Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 21. 11. 2017.

| Društvo

Buđenje ekološkog uticaja kod mladih Nišlija

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
ekologija-foto-protekta-(6)
Mladi dobili zadatak da detektuju ekološke probleme u Nišu i osmisle rešenje; foto: Protecta

Kako bi se mladi uključili u sistem donošenja odluka o životnoj sredini u Nišu, đaci 13 srednjih škola naučili su nešto više o ovoj oblasti, a u planu je da za ekološki problem koji izdvoje kao najvažniji predlože rešenje i pokrenu inicijativu.

Da se kod niške omladine probudi ekološka svest i uticaj ideja je projekta “Moje DA - Glas razuma” na kome radi Centar za razvoj građanskog društva “Protecta”. Projektom žele da motivišu mlade da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini na lokalu i ojačaju učeničke parlamente srednjih škola u Nišu da se aktivno uključe u ovu oblast.

U projektu učestvuje 13 srednjih škola. Kako bi se ojačao kapacitet mladih u okviru projekta organizovane su dve obuke koju je prošlo 25 učenika. Prva obuka imala je za cilj podizanje svesti mladih o poglavlju 27 i predstavljanje uloge mladih i organizacija civilnog društva u procesu pridružavanja EU – objašnjava Zorica Stevanović, inženjer zaštite životne sredine i saradnik na projektu.

ekologija-foto-protekta-(5) Na radionicama čuli koje su obaveze, a koja prava građana u oblasti zaštite životne sredine; foto: ProtectaPredavači iz Tima Evropa, Sekretarijata za životnu sredinu grada Niša i civilnog sektora upoznali su nedavno srednjoškolce sa obavezama i pravima koje proces pridruživanja Srbije nosi sa sobom, kao i sa Arhuskom konvencijom. Saznali su i kako funkcioniše niški Sekretarijat za životnu sredinu i kako se mladi mogu obratiti Sekretarijatu za pomoć i podršku.

Na drugoj obuci učenici su se upoznali sa politikama životne sredine na lokalu, pravima i obavezama koje imaju kao građani, načinima za jasno i koncizno predstavljanje ideja ili problema, mehanizmima lobiranja i svim ostalim neophodnim mehanizmima za uspešno uključivanje.

Tokom obuke, učenici su definisali neke od problema u životnoj sredini u njihovom okruženju, koji su po njihovom mišljenju bitni i za koje oni smatraju da mogu uticati na potencijalno pronalaženje rešenja. Sada u svojim školama sa parlamentom treba da odrede jedan problem o kome ćemo diskutovati i zajedno odabrati jedan koji će biti zajednički za sve škole – kaže Zorica Stevanović.

Objašnjava da će taj zajednički problem, za koji se proceni da je najvažniji za životnu sredinu u Nišu, biti osnov za pokretanje inicijative od strane učenika 13 srednjih škola. Inicijativa će potom biti predata donosiocima odluka u čijoj nadležnosti je da utiču na rešavanje problema.

Mladi su stub ovog društva i kao takvi, pokretači su promena. Razvijena ekološka svest i odgovorno ponašanje u životnoj sredini daju osnov mladima da se aktivno bore za svoja prava, budu informisani i prepoznati od strane donosioca odluka na lokalu a tiču se životne sredine – ističe Stevanovićeva.

ekologija-foto-protekta-(3) Mladi mogu i treba da se uključe u donošenje odluka; foto: ProtectaKaže da su dosadašnja iskustva u radu da mladima pokazala da su oni zainteresovani, ali nedovoljno aktivni, te da i da im je potrebno dati određena usmerenja kako bi bili aktivni u zajednici.

Životna sredina je jedna od oblasti u kojoj mladi mogu dati veliki doprinos, pre svega kroz širenje informacija, vršnjačku edukaciju i pokretanje inicijativa – napominje ona.

Projekat “Moje DA - Glas razuma” finansijski je podržan od strane Ministarstva životne sredine.

Veliki odliv mladih školovanih ljudi usled nemogućnosti zapošljavanja i teška ekonomska situacija u kojoj se nalazi Srbija, dodatno ugrožavaju ekonomski prosperitet zemlje.

Kroz aktuelne priče koje promovišu angažovanje mladih ljudi, cilj nam je da afirmišemo njihov aktivizam i sve veću ulogu u donošenju odluka i njihovu zastupljenost u javnim politikama.

Južne vesti će promovisati projekte i događaje u koje su uključeni mladi ljudi, kao i pozitivne promene u nerazvijenim opštinama južne i jugositočne Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: