Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 5. 8. 2017.

| Društvo

Buduće mame uz kafu učile o dojenju

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Saznale zašto je važno da se deca doje
Dojenje bitno i za bebu i za mamu; foto: Anton Nosik / Wikipedia

U opuštenoj atmosferi, u kafiću u niškom Parku Svetog Save u petak 4. avgusta, oko 60 budućih mama naučilo je više o dojenju, a saznale su i zbog čega je to važno za njih i bebu. Sa trudnicama su razgovarale patronažne sestre niškog Doma zdravlja, a osim saveta koje su dobile, postavljale su pitanja o svim nedoumicama.

Trudnice su mogle da saznaju da je dojenje najbolje za dete, jer podstiče razvoj i sazrevanje imunog sistema, pojašnjava Dragana Zdravković iz službe polivalentne patronaže Doma zdravlja, ali i zato što smanjuje rizik od gojaznosti. Trudnice3;-foto-JV-J.-A

Dobro je da se dete hrani majčinim mlekom, dodaje, jer to podstiče razvoj inteligencije, štiti od mnogih bolesti i infekcije, a i smanjuje rizik od pojave alergije.

Što se tiče majke, dojenje pospešuje emocionalno povezivanje sa detetom, smanjuje krvarenje posle porođaja, doprinosi normalizaciji telesne težine porodilje, smanjuje rizik od osteoporoze, od stvaranja karcionoma grlića materice i dojki, od pojave anemije i smanjuje rizik od postporođajne depresije - navodi Zdravkovićeva.

Bez obzira što na tržištu ima adaptiranog mleka, naglašava Zdravkovićeva, dojenje se preporučuju i zato što je ekonomičnije, lakše i dostupnije.

Iako se broj dojene dece povećava, naročito neposredno nakon porođaja, dodaje, cilj ovakvih akcija je da se taj period produži i da se dete doji bar do godinu dana.

Buduće mame kažu da će im saveti koje su čule koristiti u narednom periodu i da ovakve akcije u Nišu treba češće da se organizuju.


“Žene ne treba da odustaju od dojenja”

Mnogo je žena koje imaju problem sa količinom mleka i druge “opravdane razloge” zbog kojih ne mogu da doje, priča Zdravkovićeva i savetuje ih da ne odustaju, jer postoji mnogo načina da se ti problemi prevaziđu. Trudnice2;-foto-JV-J.-A

Postoje načini da se dojenje pospeši - različitim čajevima, regulacijom ishrane, stavljanjem deteta što češće na dojku - navodi Zdravkovićeva.

Osim ovakvih akcija u kojima žene uče o dojenju u opuštenoj atmosferi, ona podseća da u niškom Domu zdravlja postoji Škola za psihofizičku pripremu trudnica, koju pohađaju žene od 7. meseca trudnoće.

Počinjemo u ranom periodu trudnoće, krećemo sa tom pripremom dojki i žena za dojenje, psihički ih pripremamo za to. Posle porođaja, kada dođu kući iz bolnice, sestre takođe rade na uspostavljanju rane laktacije i na promociji dojenja - dodaje Zdravkovićeva.

Iako je nekada bilo sramota dojiti dete na javnom mestu, poslednjih godina se to menja, kaže Zdravkovićeva, a tome doprinose i ovakva okupljanja.

Inače ovu akciju organizuje firma “Forma ves” koja se bavi veleprodajom proizvoda za bebe i decu, kaže Nišlijka Ivana Dimitrijević koja predstavlja firmu u Nišu. Zajedno sa patronažnim sestrama su organizovali pomenutu školicu za trudnice u okviru Svetske nedelje dojenja, koja se obeležava u više od 170 zemalja sveta.

Naš najvažniji segment u radu je saradnja sa patronažama i porodilištima uz čiju pomoć mi organizujemo ovakve besplatne školice za naše mame na kojima one mogu da nauče sve ono što im je potrebno za negu i brigu o detetu - kaže Dimitrijevićeva.

Više od 60 trudnica je bilo na skupu u kafiću “Cezar” u Parku Svetog Save, a kako kaže Dimitrijevićeva, ovaj prostor su juče dobili besplatno na korišćenje, a uz to su trudnice dobile i posluženje, kao i poklone. Slične akcije već su organizovali u Leskovcu, a biće ih i u drugim gradovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja

    23:46 // 5. 8. 2017.

    Šta se delilo od poklona?

    • Mama Sanja

      22:25 // 6. 8. 2017.

      Flašice naravno za podršku dojenju. Šta bi drugo delili?
      Bilo je ok saveta ali u 4 oka se drugačije priča kada dođu kući u posetu. Tada mleko ne valja, nema ga dovoljno itd.

  • Milance

    21:45 // 5. 8. 2017.

    Koja je ovo gospođa sa naslovne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: