Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 12. 4. 2021.

| Društvo

"Bukom protiv pritisaka", u Nišu tribina o napadima na medije

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
juzne vesti
Više medija sa juga ne meti nedavnih napada; Ilustracija; foto: arhiva JV

Učestali pritisci na lokalne i regionalne nezavisne medije i njihove novinare i urednike, tema je tribine "Bukom protiv pritisaka" koja se održava na otvorenom, u dvoršitu City Smart radija u Nišu. Jedno od glavnih pitanja tribine biće "Mogu li lokalni i regionalni mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom preživeti u Srbiji?".

U poslednjih mesec dana, ističu organizatori, desili su se napadi na glavnu i odgovornu urednicu Južnih vesti Gordanu Bjeletić preko lažnog istoimenog portala, dok su na adresu redakcija JUGpress-a i Vranjskih stigle tužbe od kompanije Millenium Team zbog prenošenja izjava čelnika Narodne stranke sa konferencije za medije.

Odštetni zahtevi od preko 100 000 evra po objavljenom tekstu ukazuju da je reč o takozvanim "slapp-tužbama", koje za cilj imaju disciplinovanje i gašenje neposlušnih lokalnih i regionalnih medija - navode organizatori tribine.

Podsećaju i na izjavu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, kojom je priznala da postoji odluka da nekim medijima, koji komentarišu izjave čelnika, ne daju odgovore na postavljena pitanja.

Organizatori upozoravaju da su brojni napadi na medije širom Srbije, pokušaji kriminalizacije istraživačkih portala kroz prorežimske tabloide, ali i neke elektronske medije sa nacionalnom pokrivenošću, kao i sa skupštinske govornice, dešavaju se svakodnevno.

Na tribini govore: Gordana Bjeletić, novinarka, glavna i odgovorna urednica portala Južne vesti, Mihajlo Stojković, novinar, portal Info Vranjske, Ljiljana Stojanović, novinarka, glavna i odgovorna urednica JUGpressa, Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš, Milan Zirojević, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, bivši novinar Južnih vesti, Ivana Petrović, novinarka, urednica City Smart radija - navode u pozivu.

Tribinu su iz City Smart radija zakazali za utorak 13. april u 13 sati u svom dvorištu u Milentijevoj ulici 12a, a dolazak treba potvrditi preko Fejsbuka. Zbog neophodnih epidemioloških mera, navode, broj prisutnih je ograničen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    09:35 // 12. 4. 2021.

    Strašno.

  • Čudesni dribling

    08:35 // 12. 4. 2021.

    Ne znam gde sve ovo vodi. Kako to da nikada i ništa ne naučimo iz loših iskustava drugih. Ove metode, najpre pritisaka, zatim pretnji, vode ka prebijanjima, progonima i sl... Imamo primer predratne Nemačke... A, ćutimo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: