Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 6. 12. 2013.

| Društvo

Bugarski desničari traže nazad Bosilegrad i Dimitrovgrad

Autor:Miroslav NackovIzvor:Južne vesti
Bugarska zastava
Traže poništenje Nejskog mirovnog sporazuma; foto: Klearchos Kapoutsis/Flickr

Ultra-nacionalistička bugarska partija "Napad" (Ataka) predložila je nacionalnom Parlamentu deklaraciju po kojoj bi se od Srbije i Makedonije tražilo vraćanje "zapadnih bugarskih pokrajina".

Ova inicijativa usledila je povodom 94 godine od potpisivanja Nejskog mirovnog sporazuma, kojim su Dimitrovgrad i Bosilegrad posle Prvog svetskog rata pripojeni Srbiji, a Strumica Makedoniji.

Narodni poslanik "Napada" Adrian Asenov je, govoreći u Parlamentu, naveo da Srbija nije priznata od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice kao sledbenik Jugoslavije, a da, kako je rekao, Bivša jugoslovenska republika Makedonija nije čak priznata ni pod svojim ustavnim imenom.

- Zbog toga Nejski sporazum nije pravno validan u slučaju Srbije i BJRM, jer nije zaključen sa tim zemljama. To znači da ta teritorija, oduzeta od Bugarske tim sporazumom, mora biti vraćena matici - navodi se u saopštenju pročitanom 

Povrh svega, zaključio je Asenov u svom obraćanju poslanicima, bugarski Parlament nije nikada ratifikovao Nejski sporazum.

U predloženom tekstu deklaracije se traži da se pitanje "Zapadnih pokrajina" reši pre ulaska Srbije i Makedonije u Evropsku uniju.

Adrian Asenov Adrian Asenov; foto: Novini.bgU izjavi za Južne vesti Asenov je rekao da očekuje da predlog bude usvojen, mada priznaje da pre podnošenja inicijative nije konsultovao ostale parlamentarne partije.

- Ja očekujem da Parlament prihvati taj predlog i obaveže Vladu da ispravi istorijsku nepravdu i diktat pobednika posle Prvog svetskog rata - rekao je Asenov.

"Napad" je jedna od najmlađih političkih partija u Bugarskoj. Osnovana je 2005. godine, a na njenom čelu se od osnivanja nalazi Volen Siderov, koji je 2006. godine zauzeo drugo mesto na predsedničkim izborima.

Na parlamentarnim izborima ove godine "Napad" je osvojila 23 (od 240) poslanička mandata i predstavlja 4. najjaču partiju u Bugarskoj. Od 18 bugarskih poslanika u Evropskom parlamentu ta partija ima 2.

Inače, reč je o ultra-nacionalističkoj partiji koja se između ostalog zalaže za nacionalizaciju privatizovanih kompanija i čvršće veze između Države i Bugarske pravoslavne crkve.


Petrov: Odnosi Srbije i Bugarske neće biti ugroženi

Predsednik Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji Zoran Petrov izjavio je za Južne vesti da nije prvi put da desničarske organizacije istočnog suseda daju ovakve izjave i dodao da je uveren da "pojedinačni stavovi neće ugroziti dobre odnose Srbije i Bugarske i položaj bugarske manjine u Srbiji".

Petrov je istakao da Nacionalni savet nema mandat da zvanično reaguje po bilo kom političkom pitanju, pa ni da se izjašnjava o deklaraciji političke partije "Napad".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mića

    18:03 // 9. 12. 2014.

    Onda pod hitno Srpska Vlada da traži ratnu odštetu od Bugarske za hiljade nevino masakriranih u I i II svetskom ratu, koje su njihovi "heroji" pobili.

  • mileva

    05:12 // 24. 11. 2014.

    e super odmah smo u eu a ostatak ne treba da se brine u eu granice ne postoje

  • nije nego

    00:50 // 8. 12. 2013.

    "srBska mitomanija" Poštovani komšija: ako mislite na 1885, rat je počeo zbog kršenja Berlinskog kongresa od strane Bugarske!...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: