Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 29. 4. 2019.

Bugarski jezik ravnopravan sa srpskim u babušničkim selima

Bugarski jezik u službenoj upotrebi u 6 sela Zvonačkog kraja Bugarski jezik u službenoj upotrebi u 6 sela Zvonačkog kraja; foto: V. J.

Novim Statutom Opštine Babušnica po prvi put se u službenoj upotrebi uvodi bugarski jezik i pismo u ovoj varoši i to u 6 sela u kojima žive pripadnici bugarske nacionalne manjine. Oko 5% Babušničana se na poslednjem popisu izjasnilo da su bugarske nacionalnosti, a najviše ih je u selima Berin Izvor, Vuči Del, Zvonce, Rakita, Jasenov Del i Našuškovica.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Caribrod je srce Bugarske

    15:50 // 29. 4. 2019.

    A Preseka?Lepo ali dzaba kad je sve asimilovano i retko ko zna vise od par reci na bugarskom.Trazimo i bugarski jezik u celoj opstini kao izborni predmet,medije na bugarskom,sve ostalo je zamazivanje ociju.Mada imamo pravo i na autonomiju u ovim delovima pripojenih Srbiji 1920.

    • BUND

      19:04 // 29. 4. 2019.

      Poštovani DIMITROVGRADE , prvo povratite teritrorije koje su NEJSKIM UGOVOROM pripale Grčkoj a to je 120 km obale od Keramotija do Turske , pa onda onih 1000 kvadratnih km koji su danas u makedoniji , ( Strumica , Berovo) i onda 500 kv.km.u Srbiju Halovo , Caribrod , Božica , Strezimirovci , Bosiljgrad i naravno ENKLAVA PANTELEJ .

    • baobab

      19:27 // 29. 4. 2019.

      Više od zagarantovanih prava Ustavom možeš da dobiješ tek kada i Srbi dobiju ista u Perniku , Znepolju, Trnu, Berkovici i Dragomanu. Slusam ove turiste iz Montane sto dolaze, kukaju ljudi pred svaki popis da ne smeju da se izjasne kao Srbi, kako svako ko pomisli slično nadrlja i od države i od utrašovinista. Idi tamo pa ih prosvetljuj kakva su manjinska prava

    • Oscar Pitagor

      19:41 // 29. 4. 2019.

      Цепајте бе братко. Поред вас ке се спаси и по неки Србин.
      Тражите преко ЕУ Фондова да се помаже дирекно привреда у пограничним местима. ЕУ за сада помажу само ове паразитске установе. Уместо обрнуто.
      Инсистирајте на кредитима, правите лову па бирајте државу која даје боље услове за бизнис. Конкуренција па нека и држава клекне пред људима ако оће да људи баш у њој живе и зарађују за паразите.

    • Caribrod je srce Bugarske

      21:07 // 29. 4. 2019.

      Srbi u Perniku?Jos neka bajka??

    • Lj

      00:13 // 30. 4. 2019.

      Ko se to stidi najinternacinaliste DIMITROVA, pa zeli CRIBROD?
      A kako to da u BUGARSKOJ nema SRPSKE nacionalne manjine, i to samo u Bugarskoj. Ima ih u Rumuniji, Madjarskoj, Hrvatskoj ali u BUGARSKOJ ih nema i po novom nema ih u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji?
      Nemoj da zaboravite da je bitka na Marici bila boj izmedju Turaka i SRBA. A gde je Marica?
      Prvo odgovor na ta pitanja pa ostalo.

    • Fredi

      09:03 // 30. 4. 2019.

      Kolko slova ima zezam

    • nekoj si

      09:46 // 30. 4. 2019.

      Ajde mani se od politiku dete nego idi u parkat da se istrcis malko ili basket odigrajes. Svak resil da bistri politiku pa nema nikoj po parkat.

    • Сеновић

      13:43 // 13. 9. 2020.

      Да ли ти знаш да Бугарски језик не постоји већ 1000 година. Говори га једва 80,000 становника Кабардино Балгарији. Да ли ти знаш да бугара нема до иза Софије 80 км. Да ли знаш да Бугари - Црнодрешовци имају везе са Шопима Белодрешоцима коликмо и Ескими са Пигмејима. О чему ви причате. Торбеши, Шопи , какве везе имају са Бугарима Татарима. Иди бре у Татарстан, иди у Казањ па види лица.

    • MarS

      02:03 // 6. 5. 2022.

      Vidi ga, što ima pamćenje! Caribrod!? Hahaha.

      I znaš šta: Sr (Englez pise Sir, u znacenju Gospodin) + bin (Englez pise Being, u značenju Biće), pa amebe. Aj sad, Ristos Voskrese!

  • nisliski mohikanac

    21:22 // 29. 4. 2019.

    koliko stanovnika imaju ta sela,a koliko ispod 50god.samo nova administracija da se potrose I ona mala sredstva kojima raspolazu,da se udomi jos neki

  • Za velikobugare od generacijskog caribrođanina,po majci i ocu!

    21:52 // 29. 4. 2019.

    Prvo,meštani tih mesta su starosedeoci a granica se pomerala!Ko smo mi!?Mi smo šopi,čak toliki da isti ti velikobugari u novinskoj kući za bugare 90-tih kada sam radio tamo su pisali na šopskom(fakultetski obrazovani)i toliko izgrešili da su doveli lektora iz Sofije da popravlja njihove tekstove!Ako je zastupljen Bugarski jezik u institucijama ali je šteta što autohtoni jezik šopski ga nema nigde!

    • bugarin

      22:15 // 29. 4. 2019.

      Ne lupetaj i ne izmisljaj nove nacije,zadnju naciju koju ste izmislili jos ne znaju dal su grci,srbi,albanci ili bugari.

    • BugaraSS

      12:27 // 30. 4. 2019.

      Opa,sopski jezik.Bravo.

  • Opet caribrođanin po majci i ocu za "bratka"!

    22:15 // 29. 4. 2019.

    U subotu je čini mi se izašao odličan tekst o caribrodu na dojče vele na srpskom,zapisi sa ušća-caribrodska žalosna vrba.Jedna sitnica,nemoj nas brukate sa tim velikobugarskim stavovima kad ni sami neznate ko si!Čitaj,evo npr taj tekst na DW i od po miroljubivosti poznatog ŠOPSKOG naroda ne pravi zavadu!Eeee tako neke ljude mrzi da čitaju i šta kažu etnolozi i ostali i frustracije leče šovinizmom!

    • BugaraSS

      12:34 // 30. 4. 2019.

      DW ti je bas relevantan izvor,imas gomilu etnickih karata Balkana na internetu pa se edukuj.I ne potpisuj se kao caribodjanin,bolje kao srboman.

    • Janikijev

      12:44 // 30. 4. 2019.

      Dok madjari,hrvati,slovaci,rumuni stite svoje interese u Vojvodini,albanci na jugu,mi bugari stitimo srpske interese na istoku.Zalosno.

    • BugaraSS

      12:59 // 30. 4. 2019.

      Citati sa DW:"Poneki etnolog tvrdi da je cela oblast, podeljena između Srbije, Bugarske i Makedonije, naseljena istim narodom - Šopima.Ovde je svaki drugi po popisu Bugarin, a tek svaki četvrti Srbin.Posle Berlinskog kongresa Caribrod je pripao oslobođenoj Bugarskoj u čijem će sastavu biti sve do 1919."I velika greska u tekstu-Bugarska nikad nije imala fasizam-toliko o samom novinaru.

  • BugaraSS

    12:04 // 30. 4. 2019.

    Koliko znam na Balkanu su bili iliri,tracani,goti...sopi su izmisljena grupa kao makedonci...pogledajte karte prvog,drugog,treceg Bugarskog carstva.Bugarska je u WW2 je stitila svoje rome i jevreje,doduse svoje jevreje je stitila i Finska i niko vise.Nema srpske manjine u Bugarskoj jer ih tamo nikad nije ni bilo.Srbi su ok narod,problem su srbomani i melezi.Hvala na objavljenom komentaru.

    • Lj

      19:17 // 30. 4. 2019.

      A bitka na Marici, izmedju koga se vodila? Mozda ta bitka i nije bila?
      Prosto je neutemeljena tvrdnja da nije bilo mesanje naroda i da je samo u Bugarskoj nema Srba, Grka, Makedonaca (ako je priznajete kao naciju). Mozda Rumuna nema u Bugarskoj jer ih deli velika i siroka reka. Siguran sam da ima Begara u svim okolnim granicnim zemljama; u Srbiji, Makedoniji, Grckoj, Turskoj.

  • ...vic ne ov

    12:15 // 30. 4. 2019.

    a jel ista demokratijai i u Bugarskoj?

    • janko

      17:20 // 1. 5. 2019.

      Ov pa nego. Sto uzimate BG pasose ako imate demokraciju i slobodu u Srbiju?

  • srba

    16:52 // 30. 4. 2019.

    pa u Jasenov Del ne zive bugari odite tamo pa ce da vidite !!!

    • Caribrođanin po majci i ocu.

      17:48 // 30. 4. 2019.

      Kad sam bio krajem 80-tih u Sofiju i vozom se vraćam,vozim se sa devojkama iz centralne Bugarske i zapričasmo se i kažem da sam poreklom iz Dimitrovgrada a one će na to a šopće,mi i Sofijance zovemo šopima hahaha....A ovi velikobugari što bistre politiku su ili intelektualci(nažalost elementarno nepismeni) ili im kucaju izvršitelji ili deca porasla a ne stizaju pare,pa misle Srbija im kriva!

  • PinkPanter

    13:03 // 1. 5. 2019.

    U Srbiji moras da budes ono sto ti kazu,moras da sluzis gospodaru a demokratija nam je pojam,sto je normalno u socijal-radikalskoj vladavini.

  • ivan

    17:18 // 1. 5. 2019.

    Pirotski okrug je do 1878. bio deo Bugarske a Pirot je bio sediste bugarskog vladike. Kada su Srbi uzeli ove krajeve doveli su srpske popove i ucitelje i ukinuli episkopiju a sve ljude posrbili. Znam kojim jezikom su govorili moji baba i deda, kojim roditelji a kojim ja govorim. I to ic u prezimenu i dokumenta gde pise Srbin su samo papiri a realnost je nesto drugo.

    • Niko

      08:51 // 29. 8. 2019.

      Nikada Pirot nije bio Bugarski, vec je bio okipiran, pa su dolazili bugarski popovi i ucitelji da izvrse bugarizaciju. Palilu su maticne knjige itd, dodavali OV, neki su ostali neki su vratili prezimema! Zapadna bugarska je trebala dz pripadne Srbiji, Blagojevgrad, Pernik, Berkovica, Custemdil, ali srpski kralj se nije zalozio jer Rusija nije dala, Rusi i dalje vise vole Bugare. Tako da su Srbi

  • Realnost

    00:22 // 6. 5. 2019.

    I Srbi i Bugari su na ovim prostorima od vajkada,postojala je i Velika Srbija i Velika Bugarska.Jedino što je ovde bitno u priči oko Šopa njihovo poreklo i njihova kultura.Ne sme se gledati nacionalistički na celu priču.Narodima Balkana od Slovenije do Bugarske preovladava Dinarska genetika,haplogrupa I2a.Epicentar te haplogrupe su Dalmacija i Hercegovina (60%-80%).Šopi pripadaju tim ljudima.

    • Zvonac

      00:13 // 30. 3. 2021.

      Meni pradeda klasican dinarac bio, deda isto, ..., cukundedu zaklali, jer nije hteo da izbaci ic oni uzleli prezime po njemu, slava se slabila oduvek, cak i za vreme okupacija i terora, pradedin najstariji brat ubijen zbog toga posto je on bio glava porodice posle smrti cukundede. Svi preko 185, smedji ili plavi sa zelenim i plavim ocima, ako su to bigari ja sam vinetu.

  • miroljub stojanovic

    19:34 // 26. 10. 2020.

    Леле, рвати већи католици од Италијана, Бошњаци већи Турци од Турака, а Шопци ће буду Бугари. Последња времена...

  • Овић Ићов

    10:16 // 4. 4. 2021.

    Штета за Словене у данашњој Бугарској, што су прихватили бугарски идентитет током векова и потом историјски почели да раде против Срба и Србије. Добро је да је Србија довољно јака за Бугарску и да је постављена граница источно од Цариброда и Босилеграда, али ми је жао наших сународника у Видину, Трну и Брезнику, који постадоше Бугари на правди бога. Јадни они!

    • р2д2

      23:01 // 16. 5. 2021.

      Да нажалост. То је трагедија за Словене у земљи која носи политичко име својих поробљивача Бугара, који нису Словенске крви. Према генетичким истраживањима становници данашње Бугарске имају једва 8% бугарских (татарских) гена. Такође ни сам данашњи бугарски језик нема скоро ништа бугарско(протобугарско). Да би се неки језик звао именом неког народа мора да садржи бар 30% речи тог народа.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: