Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 13. 11. 2019.

| Društvo

Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Crkva
Crkva "čeka" postavljanje; foto: Lj. F.

Selo Rakita više od 100 godina po sećanju meštana nema crkvu u selu, a sada, kada bi ovakav verski objekat mogao biti postavljen u njihovom mestu - meštani to ne žele. Dok oni kažu da ih niko nije pitao da se montažna crkva postavi u centru sela, iz Kulturno-informativnog centra bugarske manjine, koji je inicijator postavljanja, kažu da imaju blagoslov Eparhije niške i da će se ona postaviti do verskog praznika Aranđelovdana.

Inicijativa Kulturno-informativnog centra bugarske manjine Zvonce (KIC) i Crkvenog odbora crkve Svetog Ilije u tom selu, da se u susednom selu Rakita, poznatom po borbi meštana protiv izgradnje mini-hidroelektrane, postavi montažna crkva, naišla je na negodovanje dela meštana.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov kaže da meštane i Mesnu zajednicu niko nije pitao da li žele da se takva crkva postavi u njihovom selu.

Pokušavaju na silu da naprave temelj i implementiraju crkvicu, iako se dobar deo meštana ne slaže. Gradi se na privatnoj parceli, ne na crkvenom zemljištu. Nisu pitali Mesnu zajednicu, niko nije znao da ćemo dobiti takvu donaciju - kaže Stojanov.

Problem, po njemu, je taj što niko ne gleda interese meštana, već, tvrdi, pojedinci žele da zarade.

Hoće na silu da je postave, to je neprimereno. Reč je o pranju para, ništa drugo. Nije njima stalo do crkve, ni do džamije, njima je stalo do para - kaže Stojanov.

Ko i na koji način želi da, kako kaže, "opere pare", Stojanov nije želeo da komentariše.

Inače, inicijativa da selo Rakita dobije crkvu potiče iz 60-tih godina prošlog veka, kaže Saša Zlatanov iz KIC-a, ali se od nje ubrzo odustalo, tako da selo ima samo crkveno zvono, a mesto koje je bilo predviđeno za crkvu u vlasništvu je Osnovne škole "Bratstvo", odnosno Ministarstva obrazovanja. Temelj već ozidan Temelj već ozidan; foto: Lj. F.

Zbog toga je odlučeno, dodaje Zlatanov koji je i odbornik u Skupštini Opštine Babušnica, da se ona privremeno postavi na privatnom placu, dok se ne reše imovinski odnosi i parcela vrati u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.

Procedura da se vrati na Srpsku pravoslavnu crkvu je ogromna, a mi smo rešili da je privremeno postavimo na privatan plac, da ne bi čekali. Imamo blagoslov iz Eparhije niške da crkva može da se postavi, ona je osvećena. Kad je donešena u Zvonce, otac Merdarije iz Poganovskog manastira ju je osveštao - kaže Zlatanov.

Novac za kupovinu crkve obezbeđen je preko projekta sa susednom Bugarskom i dodelila ga je Direkcija za veru Republike Bugarske. Montažna crkva kupljena je u Gadžinom Hanu, a još prošle godine dopremljena je u susedno selo Zvonce, gde i dalje stoji.

Sada su se stvorili uslovi da selo konačno dobije crkvu i temelj za njeno postavljanje se već gradi, a postavljanje je planirano za verski praznik Aranđelovdan koji je 21. novembra - kaže Zlatanov.

Da li za postavljanje crkva ima blagoslov, nismo uspeli da saznamo Eparhiji niškoj jer, kako nam je rečeno, Episkop i njegov sekretar su na terenu i nisu dostupni za komentar.

Inače, svoje verske običaje meštani Rakite do sada su obavljali u crkvi Svetog Ilije u susednom selu Zvonce u kojoj, po blagoslovu niške i sofijske Eparhije mogu da služe i bugarski i srpski sveštenici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvetislav

    12:28 // 14. 11. 2019.

    Drzava Srbija odmah da donira jednu isto takvu crkvu nekom selu u Bugarskoj I da se tamo vrate prezimena ljudima na IĆ koja su imali do KRAJA 19.veka........kako to da tamo nema Srba, a kod nas Ima Bugara Koji slobodno żive u miru...?

  • Tanger

    06:59 // 14. 11. 2019.

    Kako mogu bugarski sveštenici da služe u srpskim crkvama? Za njih ne postoji granica?

  • Gile

    23:10 // 13. 11. 2019.

    Cemu tolika ulaganja u verske objekte ako si pravi vernik i pod vrbu da se prekrstis Bog ce da ti pomogne sve ostalo je kradja pod izgovorom vere

    • Ljoko Njojov Grdobina

      08:04 // 17. 11. 2019.

      To je 100% tačno. Pravi komentar

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: