Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 30. 12. 2016.

| Ekonomija

Bugarski turisti popunili skoro sve niške hotele

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Bugari ponovo najčešći gosti u Nišu; foto; J. Ć.
Bugari ponovo najčešći gosti u Nišu; foto; J. Ć.

Gostoprimstvo, dozvoljeno pušenje i veseli ljudi, neki su od glavnih razloga što će Novu godinu u najvećem gradu na jugu Srbije, pored Nišlija, ponovo dočekati veliki broj bugarskih državljana. Oni su već popunili gotovo sve sobe niških hotela.

Pored gostiju iz Bugarske, očekuje se i dolazak turista iz Grčke, kaže direktor niške Turističke organizacije Uroš Parlić, a ove godine će biti i više naših suseda.

Ove godine imamo i turiste iz Hrvatske, Slovenije, a ima i grupa iz Makedonije i Italije. Individualnih turista ima dosta iz Rusije, Nemačke i Slovačke. Svi kapaciteti su uglavnom popunjeni. Imamo stalno upite, javljaju se turoperateri da im pomognemo oko smeštaja, ali uglavnom je sve već zauzeto - dodaje Parlić.

U hotelima “Tami Residence”, “New city” i “Niški cvet” kažu da su im sve sobe pune, a da će u većini spavati Bugari, koji će u novogodišnjoj noći biti u Nišu.

Najnoviji podaci su da Niš ima u gradu nekih 2.500 ležajeva, sa okolinom ima 3.700, a to nije malo uopšte. Ima i jedan neevidentiran broj smeštajnih kapaciteta koji je sigurno nekih 10 % do 20 % od ukupnog broja ležajeva. To su uglavnom privatni apartmani koji nisu registrovani kroz ove zvanične statističke podatke - objašnjava Parlić. Očekuje se više gostiju nego ranije; foto: J. Ć. Očekuje se više gostiju nego ranije; foto: J. Ć.

On očekuje da će u novogodišnjoj noći u Nišu biti 4.500 turista, a taj broj može biti i veći, kaže, jer će neki od njih biti smešteni kod prijatelja. Pored stranih turista koji dolaze zbog zabave i “pušačkog turizma”, on očekuje da će za doček biti preko 10.000 ljudi, zajedno sa Nišlijama, Vranjancima, Piroćancima, Leskovčanima i Aleksinčanima.


Broj turista svake godine veći

Parlić kaže da očekuje rekordan broj turista ove godine i da je Niš spremniji nego ikad za goste koji se odluče da Novu godinu dočekaju baš u Nišu.

U Nišu svake godine ima nekih 10 % više turista nego prethodne. Prema Republičkom zavodu za statistiku, na osnovu izveštaja za 11 meseci, već smo dostigli rezultate od prošle godine, to je nekih 148.000 noćenja, što znači da ćemo verovatno ove godine imati oko 160.000 noćenja ili nekih 72.000 turista - kazao je Parlić.

Pored nastupa “Bijelog dugmeta” na Trgu kralja Milana, brojnih kafana i ugostiteljskih objekata, oni koji praznike odluče da provedu u gradu na Nišavi moći će da vide i nešto od istorijskog nasleđa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: