Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:08, 4. 8. 2017.

| Društvo

Bulatović: Građani će grejanje u Nišu moći da plaćaju po kvadratu, iako zakon propisuje drugačije

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Gradska toplana
Skuplje grejanje "po kvadratu" u odnosu na prošlu sezonu; Foto: Arhiva JV

Iako je od prelaska na obračun grejanja po potrošnji prošlo više godina, u Nišu će i sledeće sezone biti moguće da se grejanje plaća po starom, odnosno da se obračunava po kvadratu površine stana. Ovo se kosi sa zakonom, rekao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ali je, kako dodaje, i od koristi Nišlijama koji troše mnogo više od proseka.

Bulatović je u jutarnjem programu NTV-a rekao da gradske vlasti razmišljaju o tome kako da reše problem građana koji žive u starim zgradama koje nemaju dobru izolaciju, niti stolariju, ali da zasada za njih postoji mogućnost da plaćaju manje, tako što će se odlučiti na grejanje po kvadratu.

Nas brine ovaj deo građana koji živi u energetski neefikasnim zgradama i koji plaćaju velike račune. Neophodno je da se radi na izolaciji, zameni stolarije, drugačijoj organizaciji podstanice, ugradnji delitelja ili kalorimetra, o svemu tome se razmišlja. Ali je značajno da smo tu učinili pomak da se tu ne plaća po utrošku nego po kvadratu, iako zakon kaže drugačije - rekao je Bulatović.


Ko će da plati razliku?

Govoreći o tome da će građani koji žive u starim i energetski neefikasnim zgradama plaćati grejanje i dalje po kvadratu, odnosno znatno manje nego što u stvari troše, gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije rekao ko će nadoknaditi razliku.

Sa druge strane, v. d. direktor Toplane Predrag Milačić kaže da razlika u onome što plate i onoga što su zaista potrošili ne ide na teret ostalih građana, već da je to “direktan trošak Toplane”.

Inače, Gradska toplana je javno preduzeće, čiji je osnivač Grad Niš. Već godinama tavore u ogromnim dugovima i spadaju u najzaduženija preduzeća.

Zbog lošeg poslovanja Toplane su gradske vlasti za godinu dana promenile trojicu direktora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • limunko

    14:04 // 5. 8. 2017.

    Dakle,nastavljamo sa krsenjem zakona...zarad socijalnog mira i "politicke stabilnosti" moze i krsenje mira do sledecih izbora.Gradonacelnik mora da zna da svaki zakon,cak i ako je los,mora da se primenjuje ili se donosi novi koji je bolji.Bice sudovi zatrpani...

  • Kaljari

    16:25 // 4. 8. 2017.

    Pocinje smaranje sa Toplanom i nezadovoljnim potrosacima!Jedni napadaju,drugi se brane,direktori se menjaju kao carape i nista-isto!
    Pre tri godine,bila je 2014,odose tri godine zivota...

  • Ing Zoran Vukov

    15:09 // 4. 8. 2017.

    Sve dok građani Niša ne shvate da je plaćanje VARIJABILNOG DELA ustvari stvarna obaveza, a da se sa FIKSNIM delom sa cenom 28,26 din/m2 mes x 12 mes=339,12 din/m2 god +10% PDV=373,032 din/m2 god je drugi porez na imovinu, koji za stan od 60 m2 iznosi još 22.381,92 din i taj drugi nezakoniti porez na stan uzima grdska uprava i političke partije koje su tako ugrađene u cenu grejanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: