Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:32, 6. 11. 2022.

| Društvo

Brzobrođani deveti put protestovali: jednu bitku dobili, čeka nas dug rat

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
protest brzi brod, 6 novembar 2022, foto jv ljubica jocic 2
Novi protest, isti zahtevi; foto: JV / Ljubica Jocić

Nakon pobede u jednoj bici u dugom ratu i trenutnom zaustavljanju radova, kako kaže Ivan Cvetanović iz Brzog Broda, građani ovog niškog naselja deveti put su protestovali protiv izgradnje nadzemnog dalekovoda. Protest je prošao uz natpise "Biće kasno kad vam bude jasno", pojedini građani su se prošetali u crnim prslucima i sa crnim kišobranima na kojima je znak za opštu opasnost, a sve to uz muziku sa dvokolice i zastavu Srbije. Kao i prethodnih osam puta, građani su se okupili u centru naselja, prošetali do Bulevara cara Konstantina i na oko pola sata blokirali put ka gradu i Niškoj Banji.

protest brzi brod, 6 novembar 2022, foto jv ljubica jocic 4 foto: JV / Ljubica Jocić Njihova borba je jasna od početka, navodi jedan od građanina Ivan Cvetanović, a to je da - ako postoji mogućnost da dalekovod ide podzemno, on prođe podzemno.

Kao što ide podzemno u ostalim delovima grada, a i mi smo građani ovog grada i nismo drugog reda. U početku su nas ignorisali, a imali smo sastanak sa gradonačelnicom i dogovorili smo da imamo zajednički nastup pred državnim institucijama i da se obratimo ministarstvu. Onda ćemo videti kakva je njihova reakcija. Ne odustajemo od protesta, čekamo zvaničnu informaciju da je promenjena odluka, nađeno alternativno rešenje. Nadamo se da će pravda pobediti, da će građani Brzog Broda imati uslove kao i ostali građani Niša - kaže Cvetanović.

protest brzi brod, 6 novembar 2022, foto jv ljubica jocic 1 foto: JV / Ljubica Jocić Na ovom protestu je jedan deo građana nosilo crne prsluke i kišobrane sa znakom za opštu opasnost (žuti trougao sa crnim uzvičnikom), a bilo je i belih šlemov sa istim znakom, parole "Biće kasno kad vam bude jasno" i skraćenice toga. Na svakom protestu poslata je neka poruka, a na ovom su podsetili da je početkom nedelje održan sastanak sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, koji kako je ranije rečeno, nije bio produktivan.

Sada smo pobedili. Vodimo u ovoj bici koja je neravnopravna, ali je ovo rat koji će dugo da traje. Pobeda je izvojevana jer su protesti doveli do toga da stopiramo radove. Na gradilštu nema mašina, nema firme koja to radi. Na neki način smo zaustavili gradnju, ali čekamo zvaničnu potvrdu da se nađe alternativno rešenje koje nije veliki trošak za državu. Moraju da nas ispoštuju, mi smo građani ove zemlje i želimo isti status kao ostali građani koji imaju podzemne dalekovode - kaže Cvetanović.

protest brzi brod, 6 novembar 2022, foto jv ljubica jocic 5 foto: JV / Ljubica Jocić O daljim koracima će se dogovarati u hodu, a sve će zavisiti od odgovora iz državnih institucija.

Čekamo pozitivne vesti iz Beograda, a do tada nastavljamo sa protestima. Videćemo da li ćemo jednom ili dva puta nedeljno, pratićemo i vremensku prognozu. Danas je loše vreme, ali organizovali smo se i izašli. Čekamo odgovor, ako ga nema, moraćemo neke ozbiljnije reakcije da preduzmemo - dodaje Cvetanović.

Podsetimo, prvi protest održan je 11. septembra. Žitelji su imali i performans, kada su “sahranili” dalekovod, a bilo je i više nesuglasica između njih i Elektromreže, odakle su poručili da sprečavanje radova nanosi štetu Nišu i okolini, jer mogu dovesti do toga da napajanje strujom tokom zime bude neizvesno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    17:50 // 7. 11. 2022.

    Av, av nije doš'o da im reši problem ? Eeee... baš sam se ponadAo da će im dodje iz du... u glavu !
    Možda im dodje "premijer" da im reši
    problem i taman da priključi struju nevoljnicima koji su ga zvali !

  • Zika

    16:39 // 7. 11. 2022.

    Buka je u modi.

  • radivoje milenković

    10:49 // 7. 11. 2022.

    Dalekovod i zagađženje vazduha koji dišemo!!! Ke logika??? Ali FOLIRANTU, vazduh koji udišemo, nije toliko zagađen - od čega bi bio, koliko je "obogaćen" otrovnim česticama - aerosolima, kojima nas polivaju!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: