Francuske dobio nagradu na konkursu “Ekoopština” za postavljanje štedljive javne rasvete. Time se na društvenim mrežama pohvalila gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja kaže da je za kratko vreme promenjeno dosta sijalica i da ukupno 23.500 njih treba zameniti štedljivim.

Žitelji niškog naselja Šljaka nedavno su se žalili da deca ne mogu sama iz škole do kuće kada padne mrak, jer mesecima nemaju ulično osvetljenje. Više puta su se obraćali nadležnima i mole ih da im reše problem.

Slično je i u Vojvode Putnika, ulici koja je u mraku jer rekonstrukcija traje već više od pet meseci, uz probijene rokove i koju meštani opisuju kao poligon za ekstremne sportove.

Međutim, stručni žiri konkursa “Ekoopština” ocenio je da Niš najviše zaslužuje nagradu za projekat postavljanja štedljive javne rasvete. Na konkursu su dodeljene nagrade i za održivo upravljanje vodama i komunalnim otpadom, energetsku efikasnost, kao i za zelene škole. Među dobitnicima je i Leskovac, grad u kom se ne meri zagađenost vazduha, a građani poslednjih dana primećuju gust dim i čudan miris u vazduhu.

Grad Niš, Pametan grad (Smart City) dobitnik je nagrade Ambasade Francuske na konkursu “Ekoopština” za projekat postavljanja štedljive javne rasvete. Zahvalila sam na nagradi i prepoznavanju napora koji činimo u Nišu na uvođenju ekonomičnih komunalnih servisa u interesu građana - navodi Sotirovski.

Ne precizira koliko, ali kaže da je za kratko vreme promenjen veliki broj sijalica od 23.500, koliko ukupno treba da bude zamenjeno štedljivim.

Naredne godine predstavnici grada boraviće u Francuskoj i, kako ističe gradonačelnica, razmenjivati iskustva sa drugim gradovima, ali i videti kako zemlje Evropske unije rade na zaštiti životne sredine.

Nastavljamo saradnju sa Ambasadom Francuske i Francuskom razvojnom agencijom, sa kojom radimo studiju urbane mobilnosti - poručuje Sotirovski.

Ona je nagradu primila u Beogradu, a kaže da će Grad Niš ove i narednih godina posvetiti pažnju i izdvojiti novac za one koji žele da postave solarne panele na krovove, kako bi se i na taj način uštedela struja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miomir Jovanović

    13:00 // 26. 10. 2022.

    Naša gradonačelnica treba da ode u Sokobanju da vidi ulično osvetljenje - evropsko, novo LED: 90% svetala je zamenjeno. A svetla su za 21 vek. Zimi kad nema lišća gradić sija. Ne mora da se ide u Valensiju za recept najbolje osvetljenog grada. U Nišu stranački poeni se ubiraju ali Niš ne sija. Na bulevaru Nemanjića 20A upravo je zamenjeno dobro svetlo stranačkim, te su automobili sada u polumraku.

  • Limun

    21:23 // 16. 10. 2022.

    Ove led sijalice odlicno sijaju na lampionima od tri metra ali na stubovima od 10 metara one ckilje. Rasveta prema KPDomu je blago receno jadna. Vratite stare sijalice ili stavite jace ledove !!!

    • Cyril HUOT

      14:17 // 1. 11. 2022.

      Solarno osvetljenje je budućnost ....

  • Presedan

    07:09 // 16. 10. 2022.

    Vezano za preporuku vlade za štednju struje.Sijalice treba gasiti u parkovima noću,bilborde,dekorativna svetla(dom vojske Niš),Sud.Led sijalice troše manje struje od živinih i natrijumovih.A i otrovne su za životnu sredinu natrijumske i živine)Takodje vaše grejalice po kancelarijama,klime mnogo troše i u svim javnim firmama,sramota velika.Radite na štetu naroda i samo Globa ništa bolje neznate.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: