Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 29. 4. 2019.

| Društvo

Bugarski jezik ravnopravan sa srpskim u babušničkim selima

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Bugarski jezik u službenoj upotrebi u 6 sela Zvonačkog kraja
Bugarski jezik u službenoj upotrebi u 6 sela Zvonačkog kraja; foto: V. J.

Novim Statutom Opštine Babušnica po prvi put se u službenoj upotrebi uvodi bugarski jezik i pismo u ovoj varoši i to u 6 sela u kojima žive pripadnici bugarske nacionalne manjine.

Nazivi naseljenih mesta, imena organa koji vrše javna ovlašćenja, naziv Opštine i drugi toponimi ubuduće će se ispisivati i na bugarskom jeziku u selima Berin Izvor, Vuči Del, Zvonce, Rakita, Jasenov Del i Našuškovica.

Predsednik Skupštine Dejan Lazarević kaže da u tekstu starog Statuta to nije bio slučaj.

Novim Statutom je predviđeno da bugarski jezik može biti u ravnopravnoj službenoj upotrebi u selima gde tradicionalno žive pripadnici bugarske manjine - kaže Lazarević.

Ovo je predviđeno Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama po kome je u naseljenim mestima u kojima je procenat određene nacionalne manjine veći od 15% moguće ispisivanje toponima na jeziku nacionalne manjine i njegova upotreba, iako on nije u službenoj upotrebi na teritoriji cele lokalne samouprave.

Bugarski jezik u Srbiji je u službenoj upotrebi u opštinama Bosilegrad i Dimitrovgrad gde Bugari čine većinu.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine u babušničkoj opštini 632 građana se izjasnilo da su bugarske nacionalnosti, što je nešto više od 5% ukupnog broja stanovnika. Bugarski kao maternji jezik izabralo je 4% stanovnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овић Ићов

    10:16 // 4. 4. 2021.

    Штета за Словене у данашњој Бугарској, што су прихватили бугарски идентитет током векова и потом историјски почели да раде против Срба и Србије. Добро је да је Србија довољно јака за Бугарску и да је постављена граница источно од Цариброда и Босилеграда, али ми је жао наших сународника у Видину, Трну и Брезнику, који постадоше Бугари на правди бога. Јадни они!

    • р2д2

      23:01 // 16. 5. 2021.

      Да нажалост. То је трагедија за Словене у земљи која носи политичко име својих поробљивача Бугара, који нису Словенске крви. Према генетичким истраживањима становници данашње Бугарске имају једва 8% бугарских (татарских) гена. Такође ни сам данашњи бугарски језик нема скоро ништа бугарско(протобугарско). Да би се неки језик звао именом неког народа мора да садржи бар 30% речи тог народа.

  • miroljub stojanovic

    19:34 // 26. 10. 2020.

    Леле, рвати већи католици од Италијана, Бошњаци већи Турци од Турака, а Шопци ће буду Бугари. Последња времена...

  • Realnost

    00:22 // 6. 5. 2019.

    I Srbi i Bugari su na ovim prostorima od vajkada,postojala je i Velika Srbija i Velika Bugarska.Jedino što je ovde bitno u priči oko Šopa njihovo poreklo i njihova kultura.Ne sme se gledati nacionalistički na celu priču.Narodima Balkana od Slovenije do Bugarske preovladava Dinarska genetika,haplogrupa I2a.Epicentar te haplogrupe su Dalmacija i Hercegovina (60%-80%).Šopi pripadaju tim ljudima.

    • Zvonac

      00:13 // 30. 3. 2021.

      Meni pradeda klasican dinarac bio, deda isto, ..., cukundedu zaklali, jer nije hteo da izbaci ic oni uzleli prezime po njemu, slava se slabila oduvek, cak i za vreme okupacija i terora, pradedin najstariji brat ubijen zbog toga posto je on bio glava porodice posle smrti cukundede. Svi preko 185, smedji ili plavi sa zelenim i plavim ocima, ako su to bigari ja sam vinetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: