Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 11. 5. 2021.

| Društvo

Bujanovac među opštinama sa najmanje vakcinisanih u Srbiji

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti, RTS
vakcina kovid fajzer
Ispod 20% stanovništva vakcinisano; Ilustracija; foto: A. Kostić

Među gradovima i opštinama u Srbiji u kojima je vakcinisano manje od 20% stanovništva nalazi se i Bujanovac, rekao je za RTS direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović. Da je interesovanje za imunizaciju dobro, te da je do sada dato oko 11.000 doza vakcina, ali i da prilikom statistike treba imati na umu da je skoro polovina stanovništva u Bujanovcu starosti do 29 godina, a da se oni na početku nisu vakcinisali, kaže za Južne vesti direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu Daliborka Pavlović.

Beograd, Užice i Niš prešli su 50% vakcinisanih, rekao je Jovanović za RTS, dok je 7 mesta pri dnu liste po broju vakcinisanih.

Trenutno je svega nekoliko gradova ispod 20% imunizovanih punoletnih građana, to su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Bujanovac i Boljevac, ali očekujem da u narednih nekoliko dana oni pređu taj procenat od 20% - kaže Jovanović.

Kaže i da se na prevazilaženju tog problema radi u dogovoru sa predsednicima opština, te da je stalna komunikacija sa njima, ali i akcije na terenu, odlazak u manja mesta, mobilne ekipe i vakcinacija nepokretnih.

Direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu Daliborka Pavlović kaže za Južne vesti da je do sada dato preko 11.000 doza, od toga je oko 5.000 ljudi primilo i prvu i drugu dozu vakcine.

Uvek treba imati na umu činjenicu da je skoro polovina stanovništva opštine Bujanovac od 0 do 29 godina i da su se do sada uglavnom vakcinisali stariji ljudi. Imajte na umu i činjenicu da imamo procenu stanovništva Međunarodnog ekspertskog tima iz 2015. godine, na osnovu demografskih parametara, prema kojoj je 38.300 stanovnika u Bujanovcu. Ne raspolažemo egzaktnim brojkama. Sve u vezi Bujanovca treba da se uzima sa rezervom - kaže Pavlovićeva.

Ona dodaje da su na početku za vakcinaciju bili zainteresovaniji stariji ljudi, a da se sada javljaju i mlađi, kako kaže, verovatno zbog putovanja i saznanja benefita vakcinacije.

Najveće interesovanje Srba u Bujanovcu je za Sinofarmovu vakcinu, dok se Albanci uglavnom opredeljuju za Fajzerovu.

U Srbiji je do sada dato 3,8 miliona doza vakcina, a smatra se da je 1,3 miliona osoba imunizovano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: