Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 5. 12. 2016.

| Društvo

Bugarska finansira projekte na jugu Srbije

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Bugarski konzul
Bugarska finansira 9 projekata u Dimitrovgradu i Bosilegradu i jedan u Nišu; foto: JV

Republika Bugrska finansiraće 10 projekata na jugu Srbije sa nešto više od 208.000 evra iz oblasti kulture, obrazovanja, privrede,  kojima se, između ostalog, predviđa rekonstrukcija Gimnazije u Bosilegradu, biblioteke “Detko Petrov” i sale u Dimitrovgradu kao i razne aktivnosti Udruženja “Caribrod” u Nišu.

Za projekte je ove godine u odnosu na prošlu izdojeno 4 puta više novca, a kako kaže bugarski konzul u Nišu Edvin Sugarev, oni projekti su birani na osnovu važnosti i značaja koji imaju kako za bugarsku manjinsku zajednicu tako i za sve ostale u Srbiji. Bugarski konzul Edvin Sugarev, bugarski konzul u Nišu; foto: J. Ćosin

Za nas je važan sam efekat projekata a ne ko ih daje i zašto. Važno je to što se ovi projekti realizuju u jednoj multikulturalnoj sredini i mi imamo čast da  učestvujemo u izgradnji dobrih međusobnih odnosa Srbije i Bugarske - istakao je Sugarev.

U Udruženju “Caribrod” kažu da su sredstva koje Bugarska izdvaja od velikog značaja za samo Udruženje, jer će uz pomoć tog novca biti nastavljena i proširena aktivnost od prošle godine.

Kao i ranije, imaćemo okrugle stolove o raznim temama poput značaja nacionalnih manjina, negovanja multikulturalnosti, zatim biće reči o rodnoj ravnopravnosti, ulozi medija u prekograničnoj saradnji, kurs bugarskog jezika, negovanje folklorne tradicije kao i razne humanitarne aktivnosti  - kaže podredsednica Udruženja Olgica Veličkov.

Ona dodaje da u Nišu i okolini trenutno živi 939 Bugara, mada po nezvaničnim podacima ovde živi preko 10.000 pripadnika bugarske nacionalne manjine. Njihova tri udruženja, broje oko 200 članova.

Odlukom Saveta ministara Bugarske odobreno je finansiranje zemalja koje nisu članice Evropske unije od čega polovina iznosa ide za Srbiju gde će biti finansirano ukupno 17 projekata u vrednosti od oko 326.500 evra. Ugovore su danas u Nišu potpisali bugarski konzul i prestavnici institucija obuhvaćenih projektom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lahor

    15:29 // 5. 12. 2016.

    Samo nam još oni fale

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: