Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 26. 10. 2022.

| Društvo

Bulevarski pešački most nije za bicikliste i motore - žena povređena, građani apeluju, stručnjaci opominju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
pešački most niš2
Biciklisti ugrožavaju pešake; foto: JV/N. Đ

Dok mnogi građani ukazuju da se na neobeleženom pešačkom mostu događaju nezgode sa biciklistima, od kojih je poslednja bila pre manje od nedelju dana, veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević kaže da je Zakon tu nedvosmislen i da ne bi smelo da se biciklisti kreću na svom vozilu. Još je veći problem, kaže, što vože preko pešačkih prelaza, čime ugrožavaju saobraćaj.

Pre skoro nedelju dana došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedan biciklista udario ženu na pešačkom mostu između Toplane i Knjaževačke ulice, a reagovala je i policija. Ćerka žene koja je lakše povređena, kaže da iako u tom momentu nije bilo vidljivih povreda, u toku dana počeli su da se javljaju hematomi i podlivi, pa ističe da povrede nisu ni malo zanemarljive, zbog čega apeluje na svoje sugrađane, da budu obazriviji. povreda2 Povreda iz nezgode sa biciklistom; foto: Nišlijka

Primetila sam da tu kao sumanuti voze biciklisti i motori ogromnom brzinom. Naročito kada se spustaju sa nizbrdice iz pravca Knjazevačke. Želim samo da ukažem na ovaj problem, kako se trauma nikome više ne bi ponovila, a u razgovoru sa ljudima saznala sam i da mnogi ne znaju da se takve situacije tretiraju kao saobraćajna nezgoda - kaže Nišlijka.

pešački most niš Nema znakova ni obeležene staze za bicikliste; foto: JV/N. Đ.Dodaje i da most nije obeležen signalizacijom, kao i da nema biciklističke staze, pa apeluje na nadležne da to regulišu. Veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević kaže da je Zakon tu nedvosmislen i da ukoliko bi biciklista želeo da pređe preko pešačkog mosta, mora da siđe sa svog bicikla.

Ne bi trebalo da ima bilo kakvih dilema, propisi su to potpuno uredili. Bicikl je po zakonu vozilo, biciklista je vozač kao i mopedista i u saobraćaju je jasno definisano koje površine su namenjene za koju kategoriju vozila. Ako je to pešački most, a on je bilo koji vozač, njemu će biti zabranjeno da vozi bicikl - kaže Bogićević.

Ističe da tek u momentima kada biciklista gura bicikl, zakon ga prepoznaje kao pešaka. Kao masovniju pojavu u poslednje vreme, Bogićević izdvaja i vožnju bicikla preko pešačkog prelaza.

To je nešto zbog čega dolazi do saobraćajnih nezgoda, kojih sam ja kao veštak u poslednje dve godine imao bar četiri. U toj situaciji postupak je da veštak saobraćajne struke u svom nalazu napiše da je stvaranje opasne situacije na strani bicikliste - kaže Bogićević.

U tom slučaju, objašnjava, biciklista će biti odgovoran, dok se kod vozača proverava da li je mogao da izbegne opasnu situaciju. Takođe, ukoliko dođe do uviđaja, Tužilaštvo će protiv bicikliste podneti prijavu u zavisnosti od toga da li je nekoga povredio i staviće mu na teret kretanje po površini koja mu nije namenjena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    19:22 // 27. 10. 2022.

    Pa realno ne branim nikoga ali svi idu kao bez glave i ako si na trotoaru mora da gledas gde ideš sta radis itd
    .. Ja odlepili smo nacisto

    • Mile

      20:33 // 27. 10. 2022.

      Samo treba svi da se drzimo zakona i propisa, na sta se ovde i apeluje

  • Biciklista

    00:31 // 27. 10. 2022.

    U ovom jadnom gradu jos jedna nebuloza. I kao pesak i kao biciklista svakodnevno imam problema sa ljudima koji prosto ne znaju gde se nalaze. Dzabe...

    • Prosvetar

      14:10 // 27. 10. 2022.

      Mislim da je problem egzistencijalne prirode.

  • Dipl.građ.inž.

    15:24 // 26. 10. 2022.

    Hajde da se manemo formalnosti. Most sigurno neće da se sruši ako preko njega pređu biciklisti i laki skuteri. Projektovan je za takvo opterećenje i uz pravilno održavanje, minimum 50 god.može da izdrži.Po novim normama, mostovi se prave da mogu i 100 god da se koriste.A to što je neko administrativno doneo odluku da je samo za pešake, nije problem mosta ni projektanta. Ne fantazirajte.

    • Marko

      22:55 // 26. 10. 2022.

      Čitaš li ti uopšte tekst pre nego što komentarišeš? Ko piše o rušenju, održavanju, projektovanju i tome slično?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: