Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 23. 3. 2017.

| Društvo

Buduće pravnice iz Niša ponovo će se takmičiti u Strazburu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Učestvovaće na takmičenju pred Evropskim sudom u Strazburu; foto: FB Regional Moot Court Competition
Učestvovaće na takmičenju pred Evropskim sudom u Strazburu; foto: FB Regional Moot Court Competition

Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu po treći put će se naći tim niškog Pravnog fakulteta. Studentkinje su kao prvoplasirane na Reginalnom takmičenju iz oblasti ljudskih prava stekle pravo da svoje znanje i veštine odmere sa ekipom iz Skandinavije, na finalnom takmičenju koje će biti održano u novembru.

Pobednički tim činile su buduće niške pravnice, studentkinje 3. i 4. godine Pravnog fakulteta u Nišu - Jovana Matejić, Katarina Nikolić, Katarina Momirović, Dragana Milovanović, Sofija Rašić i Anđelina Denić.

Pripremale su se oko 2 meseca, deo vremena posvetile su pisanju podnesaka, a vežbale su i usmeno izlaganje. Na Regionalnom takmičenju u Tirani, nadmetale su se sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije, a učestvovala su još 2 tima iz Srbije.

To je bila simulacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Pre usmenog dela pisale smo podneske, za to smo osvojile 3. mesto. Dobili smo hipotetički slučaj na osnovu koga smo sami prepoznali koja su prava povređena - navodi Katarina Nikolić. Nišlijke pobedile na Regionalnom takmičenju; foto: FB Regional Moot Court Competition Nišlijke pobedile na Regionalnom takmičenju; foto: FB Regional Moot Court Competition

U preliminarnoj fazi bile su bolje od ekipa iz Zagreba, Ljubljane i Podgorice, a u finalu su pobedile domaćine i tako ostvarile pravo da predstavljaju svoj fakultet na Trans-evropskom moot court takmičenju koje će se novembra održati u Strazburu.

Krenućemo sa pripremama mesec dana ranije. Tamo se takmičimo sa ekipom iz Skandinavije. Oni imaju juna neko takmičenje koje je slično ovom koje je sada bilo u Tirani i njihov pobednik će se susresti sa nama - kaže Katarina.

Akademski treneri doc. dr Darko Dimovski, asistent Ivan Ilić i Milan Jovanović su pripremali buduće pravnice za ovo takmičenje.

Katarina je do sada već bila uspešna na takmičenjima koja se organizuju za buduće pravnike. Jedno od njih održano je u decembru 2016. godine u Beogradu, na kome su Nišlijke osvojile glavnu nagradu u simulaciji rasprave na osnovu zadatog slučaja iz oblasti zaštite od diskriminacije.

Podsetimo i da je tim Pravnog fakulteta u Nišu već dva puta učestvovao, a jednom i pobedio, na takmičenju pred Evropskim sudom u Strazburu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: