Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 14. 11. 2023.

| Društvo

Bulevarska pijaca dobiće konstrukciju za 2 meseca, a najavljen i "noćni market"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Pijaca Boško Buha (3)
foto: JV / Sonja Vidojković

Radovi na postavljanju konstrukcije na bulevarskoj pijaci, koji su počeli pre 10 dana, biće završeni za najviše dva meseca najavljuje direktor Tržnice Goran Đorđević i najavljuje novi raspored za preko 150 poljoprivrednih i 120 robnih tezgi. Za gradonačelnicu Niša to će biti pijaca za ponos svih Nišlija i “jedna od najlepših, ako ne i najvećih u Srbiji”, a imaće i noćni market.

Početak radova na pijaci "Krive livade" na Bulevaru Nemanjića obeležilo je rušenje lokala i protest zakupaca koji su tvrdili da su ostavljeni na cedilu od strane Grada Niša i JKP Tržnice, a jedan od zakupaca se čak i lancima vezao za tezgu tvrdeći da vlast nije ponudila nijednu alternativu za prodavce koji su boravili u lokalima, iako su zakup platili do Nove godine.

Odgovor koji su dobili bio je da lokali nemaju ni upotrebnu, niti građevinsku dozvolu, ali su svakako naplaćivali zakupe tih lokala, jer kako su tada rekli, zakupci i lokali nikome nisu smetali.

Otprilike mesec dana bilo je potrebno radnicima da sruše lokale na ulazu u bulevarsku pijacu iz ulice Boško Buha. Umesto tezgi sa voćem i povrćem sada na ulazu stoji šut koji prolaznici opisuju “većim ruglom”. Sa druge strane, lokali ka ulici Bulevara Nemanjića i dalje rade i ne zna se da li će i kada oni biti srušeni. Ono malo prodavaca koji su ostali unutar pijace sprema se za selidbu.

Pijaca Boško Buha foto: JV / Sonja Vidojković Skoro mesec dana kasnije počeli su radovi na postavljanju konstrukcija, a direktor Tržnice Goran Đorđević uzda se da će ih vreme poslužiti, pa da radove na polovini pijaci završe za 5 ili 6 dana. Najavljuje i da će drugi deo pijace biti očišćen, te da će kompletni radovi biti završeni najviše za dva meseca, ali da će zbog toga pijaca morati da bude zatvorena za kupce.

Pijaca Boško Buha (1) foto: JV / Sonja Vidojković Rekonstrukcijom pijace Boško Buha biće promenjen i raspored tezgi. Naime, kako je rečeno, na tezgama na kojima su se do sada prodavali poljoprivredni proizvodi, sada će biti namenjen robnim proizvodima, dok će poljoprivredni deo pijace biti sa strane Bulevara Nemanjića. Plato na sredini će ostati prazan, a namena još uvek nije poznata.

Kada su tezge uklonjene imali smo 51 zakupca, to je malo u odnosu na tvrđavsku pijacu koja ima preko 500. Razlog je što pijaca nije sređivana i nije ulagano preko 30 godina. Očekujemo nakon rekonstrukcije mnogo veći broj zakupaca. A svi koji su prodavali poljoprivredne proizvode na ulici, biće im zabranjeno i moraće da pređu na pijacu. Cilj je da vratimo namenu koju treba da ima. Očekujemo preko 150 poljoprivrednih i preko 120 robnih tezgi - rekao je Đorđević.


Koje će još pijace dobiti "novo ruho"?

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da će pijaca "Krive livade" biti ponos svih u Nišu i ovom delu Srbije, te da će to biti “jedna od najlepših, ako ne i najvećih u Srbiji”, te da će biti uređen i prostor za noćni market.

Pijaca Boško Buha (2) foto: JV / Sonja Vidojković Paralelno sa bulevarskom, ističe da se radi i rekonstrukcija spoljnog dela Velike pijace, koja će dobiti i pešačku zonu.

Razmišljamo i za 2024. godinu kada nam je Tržnica u pitanju, planiramo izgradnju nove pijace na Ledenoj steni, završetak započete pijace u Gradskoj opštini Pantelej i spremanje dokumentacije za rekonstrukciju pijace na Trošarini. Mislim da su to realne stvari, mislim da ćemo imati dovoljno para u budžetu i mislim da ljudima koji rade na pijaci i kojima je izvor života na pijaci, zaslužuju da imaju uređen prostor, gde će raditi i zarađivati - kaže gradonačelnica.

Takođe je najavila da su pronašli i novu lokaciju gde će biti smeštena kvantaška, buvlja i auto pijaca, a Goran Đorđević da na Bulevaru svetog Pantelejmona očekuju postavljanje montažnih objekata i postavljanje ograda, kao i to da će pijaca zvanično biti otvorena za najviše dva meseca.

Novembra prošle godine najavljeno da će biti raspisan tender za rekonstrukciju pijace na Bulevaru Nemanjića, zvanično je raspisan tek jula meseca, a vrednost tih radova procenjena je na 98 miliona dinara.

Jula je izabran izvođač, radovi su počeli septembra 2023, a rok za završetak je 6 meseci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MB

    21:50 // 17. 11. 2023.

    270 tezgi??? pa dali je to normalno ?. Prostora za vozila uopšte nema sem ako se ne koriste leteći automobili. Tu treba samo zelena pijaca a ostalo izmestiti . Zašto nije aktivirana pijaca Đačko ostrvo?

  • Dr

    21:12 // 15. 11. 2023.

    Ma kakve pijace, da li je neko od vas usao u porodiliste/ginekologiju u Nisu? Ono je za Sud u Strazburu, sve se raspada, vlaga, bolesti.. Sramota Nisa

  • Korisnik pijace na Bulevaru

    10:22 // 15. 11. 2023.

    Sredite Bulevarsku pijacu, pa onda ostale. pola lokala nema sanitarni čvor, a prodaju hranu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: