Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 26. 7. 2017.

| Društvo

Bujanovac i Preševo dobijaju javne beležnike

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Overa kod notara
Od sutra overa dokumenata kod notara u Preševu i Bujanovcu; Ilustracija; Foto: JV/V.M.

Stanovnici dve opštine na krajnjem jugu Srbije od sutra dobijaju po jednu javnobeležničku kancelariju, te će ubuduće moći da overavaju ugovore i obavljaju druge poslove iz nadležnosti notara u Preševu i Bujanovcu, umesto u Vranju.

Kako je saopšteno iz Javnobeležničke komore, kancelarija beležnika Nenada Manića nalazi se u Ulici Vojvode Stepe Stepanovića 31 u Bujanovcu, dok je u Preševu kancelarija notara Bejzada Iljazija na adresi Maršala Tita 53.

To znači da će od 27. jula 2017. godine za promet nepokretnosti na području Osnovnog suda u Bujanovcu biti nadležni novi javni beležnici sa sedištem u Bujanovcu i Preševu - navodi se u saopštenju Komore.

Takođe, dodaju, od stupanja na dužnost javnog beležnika u Preševu prestaje nadležnost opštinske uprave za overu potpisa, rukopisa i prepisa.

Bujanovčani su stava da je otvaranje notarske kancelarije pozitivna stvar, jer ne moraju za overe da idu u Vranje. Međutim, pojedini smatraju da je jedna kancelarija nedovoljna za Bujanovac.

Ne verujem da će jedan beležnik da bude dovoljan jer Bujanovac je jedno trgovačko i ekonomski prometno mesto gde se svakodnevno prave ugovori i transakcije. Mislim da neće taj jedan biti dovoljan, ali će svakako da olakša jer je 20 km Vranje daleko i odlazak pravi troškove, a i gubi se vreme. I u Vranju je gužva - kaže Bujanovčanin Nikola Lazić.

S druge strane, ima i onih građana Bujanovca koji su drugačijeg stava.

To je problem koji muči građane Bujanovca i Preševa odavno jer su do sada bili primorani da za usluge notara idu u Vranje. To je pozitivna stvar. Dovoljna je jedna kancelarija jer je malo mesto i nema toliko obimnih poslova, mislim da je dovoljno za opštinu kao što je Bujanovac - smatra Nedžat Beljuji.

Podsetimo, javni beležnici su u Srbiji kao nova pravosudna provesija počeli da rade septembra 2014. godine. Međutim, u većini gradova je, sudeći po gužvama ispred notarskih kancelarija, nedovoljan broj javnih beležnika. U Nišu, koji je jedan od najvećih gradova u Srbiji i najveći na jugu zemlje, postoje 4 javnobeležničke kancelarije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: